Πίσω από τις «επιτυχίες», η οικονομική αποτυχία...και τα στοιχεία της.

Η ανεργία στους νέους χτυπάει πρωτιά στην Ε.Ε., ο τουρισμός βουλιάζει εισπρακτικά, η βιομηχανία υποχωρεί και το λιανεμπόριο ξεψυχάει...
Ο πρόσφατος κυβερνητικός ανασχηματισμός, με το δικομματικό πλέον πρόσωπο, απέτρεψε προσωρινά την πολιτική αποσταθεροποίηση της χώρας και σε συνδυασμό με την επιτυχία της έγκρισης του ενεργειακού αγωγού ΤΑΡ και την εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους της κινεζικής Cosco για νέες επενδύσεις στον ΟΛΠ (ενδεχομένως κι αλλού), προσέδωσε νέα νότα αισιοδοξίας για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Πολύ περισσότερο που από την Ε.Ε. υποσχέθηκαν νέο μηχανισμό διάσωσης τραπεζών και νέα
προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας των νέων, που για την Ελλάδα ισοδυναμούν με 170 εκατ. για τη διετία 2014-15 (αναλογικά με το ποσοστό ανεργίας).
«Μαγική εικόνα»
Στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος συνέβαλε και η συνέχιση της μείωσης των δίδυμων ελλειμμάτων, με την αύξηση των εξαγωγών στο α' 4μηνο του έτους, καθώς και η διαπίστωση για αύξηση των ξένων άμεσων επενδύσεων στη χώρα το 2012. Ετσι, παρά την πρόσφατη υποβάθμιση του Χ.Α. από την MSCI Inc σε αναδυόμενη αγορά, το συνεχιζόμενο αναβρασμό στην ΕΡΤ και την πρόσφατη επιδείνωση του διεθνούς επενδυτικού κλίματος (βλ. δηλώσεις Μπερνάνκι για σταδιακό περιορισμό στη διοχέτευση ρευστότητας στις αγορές, επιβράδυνση ανάπτυξης σε ΗΠΑ και Κίνα, καθώς και κοινωνική αναστάτωση σε αναδυόμενες χώρες, όπως οι Τουρκία και Βραζιλία), το Χ.Α. ανέκοψε την πτώση του επανερχόμενο στις 850 μονάδες και οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων υποχώρησαν ελαφρά στο 10,5%.
Κατόπιν τούτου, το ερώτημα που πλανάται σήμερα πάνω από τα κεφάλια της πολιτικής ηγεσίας είναι εάν αποκαταστάθηκαν οι βασικές ισορροπίες για να προχωρήσει με συνέπεια το πρόγραμμα και να ανακάμψει η οικονομία το 2014, τότε δηλαδή που ο υπουργός Οικονομικών φιλοδοξεί να βγάλει τη χώρα στις διεθνείς αγορές. Η απάντηση που εμείς δίνουμε είναι αρνητική. Ιδού γιατί:
Η πολιτική σταθερότητα προϋποθέτει κοινωνική σταθερότητα και τουλάχιστον προσδοκίες ανάπτυξης. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε δήλωσε πρόσφατα πως χωρίς άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας θα έχουμε επανάσταση. Ομως τα μέτρα για τη μείωση της ανεργίας των νέων είναι απλά ασπιρίνες. Η Ελλάδα, με την υψηλότερη αναλογικά ανεργία νέων στην Ε.Ε., θα λάβει 170 εκατ. από τα νέα ευρωπαϊκά προγράμματα, δηλαδή 85 εκατ. ετησίως για μία διετία. Αν ένας άνεργος νέος χρειάζεται 500 ευρώ μηνιαίως μόνο για να επιβιώσει, τότε με τα 85 εκατ. θα απασχοληθούν μόλις 14.166 άνεργοι νέοι, δηλαδή μόλις το 3,4% του συνόλου των ανέργων! Κι αυτό μόνο για δύο χρόνια...
Το τέρας της ύφεσης
Αλλά αυτό είναι η μία όψη του προβλήματος μόνον. Η άλλη είναι η συνεχιζόμενη βύθιση της οικονομίας στην ύφεση και άρα η περαιτέρω αύξηση της ανεργίας, που αισίως βρίσκεται ήδη στο 27,5%. Ο τουριστικός κλάδος, ο οποίος αναμένεται να σύρει την οικονομία στην ανάκαμψη, βουλιάζει εισπρακτικά στο α' 4μηνο (-7,9%) και τον Απρίλιο πάει ακόμη χειρότερα (-12,9%), καθώς και οι τουρίστες είναι λιγότεροι αλλά και η κατά κεφαλήν δαπάνη τους μικρότερη, λόγω της ύφεσης στην Ευρώπη. Η βιομηχανία, που μέχρι πρόσφατα έδειχνε σημάδια ήπιας ανάκαμψης, υποχωρεί εκ νέου (-1,8% τον Απρίλιο), ενώ και ο όγκος του λιανικού εμπορίου καταγράφει νέα μεγάλη πτώση (-13% στο α' 4μηνο). Τέλος, η οικοδομική δραστηριότητα βρίσκεται στα τάρταρα (-54,3%). Συνεπώς, η ύφεση του α' τριμήνου (-5,6%) φαίνεται να συνεχίζεται αμείωτη και στο υπόλοιπο του χρόνου, με ό,τι κίνδυνο δημοσιονομικής εκτροπής και αύξησης της ανεργίας σημαίνει μία τέτοια εξέλιξη.
Με τους όρους του ΤΑΡ σε ανοιχτή αμφισβήτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΔΗΜΑΡ να ψυχορραγεί και το ΠΑΣΟΚ να διασπάται από τα αριστερά, η πλειοψηφία των 153 βουλευτών που διαθέτει η κυβέρνηση είναι το λιγότερο εύθραυστη και θα δοκιμαστεί σκληρότατα, όσο η οικονομία και η κοινωνία θα ασφυκτιούν από έλλειψη ρευστότητας, απασχόλησης, ελπίδας και οράματος.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.