Σεπτέμβριο, στροφή και καμπανάκι - Μάιο, τερματισμός και κάλπες.

Του Πάνου Σώκου
Τον Σεπτέμβριο του 2008, η Ν.Δ. του Κώστα Καραμανλή έχασε για πρώτη φορά στις δημοσκοπήσεις το προβάδισμα από το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου. Τον Ιούνιο του επόμενου έτους, το 2009, έχασε στις ευρωεκλογές και τρεις μήνες αργότερα το ΠΑΣΟΚ ήρθε στην εξουσία. Η ιστορία επαναλαμβάνεται (;)
Ο δρομέας που ακολουθεί τον προπορευόμενο σε έναν αγώνα μεγάλων αποστάσεων, αν περάσει πρώτος στο βιράζ πριν από την τελική ευθεία, τότε...συνήθως κερδίζει και την κούρσα.
Και σε ό,τι αφορά τον πολιτικό χρόνο, τον Σεπτέμβριο είναι το βιράζ και τον Μάιο ο τερματισμός με τις διπλές εκλογές (ευρωεκλογές - αυτοδιοικητικές).
Με αυτό τον χαρακτηριστικό τρόπο, έμπειρος πολιτικός ήθελε να μας πει ότι το προβάδισμα που
αποκτά με τις πρώτες δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ πιθανό να παγιωθεί στους επόμενους μήνες και έτσι να κόψει πρώτος το νήμα στις διπλές εκλογές, αφού η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει κατορθώσει μέχρι τώρα να πάρει απόσταση ασφαλείας, αλλά είναι ήδη κουρασμένη και δεν φαίνεται να έχει δυνάμεις για να αντέξει στην τελική ευθεία.
Ο συνομιλητής μας, για να γίνει ακόμη πιο πειστικός, χρησιμοποίησε πρόσφατο παράδειγμα. Η Ν.Δ. του Κώστα Καραμανλή έχασε για πρώτη φορά το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις από το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου τον Σεπτέμβριο του 2008. Τον Ιούνιο του επόμενου έτους, το 2009, έχασε πανηγυρικά στις ευρωεκλογές και τρεις μήνες αργότερα έχασε και στις εθνικές εκλογές.

Ανένδοτος ΣΥΡΙΖΑ

Αυτό το τελευταίο δημοσκοπικό γεγονός, σε συνδυασμό με την κοινωνική αντίδραση που αρχίζει να εκδηλώνεται, την πίεση του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει κηρύξει ανένδοτο αγώνα καλύπτοντας όλες τις κοινωνικές διεκδικήσεις, τις πιέσεις της τρόικας για νέα μέτρα λόγω του διαφαινόμενου δημοσιονομικού κενού των 4,5 δισ. ευρώ και του νέου Μνημονίου για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των περίπου 11 δισ., σηματοδοτεί την αρχή μιας μεγάλης και παρατεταμένης σύγκρουσης κυβέρνησης - αντιπολίτευσης, που θα κριθεί το αργότερο στις εκλογές του Μαΐου. Και λέμε το αργότερο γιατί, όπως συμφωνούσαν στελέχη της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ με τα οποία συνομιλήσαμε τις τελευταίες ημέρες, όλα πλέον είναι ρευστά. Συγκεκριμένα, παρά τις επιμέρους αποκλίσεις τους συμφωνούσαν πως αν παγιωθεί το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις και πολύ περισσότερο αν διευρυνθεί, τότε η μόνη διέξοδος για τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ είναι να πάνε σε εκλογές το συντομότερο δυνατόν, πριν η διαφορά γίνει μη αναστρέψιμη. Και σε αυτή την περίπτωση, η καλύτερη περίοδος είναι πριν από την έναρξη της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε., όταν θα έχει οριστικοποιηθεί και το πρωτογενές πλεόνασμα, που θα δώσει επιχείρημα επιτυχίας στην κυβέρνηση.

Ηδη το δικομματικό κυβερνητικό στρατόπεδο επανασχεδιάζει την τακτική του.

Από τη μια «πουλάει» σαν καλό χαρτί του τη διαφαινόμενη επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του 2013 και από την άλλη προσπαθεί να πείσει την τρόικα ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα ακόμη και αν υπάρξει δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό διότι:

* Πρώτον, η οικονομία σταθεροποιείται και το κλίμα είναι θετικό.

