Τα 14 νέα μέτρα είναι πολλά;

Ρίχνω στάχτη στα μάτια του πολίτη σημαίνει να προβάλλω συνεχώς τη μάχη που δίνω σε κυβερνητικό επίπεδο για να αποφύγω ή να περιορίσω τα επιπρόσθετα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για το 2014 και σκοπίμως να μην λέω κουβέντα γι’ αυτά που έχω ήδη ψηφίσει και πρόκειται να ενεργοποιήσω σε λίγες εβδομάδες.
Ρίχνω στάχτη στα μάτια σημαίνει να επικεντρώνομαι στο αν αυτά τα πρόσθετα μέτρα θα είναι 1,3 δισ. ευρώ, 1,5 ή δύο δισεκατομμύρια ευρώ, να δηλώνω προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα επιβληθούν μειώσεις μισθών και συντάξεων και την ίδια στιγμή να έχω έτοιμη τη διακοπή καταβολής επιδομάτων ανεργίας, τη διακοπή του ΕΚΑΣ, τον υπερδιπλασιασμό ασφαλιστικών εισφορών για δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους, την περαιτέρω μείωση του εφάπαξ και των επικουρικών συντάξεων αλλά και την αύξηση του φόρου για τους χαμηλοεισοδηματίες ή τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Όχι ένα, αλλά 14 νέα μέτρα θα φέρει το 2014. Ο κατάλογος έχει ως εξής:

1. Υπερδιπλάσιος φόρος για επιτηδευματίες, ελεύθερους επαγγελματίες: Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες θα το φυσάνε και δεν θα κρυώνει με το που θα παραλάβουν το εκκαθαριστικό του 2014 για τα εισοδήματα του 2013. Μια μικρομεσαία ομόρρυθμη εταιρεία, η οποία το 2012 εμφάνισε κέρδη ύψους 10.000 ευρώ, πλήρωσε το 2013 φόρο 1.000 ευρώ. Το 2014, για το ίδιο ποσό κερδών, θα πληρώσει 2.600 ευρώ. Αντίστοιχα για έναν μικρομεσαίο με κέρδη 20.000 ευρώ ο φόρος θα εκτοξευτεί από τα 2.000 ευρώ στα 5.200 ευρώ. Ο υπερδιπλασιασμός του φόρου για περίπου ένα εκατομμύριο επιτηδευματίες θα είναι ο «κινητήριος μοχλός» για την αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά τουλάχιστον 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως θα προβλέπει και ο προϋπολογισμός του 2014.

2. Ψαλίδι μέχρι και στην έκπτωση ιατρικών δαπανών: Απίστευτο μέτρο που θα το βρούμε μπροστά μας την επόμενη χρονιά. Αποδείξεις από γιατρούς ή νοσοκομεία, το ύψος των οποίων ανέρχεται μέχρι και το 5% του εισοδήματός μας, δεν λαμβάνονται υπόψη ως φορολογική απαλλαγή. Δηλαδή, ο φτωχός των 10.000 ευρώ που ξόδεψε 500 ευρώ σε γιατρούς δεν θα γλιτώσει καν τα 50 ευρώ που γλίτωνε μέχρι και το 2013. Το 50άρικο (ή και κατοστάρικο σε αρκετές περιπτώσεις) θα χάσουν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Έλληνες.

3. Κατάργηση φορολογικών εκπτώσεων: Τέλος οι φορολογικές απαλλαγές για στεγαστικά δάνεια, φροντιστήρια ξένων γλωσσών και μέσης εκπαίδευσης, τέλος και για την έκπτωση φόρου που δινόταν σε όσους νοικιάζουν σπίτι. Η ζημιά θα υπερβεί τα 200-300 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών του καθενός και τις δαπάνες που πραγματοποιεί.

4. Φόρο κατοχής ακινήτων θα ’χουμε. Το ύψος δεν γνωρίζουμε: Για τους έχοντες ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα δεν είναι νέο μέτρο, αλλά διατήρηση του υφιστάμενου. Για τους ιδιοκτήτες οικοπέδων και αγροτεμαχίων θα είναι μια… ολόφρεσκη επιβάρυνση. Για τους συντελεστές κρατάμε μικρό καλάθι, ενώ μέχρι να επέλθει συμφωνία με την τρόικα όλα είναι στο τραπέζι, ακόμη και το να διατηρηθεί το χαράτσι της ΔΕΗ.

5. Και αυξήσεις ορίων ηλικίας έχουμε: Το ψηφισμένο ασφαλιστικό συνεχίζει να ανατρέπει τη ζωή χιλιάδων ασφαλισμένων, οι οποίοι θα χρειαστεί να περιμένουν για να βγουν στη σύνταξη. Ενδεικτικά, οι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ με βαρέα ένσημα θα χρειαστεί να συμπληρώσουν τα 59,5 έτη για να πάρουν μειωμένη σύνταξη και τα 61,5 για να πάρουν πλήρη, καθώς στο όριο ηλικίας θα προστεθεί ένα 9μηνο με το που θα αλλάξει ο χρόνος. Αντίστοιχα, οι ασφαλισμένες πριν από την 1.1.1993 στο ΙΚΑ, εκτός από τη συμπλήρωση 12.000 ενσήμων, πρέπει να συμπληρώσουν και τα 60,5 έτη αντί για τα 60 που είναι το όριο ηλικίας μέχρι το τέλος του χρόνου.

