Ταραχή στην Ευρώπη: Σε ύφεση η Γαλλία – Επιβράδυνση στη Γερμανία

Σε δεινή θέση ο Ολάντ – Εκθεση ΟΟΣΑ: Η Γαλλία υστερεί σε σχέση με τον ευρωπαϊκό Νότο που έχει μειώσει τα κόστη εργασίας!
Άσχημα τα νέα για την κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ καθώς η χώρα του, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στην ευρωζώνη, βυθίστηκε σε ύφεση στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Γαλλίας, Insee, το ΑΕΠ της Γαλλίας μειώθηκε κατά 0,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, καθώς επιβραδύνθηκε η ανάπτυξη των καταναλωτικών δαπανών, ενώ
εξαγωγές και επενδύσεις σημείωσαν πτώση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το γαλλικό ΑΕΠ αναλογεί τουλάχιστον στο 21% της οικονομίας της Ευρωζώνης, με την πιο υψηλή φορολογία και τις πιο υψηλές δημόσιες δαπάνες στην ευρωζώνη.
Οι εργοδότες, από την πλευρά τους, ζητούν επίμονα να σταματήσει η αύξηση του φορολογικού βάρους, το οποίο το 2014 προβλέπεται να αυξηθεί στο 46,5% του ΑΕΠ.
Κακά νέα και για τη Γερμανία: Ο ρυθμός ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας επιβραδύνθηκε στο 0,3% από 0,7% στο δεύτερο τρίμηνο, αλλά η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης παραμένει σαφώς σε πολύ καλύτερη κατάσταση και η επίδοσή της ήταν σύμφωνή με τις προβλέψεις.
Η Ευρωζώνη ως σύνολο βγήκε από την ύφεση στο δεύτερο τρίμηνο του 2013 και τα στοιχεία που θα ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) στις 12 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) προβλέπεται να δείξουν μία περαιτέρω αύξηση του ΑΕΠ της οικονομίας της στο τρίτο τρίμηνο κατά 0,2%.
Η Γαλλία έρχεται στο επίκεντρο των ανησυχιών μέσα στην Ευρωζώνη. Μία έκθεση του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης ) για την ανταγωνιστικότητα της γαλλικής οικονομίας, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα, προειδοποιεί ότι η χώρα υστερεί σε σχέση με τις άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου που έχουν μειώσει τα κόστη εργασίας. «Για να περιορίσει την οικονομική υστέρηση και τον χαμένο χρόνο, η Γαλλία πρέπει να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις»», δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ κ. ‘Ανχελ Γκουρία. Η έκθεση αυτή θα είναι δύσκολο να αγνοηθεί από την κυβέρνηση, καθώς την είχε παραγγείλει ο Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.
Στο στόχαστρο ο Ολάντ
Τα δυσοίωνα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Γαλλίας Insee, φέρνουν σε δεινή θέση τον ένοικο των Ηλυσίων, ο οποίος πλέον εμφανίζεται απολογούμενος στο γαλλικό λαό για την μέχρι τώρα αποτυχημένη οικονομική πολιτική του εγείροντας ταυτόχρονα έντονη ανησυχία στις Βρυξέλλες για τις επιπτώσεις στην οικονομία της γηραιάς ηπείρου. Κι όλα αυτά την ώρα που στη Γαλλία τα πνεύματα είναι οξυμένα εν μέσω κύματος απεργιών στο οποίο συμμετέχουν από τους αγρότες της Βρετάνης μέχρι τις επαγγελματικές ποδοσφαιρικές ομάδες που διαμαρτύρονται για την υψηλή φορολογία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, πριν από από μερικές ημέρες, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s υποβάθμισε τη Γαλλία κατά μία ακόμη βαθμίδα στο ΑΑ. Δεν έχουν μεσολαβήσει ούτε δύο χρόνια από τον Ιανουάριο του 2012, οπότε ο ίδιος οίκος της αφαίρεσε τη βαθμολογία και το κύρος των τριών Α, ανοίγοντας τον δρόμο για την αποπομπή της δεύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης από τη λέσχη των ισχυρών και απολύτως φερέγγυων οικονομιών.
Ενώ η κυβέρνηση του Ολάντ έχει εισαγάγει εργασιακές μεταρρυθμίσεις που στόχο έχουν τη χαλάρωση των όρων απασχόλησης και απόλυσης εργαζομένων, οι εργοδότες συνεχίζουν να παραμένουν επιφυλακτικοί. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναφέρουν ότι οι κοινωνικές επιβαρύνσεις και οι αυστηροί κανονισμοί αποτελούν σοβαρά εμπόδια στην αύξηση της απασχόλησης.
Υπενθυμίζεται ότι Γάλλος πρόεδρος, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, είχε υποσχεθεί αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή στο 75% για τους πολίτες με εισόδημα πάνω από 1 εκατομμύρια ευρώ. Πρόσφατα, ο Ολάντ ανακοίνωσε ότι έχει καταρτίσει ένα δεκαετές πρόγραμμα που στόχο έχει να δώσει ώθηση σε 34 βιομηχανικούς τομείς. Το σχέδιο βασίζεται πάνω σε μελέτη της αμερικανικής εταιρείας συμβουλευτικών υπηρεσιών Mckinsey, που στόχο έχει να δημιουργήσει 450.000 θέσεις εργασίας στα επόμενα 10 χρόνια και να δημιουργήσει πρόσθετη αξία ύψους 45 δισεκατομμύρια δολάρια.Κύριος στόχος του προγράμματος αυτού είναι να αντιστρέψει την πτωτική τάση στη βιομηχανία. Ωστόσο, κατά την τελευταία δεκαετία η γαλλική βιομηχανία έχασε 750.000 θέσεις εργασίας. Παράλληλα το εμπορικό πλεόνασμα της Γαλλίας έχει μετατραπεί σε ελλειμματικό αφού έχασε την ανταγωνιστικότητά της σε σχέση με τις γειτονικές χώρες .
Οι Γάλλοι εργοδότες, από την πλευρά τους, ζητούν επίμονα να σταματήσει η αύξηση του φορολογικού βάρους το οποίο το 2014 προβλέπεται να αυξηθεί στο 46,5% του ΑΕΠ, ένα ποσοστό που είναι από τα πιο ψηλά στις ανεπτυγμένες χώρες και το πιο ψηλό στην ευρωζώνη. Κατά το 2014 αναμένεται να εισαχθεί ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής του 75% για εισοδήματα πάνω από 1 εκ.ευρώ , φόρος όμως που θα πληρώνεται από τις εταιρείες. Όμως, το 2014 δεν είναι μόνο οι εκατομμυριούχοι που θα βρεθούν στη μέγγενη της φορολογίας αλλά και η μεσαία τάξη λόγω των μέτρων που θα εισαχθούν, όπως είναι οι πιο χαμηλές οικογενειακές φορολογικές πιστώσεις και οι πιο ψηλές κοινωνικές συνεισφορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.