Όλα με μοντελάκι α λα ΙΚΑ

Έρχονται με φόρα οι νέες ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα, τις οποίες η κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει ως επτασφράγιστο μυστικό…
Οι παρεμβάσεις θα ξεκινήσουν στα ευγενή Ταμεία, τα οποία θα ακολουθήσουν και αυτά το μοντέλο ΙΚΑ (!) ενώ βάζουν μπλόκο στις πρόωρες συντάξεις με επίκεντρο των αλλαγών τις μητέρες ανηλίκων και τους ασφαλισμένους πριν από το 1983.
Βέβαια, με βάση το μνημόνιο, οι εισφορές επίσης θα πρέπει να μειωθούν, κάτι που θα επηρεάσει και τις παροχές.
Στα ειδικά Ταμεία οι εισφορές θα πέσουν σταδιακά στα επίπεδα του ΙΚΑ, δηλαδή θα υπάρξει μια μείωση που μπορεί να φτάνει το 43%. Αυτό θα επηρεάσει και τις νέες συντάξεις των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που θα πρέπει να ακολουθήσουν τα επίπεδα των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα. Στόχος είναι να καθιερωθούν ενιαίοι κανόνες σε όλα τα Ταμεία και να
μπει τέλος στον κατακερματισμό που υπάρχει σήμερα.

Ισοπέδωση

Το βασικό σενάριο προβλέπει την καθιέρωση ενιαίου τρόπου υπολογισμού των νέων συντάξεων σε όλα τα Ταμεία που υπάγονται στο ΙΚΑ. Αυτό σημαίνει ποσοστό αναπλήρωσης 70% και βάση υπολογισμού τα 5 καλύτερα έτη της τελευταίας δεκαετίας.

Αλλαγές θα υπάρξουν και στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, όπου θα υπάρξει «μεταφορά» ασφαλισμένων για να καλυφθεί το οικονομικό κενό. Ωστόσο, επί τάπητος παραμένει και το θέμα της βασικής σύνταξης του ΤΕΒΕ, με το επικρατέστερο σενάριο να προβλέπει οι όποιες αλλαγές να αγγίζουν μόνο τις νέες συντάξεις.

Καθοριστικές για την έκταση των αλλαγών θα είναι οι επαφές της ελληνικής πλευράς με την τρόικα, καθώς αυτήν τη στιγμή υπάρχει μία «μαύρη τρύπα» 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η συζήτηση, όπως αναφέραμε, έχει ανοίξει και για τον περιορισμό των πρόωρων συντάξεων, όπου περίπου 350.000 άτομα κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι απειλούνται με αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης έως 12 έτη. Για όσους θεμελίωσαν δικαίωμα σύνταξης μετά την 1η Ιανουαρίου προβλέπονται αυξημένα όρια, με την πλήρη σύνταξη να καταβάλλεται στα 67 και στα 62 μειωμένη.

Στο επίκεντρο των αλλαγών βρίσκονται και οι μητέρες ανηλίκων και ένα τμήμα των «παλαιών» ασφαλισμένων, ενώ διασώζονται τα βαρέα και ανθυγιεινά.

Ειδικότερα, στο μικροσκόπιο βρίσκονται οι μητέρες ανηλίκων που μπορούν να αποχωρήσουν ανάλογα με το ταμείο και το έτος θεμελίωσης από τα 50 έως τα 60. Η βασική ιδιαιτερότητα του συνταξιοδοτικού καθεστώτος των μητέρων είναι πως θεμελιώνουν δικαίωμα μόνο με τα έτη ασφάλισης και την ύπαρξη ανήλικου τέκνου. Στη συνέχεια μπορούν να παραμείνουν στην εργασία τους και να αποχωρήσουν όποτε πιάνουν το κατά περίπτωση όριο ηλικίας.

Οι ασφαλισμένοι πριν από το 1983 που έχουν ευνοϊκό καθεστώς συνταξιοδότησης θα δουν με τη σειρά τους ανατροπές αφού η λύση που έχει προταθεί είναι να αυξηθούν τα όρια ηλικίας και να περιοριστεί ο αριθμός των πρόωρων συντάξεων.

Τώρα, για να συμβεί αυτό, υπάρχουν δύο σκέψεις. Είτε με την αύξηση του ποσοστού ετήσιας περικοπής που σήμερα είναι 6%, είτε η μείωση να μην αφορά μόνο μία πενταετία (30%) αλλά να υπολογίζεται με βάση τα χρόνια που λείπουν μέχρι τη συμπλήρωση του 62ου έτους.

Εν τω μεταξύ με νέο τρόπο θα υπολογίζεται το εφάπαξ από το 2014. Το νέο σύστημα θα προβλέπει πως για τον καθορισμό του εφάπαξ θα λαμβάνονται υπόψη μία σειρά από παράγοντες, όπως η προίκα του Ταμείου, τα ετήσια έσοδα, αλλά και το κύμα φυγής της συγκεκριμένης χρονιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.