6. Κάθε αγρότης και το… βιβλίο του: Εκ πρώτης όψεως δεν είναι εισπρακτικό μέτρο. Αποτελεί μια από τις «μεταρρυθμίσεις» της κυβέρνησης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι αγρότες δεν θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Καταρχήν, η συντριπτική πλειονότητα θα πρέπει να πληρώσει λογιστή, καθώς ο μέσος αγρότης είναι αδύνατον να γνωρίζει τις επιταγές του φορολογικού συστήματος. Και στην πράξη, όμως, για τους περισσότερους θα γεννηθούν νέες φορολογικές υποχρεώσεις καταρχήν από ΦΠΑ και στη συνέχεια από φόρο εισοδήματος

7. Ο πωλών ακίνητο… πληρώνει: Τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν στην εξαγγελία για μείωση του συντελεστή βάσει του οποίου φορολογείται όποιος αγοράζει ακίνητο. Ο συντελεστής αυτός, από το 10% που είναι σήμερα, προγραμματίζεται να μειωθεί στο 3%. Καταρχήν, αυτό θα ισχύσει μόνο για τα ακίνητα που έχουν χτιστεί με άδεια οικοδομής προγενέστερη της 1.1.2006. Στα υπόλοιπα ακίνητα επιβάλλεται ΦΠΑ με συντελεστή 23%, κάτι που θα εξακολουθήσει να ισχύει (σ.σ.: προστατεύεται μόνο η πρώτη κατοικία). Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι από 1.1.2014 ενεργοποιείται η διάταξη που επιβάλλει φόρο σε όποιον πουλάει ακίνητο. Σε non paper, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι ουσιαστικά δεν θα υπάρχει επιβάρυνση για όποιον πουλήσει ακίνητο το οποίο απέκτησε μέχρι και πριν από 10 χρόνια και αυτό λόγω της πτώσης των τιμών (σ.σ.: ο φόρος θα υπολογίζεται με συντελεστή 15% επί της υπεραξίας που προκύπτει ανάμεσα στη διαφορά «τιμή πώλησης μείον τιμή αγοράς»).

Αυτό όμως δεν είναι αληθές. Διότι στα συμβόλαια πώλησης που θα γίνουν από 1.1.2014 θα πρέπει να αναγράφεται τίμημα ίσο ή και μεγαλύτερο από την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Και οι αντικειμενικές αξίες που ισχύουν σήμερα είναι υψηλότερες τουλάχιστον κατά 30-40% σε σχέση με τις αξίες που ίσχυαν το 2005 ή το 2006. Αυτό σημαίνει ότι στα χαρτιά υπεραξία θα υπάρξει, κάτι που σημαίνει ότι ο πωλητής θα πληρώσει φόρο όποιο και αν είναι το τίμημα που θα εισπράξει.

8. Απολύσεων… συνέχεια: Βάσει του μνημονίου, ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στο Δημόσιο θα πρέπει να μειωθεί από 691.764 στο τέλος του 2013 στους 665.221 στο τέλος του 2014 με προοπτικές περαιτέρω μείωσης το 2015 και το 2016. Βάσει πάντοτε του μνημονίου, πρέπει να γίνουν άλλες 2.000 απολύσεις μέχρι τέλος του 2013, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να ακολουθηθεί το ακόλουθο πρόγραμμα:

• Στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2014 οι απολύσεις θα πρέπει να φτάσουν στις 5.000.

• Στο τέλος του δευτέρου τριμήνου, στις 9.000.

• Στο τέλος του τρίτου τριμήνου στις 14.000.

• Στο τέλος του τέταρτου τριμήνου στις 15.000.


Τα 14 νέα μέτρα είναι πολλά;


9. Θα μειωθούν οι μισθοί; Η απάντηση είναι ναι. Το θέμα είναι σε πόσους. Ως αποκατάσταση «δικαιοσύνης» θα εφαρμοστεί η προτεινόμενη από την κυβέρνηση επέκταση του ενιαίου μισθολογίου παντού. Αυτό σημαίνει μείωση έως και 20-25% για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους κυρίως σε ΔΕΚΟ και νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου. Από την άλλη, στον ιδιωτικό τομέα δεν θα χρειαστεί να ληφθούν άλλα μέτρα. Είναι αρκετή η υπογραφή ακόμη περισσότερων επιχειρησιακών συμβάσεων για να επιφέρει αυτό το αποτέλεσμα.

