Τα 10 ψέματα για τη δήθεν φθηνή θέρμανση – Πώς να μη την πατήσετε

Καλά την βγάλαμε και τον Νοέμβριο. Όμως, ο καιρός αρχίζει να χαλάει και σύντομα θα πρέπει να «ανάψουμε» τη θέρμανση. Ο βομβαρδισμός με διαφημιστικά μηνύματα για την οικονομικότερη λύση συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Μέσα στα μηνύματα, κρύβονται και ψέματα. Τα συλλέξαμε και τα παραθέτουμε. 1. Τα ηλεκτρικά καλοριφέρ δεν καταναλώνουν πολύ ρεύμα
Μέγιστο ψέμα. Μια συσκευή που καταναλώνει 3000 Watt, μπορεί να σας κοστίζει έως και 0,66 ευρώ ανά ώρα λειτουργίας. Αν επιδιώξετε να ζεσταθείτε για όλο το χειμώνα με αυτή τη συσκευή (χώρια που καλύπτει ένα δωμάτιο και όχι όλο το
σπίτι) θα τραβάτε τα μαλλιά σας με τον λογαριασμό της ΔΕΗ.
2. Το πετρέλαιο θέρμανσης κοστίζει 1,4 ευρώ το λίτρο
Θα βρείτε αυτή την τιμή σε πολλά φυλλάδια μέσω των οποίων γίνονται συγκρίσεις. Προσοχή όμως. Πρώτον στη λιανική, η τιμή έχει υποχωρήσει στο 1,23-1,25 (δείτε τιμές στο http://www.fuelprices.gr). Δεύτερον υπάρχει περίπτωση (σοβαρή) να δικαιούστε επίδομα που σημαίνει ότι η τιμή πέφτει στα 90 λεπτά του ευρώ. Και τρίτον αν αγοράσετε με πιστωτική κάρτα, μπορεί να εξασφαλίσετε μια πρόσθετη έκπτωση 3%.
3. Το τζάκι είναι οικονομική μορφή θέρμανσης.
Ειδικά το παραδοσιακό τζάκι, είναι η ακριβότερη μορφή θέρμανσης καθώς η απόδοσή του δεν ξεπερνάει το 15-20%. Οι απώλειες θερμότητας από την καμινάδα, είναι τεράστιες. Συμφέρει μόνο αν έχετε βρει τρόπο να προμηθεύεστε τα ξύλα …δωρεάν.
4. Όλα τα ξύλα είναι το ίδιο
Υπάρχουν τεράστιες διαφορές και στην τιμή τους αλλά και στην θερμαντική τους απόδοση. Ακριβότερες, οι ελιές και ακόμη πιο ακριβές, οι ρίζες της ελιάς. Πολύ απλά διότι καίνε με τις ώρες. Οι έμποροι τον γνωρίζουν και σας τα πουλάνε ακριβότερα.
5. Με την πώληση ξύλων με το κυβικό δεν διατρέχετε κίνδυνο να σας κλέψουν
Όταν πουλούσαν με το βάρος, τα έβρεχαν. Τώρα που τα πουλάνε με το κυβικό, τα στοιβάζουν με τέτοιο τρόπο ώστε να χάνετε τουλάχιστον 20-30%. Προσοχή στα κενά και στον τρόπο με τον οποίο έχουν στοιβαχτεί τα ξύλα. Βρείτε έμπορο εμπιστοσύνης.
6. Υπάρχει δυνατότητα να ζεσταθούμε με ηλιακή ενέργεια
Διατίθενται και τέτοιες λύσεις. Αφενός είναι πολύ ακριβές, αφετέρου είναι συμπληρωματικές. Δηλαδή, λειτουργούν μόνο ταυτόχρονα με άλλα μέσα θέρμανσης όπως είναι το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο κλπ.
7. Τα air-condition αποτελούν πολύ καλή λύση θέρμανσης
Οι πολύ ακριβές συσκευές (A++, inverter κλπ) είναι αρκετά οικονομικές τουλάχιστον συγκριτικά με άλλες συσκευές θέρμανσης με ηλεκτρική ενέργεια. Από την άλλη όμως, θερμαίνουν μόνο έναν χώρο ενώ όταν η συσκευή κλείσει, ο χώρος παγώνει σχεδόν αμέσως.
8. Το πετρέλαιο θέρμανσης κοστίζει το ίδιο με το φυσικό αέριο
Η τιμή του φυσικού αερίου έχει ακολουθήσει πτωτική τάση τους τελευταίους μήνες. Η τιμή του συγκριτικά με αυτή του πετρελαίου θέρμανσης είναι περίπου 30% χαμηλότερη, ακόμη και αν συνυπολογιστεί το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Βέβαια, οι συγκρίσεις θα πρέπει να γίνονται σωστά, διότι με το φυσικό αέριο –το οποίο διατίθεται σε απεριόριστες ποσότητες με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να μην έχει την αίσθηση για το πόσο έχει κάψει- υπάρχει η τάση να κάνουμε σπατάλες (το καλοριφέρ να καίει με τις ώρες κλπ).
9. Προτεραιότητα η πηγή θέρμανσης και όχι η μόνωση του σπιτιού
Συζητάμε για το ποιο καύσιμο θα καταναλώσουμε και όχι για το πώς θα περιορίσουμε τις ανάγκες του σπιτιού για θέρμανση. Κανονικά θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο. Πραγματική οικονομία στη θέρμανση, επιτυγχάνεται μόνο με την ενεργειακή θωράκιση του σπιτιού.
10. Μέγιστη οικονομία με μικρή επένδυση
Αυτό δεν υπάρχει. Οι πραγματικά οικονομικές λύσεις θέρμανσης (π.χ αντλίες θερμότητας, ενεργειακά τζάκια σε αντικατάσταση των παραδοσιακών) κοστίζουν ακριβά και προϋποθέτουν επενδύσεις.  

pressgr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.