Πρώην δανειστής κάνει αποκαλύψεις που «καίνε» ΓΑΠ και Παπακωνσταντίνου

Θλιβερές αποκαλύψεις έκανε πρώην στέλεχος ξένης τράπεζας που συμμετείχε στις εκδόσεις του 2010 πριν πάμε στο μνημόνιο στον έγκυρο σχολιαστή Dr. Money της οικονομικής ιστοσελίδας euro2day.gr, που “καίνε”  Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου.
Ο εν λόγω τραπεζίτης αποκαλύπτει συγκεκριμένα:
Πρώτον, στα τέλη Ιανουαρίου 2010, η χώρα εισέπραττε 8 δισ. ευρώ από την πώληση 5ετών κρατικών ομολόγων υπό τη μορφή κοινοπρακτικού δανείου, πληρώνοντας 350 μονάδες βάσης (3,5 ποσοστιαίες μονάδες) πάνω από το επιτόκιο της αγοράς (mid-swap).
Όμως, οι συνολικές προσφορές είχαν ανέλθει σε 25 δισ. ευρώ, εκπλήσσοντας το τότε Μαξίμου και κυβερνητικά στελέχη. «Οι πραγματικές προσφορές ήταν κάπου 22 – 23 δισ. ευρώ, άντε 20 δισ. το λιγότερο».
Αν η Ελλάδα είχε σηκώσει 20 δισ. ευρώ, όπως υποστήριζε ο τότε επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Σπύρος
Παπανικολάου, αλλά δεν εισακούσθηκε, θα είχε καλύψει μεγάλο μέρος από τις εκτιμώμενες δανειακές ανάγκες των 53 δισ. ευρώ για ολόκληρη τη χρονιά.

Δεύτερον, στις αρχές Μαρτίου, η Ελλάδα ξανάβγαινε στις αγορές, εισπράττοντας 5 δισ. ευρώ από την πώληση 10ετών ομολόγων με τις προσφορές να φθάνουν τα 11 δισ. ευρώ και το spread να διαμορφώνεται στις 304 μονάδες βάσης πάνω από το αντίστοιχο επιτόκιο της αγοράς. Την αμέσως επόμενη μέρα το 10ετές ομόλογο έκανε ράλι και το spread έπεφτε μέχρι τις 281 μονάδες βάσης. Κι αντί η χώρα να εκμεταλλευθεί τις ευνοϊκές συνθήκες ξαναβγαίνοντας στις αγορές για να σηκώσει λεφτά, το υπουργείο Οικονομικών κάκιζε τον κ. Χριστοδούλου που δήλωνε στο αμερικανικό CNBC ότι η Ελλάδα χρειαζόταν λιγότερες δηλώσεις και περισσότερες εκδόσεις. Η άποψη της κυβέρνησης επικράτησε με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Πεταλωτή να δηλώνει ότι η Ελλάδα δεν μπορούσε να δανείζεται μ’ εκείνα τα «βάρβαρα επιτόκια», ενώ άφηνε να διαρρεύσει ότι θα πήγαινε στο ΔΝΤ,  αν η Ε.Ε. δεν πρόσφερε το πιστόλι πάνω στο τραπέζι.

Τρίτον, στις 26 Μαρτίου 2010, ο κ. Χριστοδούλου δήλωνε στο Market News International ότι οι δανειακές ανάγκες της χώρας δεν ξεπερνούσαν τα 15,5 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη Μαΐου έναντι 22,4 δισ. που εκτιμούσε η αγορά. Λίγες μέρες αργότερα θα γινόταν το τελευταίο μεγάλο λάθος(;) που σφράγισε τη μοίρα της Ελλάδας και την έστειλε στο ΔΝΤ.Ο ΟΔΔΗΧ οργάνωσε 7ετές ομολογιακό κοινοπρακτικό δάνειο. Η ζήτηση για τέτοια ομόλογα προέρχεται συνήθως από funds. Μη διασταυρωμένες πηγές αναφέρουν ότι έπεσε τηλέφωνο από το υπουργείο Οικονομικών στον ΟΔΔΗΧ να μειώσει το κουπόνι κάτω από το 6%, με αποτέλεσμα να μειωθεί η ζήτηση, καθώς αποχώρησαν κάποια ξένα funds.

Οιοδήποτε σχόλιο είναι μάλλον περιττό …

rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.