H Γερμανία θυμήθηκε το παρελθόν της

Σ.Σ. Πουλήστε σε όποιον θέλετε και... πλουτίστε όσο θέλετε. Με κάτι τέτοια τους τουμπάρει η Άνγκελα Μέρκελ τους Γερμανούς, κι αυτοί... άλλο που δεν θέλουν.
Όπως φαίνεται πλέον και από τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το SIPRI (Διεθνές Ερευνητικό Ινστιτούτο για την Ειρήνη της Στοκχόλμης), η εποχή που το Βερολίνο ακολουθούσε μια σχετικά «επιλεκτική» πολιτική σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.
Το άτυπο «δόγμα» της Γερμανίας, σύμφωνα με το οποίο η αμυντική βιομηχανία της χώρας δεν θα υπέγραφε – επισήμως τουλάχιστον – εξοπλιστικές συμφωνίες με «αμφιλεγόμενα»
καθεστώτα, ανήκει πια στην Ιστορία.
Για την ακρίβεια, βέβαια, η πλήρης απενοχοποίηση της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας  έγινε επί των ημερών της απερχόμενης καγκελάριου, ενώ και το «πράσινο φως» για κάθε είδους συναλλαγή που θα υπηρετούσε, ασχέτως… επιπτώσεων στα ανθρώπινα δικαιώματα, τα γερμανικά συμφέροντα δόθηκε την ίδια περίοδο.
Όπως φαίνεται και από τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας και πυροδότησαν έντονες αντιδράσεις στους κόλπους της γερμανικής Αριστεράς, το Βερολίνο όχι μόνο ξεπέρασε τους ενδοιασμούς του έναντι κυβερνήσεων του Κόλπου και της Μέσης Ανατολής, τις οποίες πλέον τροφοδοτεί αβέρτα με κάθε λογής στρατιωτικό υλικό, αλλά έχει αναπτύξει και έναν... ιδιαίτερα επικίνδυνο δεσμό με το Κάιρο.

Made in Germany

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα στη βρετανική «Guardian», από το 2005 που η Μέρκελ ανέλαβε την ηγεσία της χώρας μέχρι και σήμερα, τόσο οι παράγοντες της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας όσο και οι υψηλόβαθμοι διπλωματικοί αξιωματούχοι του Βερολίνου έχουν λάβει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: πρωταρχικός σκοπός είναι η ενίσχυση, πάση θυσία, του «Made in Germany». Τα υπόλοιπα έπονται.

Έτσι, όταν πριν από λίγες εβδομάδες πραγματοποιούσαν σύσκεψη οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. προκειμένου να αποφασίσουν τη στάση που θα τηρήσουν έναντι της σφαγής περίπου 1.000 υποστηρικτών του Μοχάμεντ Μόρσι από τις δυνάμεις ασφαλείας που ανέπτυξε η στρατιωτική χούντα στην Αίγυπτο, ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γκίντο Βεστερβέλε φέρεται να επέμεινε έντονα σε έναν «ύποπτο» (τουλάχιστον) περιορισμό του εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων προς το Κάιρο.

Όπως επισημαίνουν δημοσιεύματα, το Βερολίνο ήθελε με κάθε τρόπο το «πάγωμα» των εξοπλιστικών συμφωνιών με την Αίγυπτο να αφορά αποκλειστικά υλικό που χρησιμοποιείται για την επιβολή της δημόσιας τάξης και ασφάλειας (τον κατασταλτικό εξοπλισμό δηλαδή που χρησιμοποιεί η αστυνομία κατά διαδηλωτών).

Τα υπόλοιπα… δεν επηρεάζουν – σύμφωνα πάντα με τη γερμανική θέση – την αιματοχυσία. Επηρεάζουν βέβαια τα γερμανικά συμβόλαια, κάτι που θα πρέπει να αποφευχθεί, κυρίως εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα – που αναδεικνύει το τι ακριβώς διακυβεύεται – είναι η συμφωνία που υπέγραψε πρόσφατα η HDW, θυγατρική της ThyssenKrupp Marine Systems, για την πώληση δύο υποβρυχίων U-209 αντί 700 εκατ. ευρώ στο Κάιρο. Βέβαια, τα «μπεστ σέλερ» των Γερμανών παραμένουν τα τεθωρακισμένα, για τα οποία υπερηφανευόταν το «Spiegel» τον Δεκέμβριο του 2012, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι αυτά είχαν χρησιμοποιηθεί κατά κόρων (και με μεγάλη αποτελεσματικότητα) από τις δυνάμεις του Χόσνι Μουμπάρακ για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων κατά τη διάρκεια της λεγόμενης «Αραβικής Άνοιξης» το 2011.

Κανένα πρόβλημα, τιμή μας και καμάρι μας, λέει το Βερολίνο, το οποίο τους τελευταίους μήνες βλέπει τις πωλήσεις των τεθωρακισμένων του να παίρνουν φωτιά (πούλησε 62 Leopard στο Κατάρ και άλλα 104 στην Ινδονησία).

Με αυτά και με αυτά, η Γερμανία έχει στρογγυλοκαθίσει στην τρίτη θέση παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές συμβατικού οπλισμού και πλέον κατέχει το 11% της αγοράς. Μπροστά της βρίσκονται μόνο οι ΗΠΑ (με 30%) και η Ρωσία (με 23%), ενώ ακολουθούν η Γαλλία (7%) και η Βρετανία (4%).

Και, παρά το γεγονός ότι κατέχει «μόλις» την τρίτη θέση ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες που εξοπλίζουν αυτή τη στιγμή την Αίγυπτο (πρώτη είναι η Τσεχία και ακολουθεί το Βέλγιο), το «ειδικό βάρος» του Βερολίνου ενισχύεται μήνα με τον μήνα σε ολόκληρη την περιοχή, όπως μαρτυράει και η συμφωνία που υπέγραψε για την κατασκευή δύο πολεμικών πλοίων για λογαριασμό της Αλγερίας αντί 2 δισ.

Δεν λένε κουβέντα

Α, ναι, και όσοι αναρωτιούνται τι λένε οι Σοσιαλδημοκράτες για όλα αυτά, η απάντηση είναι: «Όχι και πολλά». Τι να πουν άλλωστε όταν, για παράδειγμα, τα ναυπηγεία στα οποία πρόκειται να κατασκευαστούν τα δύο υποβρύχια της αιγυπτιακής χούντας βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της χώρας, εκεί όπου το SPD διατηρεί σημαντική εκλογική δύναμη;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.