10. Ψαλίδι στις επικουρικές: Τα… μαντάτα θα φτάσουν το καλοκαίρι του 2014. Από το τρίτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς θα πρέπει να εφαρμοστεί η ρήτρα του μηδενικού ελλείμματος για τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης. Με την πρώτη εφαρμογή είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μείωση των επικουρικών κατά τουλάχιστον 5%, ενώ το ύψος των συντάξεων θα επανεξετάζεται ανά τρίμηνο.

11. Ψαλίδι και στα εφάπαξ: Αναζητείται συμβιβαστική λύση με την τρόικα, ώστε να μην υπάρξουν δραματικές μειώσεις στα εφάπαξ που θα ρίξουν το τελικό ποσό που θα εισπράττει ο δικαιούχος ακόμη και κάτω από τα 10.000 ευρώ. Και στα ταμεία πρόνοιας πρέπει να ισχύσει ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Εκτιμάται ότι ακόμη και αν υιοθετηθεί η καλύτερη λύση για τους ασφαλισμένους, οι μειώσεις δεν πρόκειται να είναι μικρότερες από 20%.

12. Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερες εισφορές: Μπορεί το μνημόνιο να κάνει λόγο για μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες στο ΙΚΑ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η μείωση αυτή θα γίνει εδώ και τώρα. Καταρχήν, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να χρηματοδοτηθούν οι όποιες απώλειες εσόδων θα προκύψουν για το ΙΚΑ. Επίσης, το μέτρο συνδυάζεται με την πιθανή τροποποίηση του μηχανισμού ρύθμισης των ασφαλιστικών εισφορών προς τα ταμεία προκειμένου να αναθερμανθεί το ενδιαφέρον για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σε κάθε περίπτωση, η όποια μείωση των ασφαλιστικών εισφορών δεν θα γίνει στις αρχές του 2014, ενώ δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα γίνει και μέσα στην επόμενη χρονιά, έστω και κατά ένα μέρος. Από την άλλη, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα περάσουν αλλαγές στο καθεστώς ασφάλισης του ΟΑΕΕ. Η διοίκηση του οργανισμού έχει ήδη έτοιμες τις προτάσεις για τη «διεύρυνση» της ασφαλιστικής βάσης του ταμείου. Θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις όπως η υποχρεωτική ασφάλιση και στον ΟΑΕΕ όσων μισθωτών έχουν κολλήσει το πρώτο τους ένσημο μετά την 1.1.1993 και έχουν ανοίξει «μπλοκάκι». Με το ισχύον καθεστώς, οι μισθωτοί με μπλοκάκι απαλλάσσονται από τον ΟΑΕΕ εφόσον πληρώνουν εισφορές στο ΙΚΑ. Δεν εξετάζεται όμως το πόσες εισφορές πληρώνουν. Με το νέο καθεστώς, θα μπαίνει ελάχιστο όριο στο ύψος των μισθωτών αποδοχών, προκειμένου να συνεχιστεί η απαλλαγή από τον ΟΑΕΕ. Επίσης, μελετάται η ένταξη και των μικροεπαγγελματιών στις περιοχές με πληθυσμό κάτω των 2.100 κατοίκων στον ΟΑΕΕ. Αυτοί οι επαγγελματίες ασφαλίζονται σήμερα στον ΟΓΑ και πληρώνουν τα μισά σε σχέση με τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ. Για να μην τιναχθούν οι μικρομεσαίοι στον αέρα, σχεδιάζεται το μέτρο να ισχύσει μόνο για τις νέες επιχειρήσεις.

13. ΕΚΑΣ τέλος για… 65 χιλιάδες: Ένα από το πιο βάρβαρα μέτρα της επόμενης χρονιάς. Θα αυξηθεί το ηλικιακό όριο για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ από τα 60 που είναι σήμερα στα 65. Και αυτό, θα έχει ως αποτέλεσμα να χάσουν το επίδομα τουλάχιστον 65.000 χαμηλοσυνταξιούχοι, ηλικίας 60 έως 64 ετών. Μόνο αυτό το μέτρο θα κοστίσει στους χαμηλοσυνταξιούχους περί τα 110 εκατομμύρια ευρώ.

14. Αντίο και στο επίδομα ανεργίας: Με την αλλαγή του χρόνου, ο ΟΑΕΔ θα ψάχνει το παρελθόν τού κάθε εργαζόμενου που χάνει τη δουλειά του. Και αν εντοπίσει ότι έχει πάρει επίδομα ανεργίας για περισσότερες από 400 ημέρες κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών, τότε δεν θα του δίνει επίδομα ανεργίας. Το μέτρο αυτό, έχει ισχύσει από τις αρχές του 2013 και είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν δεκάδες χιλιάδες επιδόματα ανεργίας. Πλέον οι δικαιούχοι μετά βίας φτάνουν τους 120.000 (χωρίς σε αυτό τον αριθμό να περιλαμβάνονται και οι εποχικά άνεργοι) όταν ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ ανέρχεται στο ένα εκατομμύριο. Από το 2014 η προϋπόθεση γίνεται ακόμη πιο αυστηρή, κάτι που σημαίνει περαιτέρω συρρίκνωση στον αριθμό των δικαιούχων.

RAMNOUSIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.