Δώσαμε 1 εκατ.€ στον ΟΟΣΑ για να μάθουμε πώς θα πέσουν οι τιμές σε γάλα και ψωμί

Την πώληση των μη συνταγοραφούμενων φαρμάκων στα σούπερμάρκετ, την παράταση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος στις 10 ημέρες και την απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας  για πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα προωθεί το Υπουργείο Ανάπτυξης.
Αυτό έγινε γνωστό σήμερα στην διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης του ΟΟΣΑ “Μελέτη Αξιολόγησης Ανταγωνισμού» από τον γενικό γραμματέας του ΟΟΣΑ Angel Gurria και τον Υπουργό Ανάπτυξης  Κωστή Χατζηδάκη.
Οπως προκύπτει από την έκθεση υπάρχουν 329 στρεβλώσεις στην αγορά που εμποδίζουν την ανταγωνιστικότητα. Ως εκ τούτου το ΥΠΑΝ αναμένεται να προχωρήσει σε μία σειρά παρεμβάσεων μεταξύ των οποίων:

 – στην κατάργηση της μέγιστης διάρκειας ζωής των 5 ημερών για το φρέσκο γάλα ώστε να βγουν στην αγορά προϊόντα με διάρκεια από μία μέχρι 9-10 ημέρες ανάλογα με τη μέθοδο παστερίωσης που θα ακολουθεί κάθε γαλακτοβιομηχανία.
- στην αλλαγή των κανόνων στην αγορά ψωμιού, όπου μεταξύ άλλων θα επιβληθεί υποχρεωτικά το ζύγισμα του ψωμιού με το κιλό ώστε να μην εξαπατάται ο καταναλωτής.
- στην απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων που σήμερα ισχύει μόνο για όσα είναι κάτω από 250 τ.μ, και για τα πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα
- στην απελευθέρωση του ποσοστού των εκπτώσεων στα καινούρια βιβλία που σήμερα περιορίζεται σε μόνο 10%
- στην απελευθέρωση της δημιουργίας νέων ξενοδοχειακών μονάδων σε περιοχές όπως η Αττική με την κατάργηση της έννοιας του «κορεσμού» και την αλλαγή χωροταξικών διατάξεων  που θα διευκολύνουν την αλλαγή χρήσης κτιρίων ώστε να μετατρέπονται σε ξενοδοχεία
- στη δυνατότητα εκπτώσεων –που σήμερα απαγορεύονται- σε καταστήματα stock και outlets
- στην άρση περιορισμών στην κρουαζιέρα, όπως λ.χ η υποχρέωση τα πλοία που ξεκινούν από κάποιο λιμάνι να επιστρέφουν πίσω σε αυτό κ.ά.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Ανάπτυξης η θεσμοθέτηση των παρεμβάσεων θα ξεκινήσει άμεσα ενώ τα οφέλη από  την υιοθέτηση τους (για 66 από το σύνολο των 329) θα αποφέρει οφέλη ύψους 5,26 εκατ ευρώ στον καταναλωτή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις παραπάνω στρεβλώσεις, οι οποίες είναι γνωστές εδώ και δεκαετίες στην χώρα μας και τις έχουν εκφράσει κατά καιρούς όλοι οι παραγωγικοί φορείς, το ελληνικό δημόσιο πλήρωσε 1 εκατ ευρώ (!)  αφού τόσο στοίχισε η έκθεση του ΟΟΣΑ.
Επρεπε να πληρώσουμε για να μας πουν αυτά που γνωρίζαμε!
gatzoli

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.