Προσθετικό πόδι κινείται με τη δύναμη της σκέψης (βίντεο)

Τον τρόπο για να επιτύχουν τη φυσιολογική κίνηση του ποδιού στα προσθετικά μέλη ανακάλυψαν επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι δημιούργησαν ένα προσθετικό πόδι που κινείται με τη δύναμη της σκέψης του χρήστη τους.
Όπως εξηγούν στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine, το τεχνητό μέλος λειτουργεί με ειδική τεχνολογία που συγκεντρώνει τα σήματα που στέλνουν τα νεύρα που ευθύνονται για την κίνηση, όπως ακριβώς γίνεται και στη φυσιολογική κίνηση.
Κι αυτό γιατί ακόμη και μετά τον ακρωτηριασμό, ο εγκέφαλος εξακολουθεί να στέλνει σήματα για την κίνηση του ποδιού. Αυτά τα ηλεκτρομυογραφικά σήματα ανακατευθύνονται σε μια μικρή περιοχή του μηριαίου μυ, το ρομποτικό πόδι αντιλαμβάνεται
τις ανεπαίσθητες μυικές κινήσεις και τις μεταφράζει σε κινήσεις για το γόνατο και τον αστράγαλο.
Έτσι, κινείται με τον τρόπο που θέλει ο χρήστης του και σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, Levi Hargrove, διευκολύνεται το βάδισμα, η κίνηση σε σκάλες και κεκλιμένο επίπεδο κτλ.

Την καινοτομία αυτή πραγματοποίησαν επιστήμονες του Ινστιτούτου Αποκατάστασης στο Σικάγο, οι οποίοι διευκρινίζουν στην ανακοίνωσή τους ότι τα προσθετικά μέλη που λειτουργούν μ' αυτόν τον τρόπο βρίσκονται ακόμα υπό ανάπτυξη.
Επόμενος στόχος τους, ωστόσο, είναι να τα κάνουν ελαφρύτερα και μικρότερα σε μέγεθος, αλλά και πιο αθόρυβα, ώστε να εξυπηρετούν ακόμη περισσότερους ασθενείς.
Σύμφωνα με τον Levi Hargrove, ένα παρόμοιο σύστημα είχε αναπτυχθεί και για τα προσθετικά χέρια, όμως η αντίστοιχη τεχνολογία για την κίνηση των ποδιών αποτελεί ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση, καθώς όταν δεν λειτουργεί σωστά, τίθεται θέμα ασφάλειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.