O κάπτεν Γουέι, ο κάπτεν Ίγκλο και οι... χαρούμενοι υπουργοί

Καλά πληροφορημένες πηγές μετέφεραν στο «Π» τριφασικές κακίες για την πανηγυρική επίσκεψη του ισχυρού άντρα της Cosco στην Αθήνα και της χουλιγκανικής αποθέωσης που έτυχε από τα μέλη της δικομματικής - μνημονιακής κυβέρνησης.
Μια επίσκεψη που για τον ίδιο τον κάπτεν κατέληξε σε πανωλεθρίαμβο, αφού αμέσως μόλις επέστρεψε στην Κίνα έμεινε με το παράσημο  του Μεγαλόσταυρου του Φοίνικα στο χέρι… Οι κινεζικές αρχές τον απέσυραν από την  Coscο χρεώνοντάς του, όπως λένε δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, ζημιές στην εταιρεία.
Όπως λένε στελέχη που ήταν παρόντα στις συναντήσεις του πρώην ισχυρού άντρα της Coscο με τους Έλληνες αξιωματούχους και κατέληξαν να βγουν από τα ρούχα τους με αυτά που άκουσαν, η πιο
κρίσιμη συνάντηση αποσιωπήθηκε από τα ΜΜΕ για να μην προκαλέσει το κοινό αίσθημα.
Και αυτή η συνάντηση ήταν το ιστορικό τετ-α-τετ του κάπτεν Ίγκλο με τον κάπτεν Γουέι Τζιαφού. Όπου κάπτεν Ίγκλο δεν είναι άλλος από τον μάστερ της ψαροκροκέτας, ο οποίος, όπως οι πηγές του «Π» επιμένουν, πήρε σάρκα και οστά και ήταν ανάμεσα σε εκείνους που χειροκροτούσαν τον ισχυρό άντρα της Cosco και το όραμά του για την… ντουμπαϊοποίηση της Ελλάδας!

Την πεποίθησή τους για τη μυστική συνάντηση στηρίζουν σε ισχυρά δεδομένα. Όπως λένε, μόνον ένας κάπτεν που θεωρεί ότι ο μπακαλιάρος είναι ψάρι που γεννιέται σε μορφή φιλέτου θα χειροκροτούσε τον κάπτεν Γουέι Τζιαφού την ώρα που ξεστόμιζε διάφορες μωρολογίες, όπως το ρητορικό ερώτημα «τι παραπάνω έχει το Ντουμπάι από την Ελλάδα, είναι μόνο μια έρημος».

Και μόνον ένας κάπτεν που πιστεύει ότι ο μπακαλιάρος βγαίνει από τη θάλασσα παναρισμένος, προψημένος και κατεψυγμένος, θα χειροκροτούσε την πρόταση του ισχυρού άντρα της Cosco για την ανάπτυξη του Ελληνικού μέσα από την εμβληματική κατασκευή ενός τεχνητού νησιού - ξενοδοχείου στον Σαρωνικό!
Γιατί μόνον ένας άσχετος θα χειροκροτούσε ακούγοντας ότι χώρα - μοντέλο για την ανάπτυξη της Ελλάδας είναι μια έρημος... Αγνοώντας, μάλλον, ότι η Ελλάδα διαθέτει 13.676 χιλιόμετρα ακτογραμμής – βρίσκεται στην 11η θέση στον κόσμο – και περισσότερα από 2.500 νησιά και νησάκια.

Και μόνον ένας παντελώς άσχετος θα πανηγύριζε μια πρόταση ανάπτυξης που στο Ντουμπάι πνίγεται στις λάσπες του ωκεανού και της «φούσκας» του real estate.

Σταθμός για διαστημόπλοια

Ο κάπτεν Γουέι Τζιαφού στις συναντήσεις του με τους Έλληνες υπουργούς αποκάλυψε ότι κινεζικό fund έχει εκφράσει ενδιαφέρον για το παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, το οποίο έχει βγει για ξεπούλημα πακέτο με το παραλιακό μέτωπο, εξ ου και η αναφορά του ισχυρού άντρα της Cosco στα τεχνητά νησιά - ξενοδοχεία του Ντουμπάι.

Η αναφορά του, προς έκπληξη κάθε λογικού πολίτη, δεν έτυχε καμιάς απάντησης από τους Έλληνες υπουργούς, έστω και εμμέσως, έστω και κατ’ ιδίαν, έστω και μεταξύ αστείου και σοβαρού καθώς έπαιρναν ένα drink. Κανείς, δηλαδή, δεν βρέθηκε να του πει πως η πρόταση για την κατασκευή τεχνητού νησιού - ξενοδοχείου είναι το απόλυτο κιτς, η απόλυτη μπαρούφα και καμιά σχέση δεν έχει μια τέτοια πρόταση με την ανάπτυξη του απόλυτου «φιλέτου» της Ευρώπης.