* Δεύτερον, και πιο σημαντικό, η δικομματική κυβέρνηση, αν αναγκαστεί να λάβει νέα μέτρα, θα καταρρεύσει στις ευρωεκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα εδραιώσει την πρωτιά του και θα ανοίξει πανιά για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Σχεδιάζοντας πρόωρες

Στο σχεδιασμό τους οι κυβερνητικοί εταίροι έχουν και τις πρόωρες εκλογές.

Οπως ήδη έγραψε η «Ελευθεροτυπία» το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν κατ' αρχήν συμφωνήσει σε δύο χρονικές περιόδους ανάλογα με τις εξελίξεις:

- Τον Μάιο του 2014 μαζί με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Στόχος τους, να εκτονωθεί σε αυτές τις κάλπες η λαϊκή δυσαρέσκεια και να τους ξαναψηφίσει ο λαός για κυβέρνηση στην κάλπη των εθνικών εκλογών. Πρόκειται για ένα τρικ με αμφίβολο αποτέλεσμα. Ξέρουν, πάντως, πολύ καλά ότι αν χάσουν στις ευρωεκλογές, τότε θα χάσουν τη λαϊκή νομιμοποίηση και θα συρθούν πολύ γρήγορα σε εθνικές εκλογές υπό δυσμενέστερες συνθήκες, όπως σύρθηκε και τελικά έχασε ο Κώστας Καραμανλής το 2009.

- Τον Οκτώβριο του 2014 ώστε, όπως ελπίζουν, να έχουν φανεί κάποια θετικά αποτελέσματα από την πολιτική τους και να δημιουργήσουν την πεποίθηση στο λαό ότι μόνον αυτοί θα μπορέσουν να διαπραγματευθούν με επιτυχία τη νέα δανειακή σύμβαση. Αυτό το σενάριο, όμως, προϋποθέτει καλό αποτέλεσμα για τους κυβερνητικούς εταίρους στις ευρωεκλογές, που θα έχουν προηγηθεί. Και ένα καλό αποτέλεσμα, μας έλεγε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, είναι ακόμη και μια ήττα της Ν.Δ. με μικρή διαφορά και φυσικά εκπροσώπηση του ΠΑΣΟΚ στην Ευρωβουλή ανεξαρτήτως ποσοστού.

Η εκλογή Προέδρου

Ωστόσο, προστίθεται και ένας τρίτος καθοριστικός παράγοντας, που συνηγορεί υπέρ των πρόωρων εκλογών. Είναι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2015.

Η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία των 155 βουλευτών, ακόμη και αν διευρυνθεί με τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, που δεν θέλουν εκλογές, και κάποιους ανεξάρτητους, δεν συμπληρώνει το μαγικό αριθμό των 180 βουλευτών για να εκλεγεί Πρόεδρος. Απαιτείται και η συνεργασία ενός από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Χ.Α. και ΚΚΕ). Ολα, όμως, έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα συνεργαστούν σε τίποτα με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Εκτός και αν προκύψουν διασπάσεις δυνάμεων ή αν το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. ψηφίσουν τον υποψήφιο Πρόεδρο που θα υποδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ! Ρόλο, βέβαια, θα παίξουν και τα πρόσωπα των υποψήφιων Προέδρων.

Κυβερνητική αντοχή

Πάντως, αν η κυβέρνηση αντέξει μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015, θα είναι σε πλεονεκτική θέση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ για τους εξής λόγους:

* Θα έχει απορροφήσει τις όποιες απώλειες των ευρωεκλογών αλλά και τις αντιδράσεις από το σχεδόν βέβαιο τρίτο Μνημόνιο.

* Θα έχει επιτευχθεί πιθανόν για δεύτερη συνεχή χρονιά πρωτογενές πλεόνασμα.

* Ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τότε θα έχει αποτύχει στην προσπάθειά του να προκαλέσει πρόωρες εκλογές, επομένως θα χρεωθεί αυτή την αρνητική εξέλιξη.

* Θα βλέπει την εκλογή Προέδρου ως την τελευταία ευκαιρία για να οδηγηθεί στην κάλπη. Αυτό θα δώσει επιχείρημα στην κυβέρνηση να υποστηρίξει ότι ενδιαφέρεται μόνο για την εξουσία με τίμημα ακόμη και την κορυφαία πολιτειακή διαδικασία.

Θυμίζουμε, πάντως, ότι ο Γ. Παπανδρέου, πολύ πριν από τις ευρωεκλογές του 2009, διαμήνυε ότι τον Φεβρουάριο του 2010 θα προκαλούσε εκλογές με αφορμή την εκλογή Προέδρου και το γεγονός αυτό είχε εγκλωβίσει τον Κώστα Καραμανλή, που σύρθηκε σε εκλογές πολύ νωρίτερα.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.