Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

Η απάντηση στο ερώτημα του τίτλου είναι γνωστή και εύκολη: ο Χριστόφορος Κολόμβος. Πόσο σίγουρο είναι όμως αυτό; Το νέο βιβλίο του ιστορικού Γκάβιν Μένζις έρχεται να αμφισβητήσει έντονα την εκδοχή αυτή και να προκαλέσει έντονες συζητήσεις και αντιδράσεις στην διεθνή ιστορική κοινότητα.
0 76χρονος Βρετανός συγγραφέας, στο νέο του πόνημα που κυκλοφόρησε την Τρίτη, έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα και να υποστηρίξει με στοιχεία ότι ο πρώτος μη ιθαγενής που πάτησε στα εδάφη της Βόρειας Αμερικής ήταν ο Κινέζος στρατηγός Ζενγκ Χε.
Ο Μένζις βασίζει το βιβλίο ολόκληρο και την άποψή του σε χάρτη του 18ου αιώνα που
ανακαλύφθηκε σε βιβλιοπωλείο και απεικονίζει με λεπτομέρειες την Αμερική το 1418, 70 ολόκληρα χρόνια πριν το ταξίδι του Ιταλού θαλασσοπόρου.
«Η παραδοσιακή ιστορία ότι ο Κολόμβος ανακάλυψε το νέο κόσμο είναι παραμύθια» υποστηρίζει ο Μένζις που τονίζει ότι τον χάρτη του Χε χρησιμοποίησε ο Κολόμβος για να σχεδιάσει το ταξίδι του.

Ο Ζενγκ Χε, Μουσουλμάνος ευνούχος, ήταν ο πιο διάσημος Κινέζος εξερευνητής. Οδήγησε πολλές αυτοκρατορικές αποστολές στη Μέση Ανατολή αι την Αφρική, έκανε ανακαλύψεις και επηρέασε τόσο πολύ τον τρόπο σκέψης των Ασιατών που σε ορισμένα μέρη της Ινδονησίας λατρεύεται σαν Θεός, ακόμη και σήμερα.

Ο Μένζις υποστηρίζει ακόμη ότι οι Κινέζοι ήταν οι πρώτοι που διέσχισαν τον Ειρηνικό ωκεανό ακολουθώντας απλά τα ρεύματα της θάλασσας.

Εκτιμητής του οίκου «Κρίστυ’ς» εξέτασε τον χάρτη και τον βρήκε αυθεντικό αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι βασίστηκε όντως σε ανακαλύψεις που έγιναν το 1400. Σύμφωνα πάντως με τον συγγραφέα κάποιες παρατηρήσεις στο περιθώριο του χάρτη, ειδικά περιγραφές κοινοτήτων και μνημείων του Περού, επιβεβαιώνουν την παλαιότητα του.

Πολλοί ιστορικοί αμφισβητούν όχι μόνο το νέο βιβλίο αλλά και γενικά τις θεωρίες του Βρετανού. Τον χαρακτηρίζουν «ψευδο-ιστορικό» που βασίζεται σε εικασίες και φαντασιώσεις και τονίζουν ότι δεν έχει κανένα πτυχίο σχετικό, ούτε ανάλογη εκπαίδευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.