Κανείς δεν βρέθηκε έστω να του ψελλίσει ότι ναι μεν το Ελληνικό θα ξεπουληθεί, αλλά τα σχέδια αξιοποίησής του θα περάσουν από χίλια κύματα προκειμένου ο σχεδιασμός μιας πόλης 25.000 κατοίκων να είναι πρότυπο αισθητικής, λειτουργικότητας, βιώσιμης ανάπτυξης, επιχειρηματικής αποτελεσματικότητας.

Και δεν βρέθηκε κανείς από εκείνους που οφείλουν, γιατί απλούστατα δεν έχουν κάποιο σχέδιο, κάποιες κεντρικές κατευθύνσεις για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί το πιο «ακριβό αδόμητο οικόπεδο της Ευρώπης». Και δεν βρέθηκε κανείς, αφού το σχέδιο «ανάπτυξης» που έχουν στο μυαλό τους, μέσω του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, περιορίζεται σε βαθιές υποκλίσεις στον κάθε επίδοξο επενδυτή και σε δουλοπρεπή χειροκροτήματα στο άκουσμα κάθε απίθανης πρότασης. Όπως έλεγαν στο «Π» άνθρωποι που είναι σε θέση να γνωρίζουν πώς κινούνται οι λεγόμενοι αρμόδιοι, «ακόμα και σταθμό προσγείωσης διαστημοπλοίων να τους πουν ότι θα κατασκευάσουν στο Ελληνικό» θα τους χειροκροτούν με το ίδιο αφελές χαμόγελο σχηματισμένο στα χείλη τους…

«Ναυάγιο» στη λάσπη τα νησιά - ξενοδοχεία του Ντουμπάι
Η αναφορά του ισχυρού άντρα της Cosco στο κινεζικό fund και στα τεχνητά νησιά - ξενοδοχεία του Ντουμπάι αποκαλύπτουν, όμως, ότι τόσο οι επίδοξοι επενδυτές όσο και οι επίδοξοι «σωτήρες» της χώρας παρακολουθούν συν τοις άλλοις με καθυστέρηση, με delay για να το καταλάβουν και οι συγγραφείς του success story, τα τεκταινόμενα στον πλανήτη. Δεν εξηγείται αλλιώς πώς οι επίδοξοι επενδυτές προτείνουν και οι επίδοξοι «σωτήρες» χειροκροτούν μια πρόταση ανάπτυξης που από όγδοο θαύμα εξελίχθηκε στην όγδοη γκάφα.

Η «φούσκα» του real estate στο Ντουμπάι άρχισε να σκάει το 2008, όταν τα δισεκατομμύρια για τη μετατροπή μιας ερήμου σε εικονική πραγματικότητα άρχισαν να «βυθίζονται» στα νερά του Κόλπου.

Με εξαίρεση το περιβόητο τεχνητό νησί Palm Islands, στο οποίο επίσης έχουν αρχίσει να εντοπίζονται σοβαρά τεχνικά προβλήματα από τη διάβρωση, τα επόμενα σχέδια, όπως η κατασκευή του «The World», συστάδα από 300 τεχνητά νησιά στο σχήμα της υδρογείου, που θα φιλοξενούσαν ξενοδοχειακά συγκροτήματα και πολυτελείς βίλες, «πνίγηκε» στις λάσπες και θεωρείται απίθανο να ολοκληρωθεί, αφού οι επενδυτές την κάνουν με ελαφριά πηδηματάκια.

Παρατημένο το μεγαλεπήβολο σχέδιο εξαιτίας της κρίσης, άρχισε να ξεφτίζει με την άμμο να διαβρώνεται και τα υδάτινα κανάλια να έχουν γεμίσει λάσπη. Την κατασκευή του έχει αναλάβει η κρατική εταιρεία του Ντουμπάι Nakheel, που κατασκεύασε και το Palm Jumeirah. Όμως δέκα χρόνια μετά μόνον ένας από τους αγοραστές μπόρεσε να ξεκινήσει την κατασκευή των luxury κατοικιών, ενώ οι υπόλοιποι προσπαθούν να «σκοτώσουν» τα τεχνητά νησιά για να μην υποστούν απόλυτη οικονομική καταστροφή.

Δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο αναφέρουν ακόμα ότι η δραματική πτώση των τιμών των ακινήτων σε συνδυασμό με σοβαρές τεχνικές δυσκολίες έχουν οδηγήσει σε ναυάγιο το μεγαλεπήβολο σχέδιο ανάπτυξης που τόσο θαυμάζουν οι Έλληνες υπουργοί. Ένα ναυάγιο κυριολεκτικό, αφού οι επενδυτές βλέπουν τα τεχνητά νησιά τους να βυθίζονται στα νερά του Περσικού Κόλπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.