Προθεσμία 30 ημερών σε όσους χρωστούν στην Εφορία - Μετά έρχονται οι κατασχέσεις

Αγριεύει το υπουργείο Οικονομικών και οπλίζει τις ελεγκτικές του υπηρεσίες με «όπλα» βαρέως τύπου, προκειμένου να περιορίσει τη φοροδιαφυγή αλλά και να συνετίσει τους οφειλέτες του Δημοσίου, που επιμένουν να σφυρίζουν αδιάφορα.
Το στοίχημα, όμως, είναι να εφαρμοστούν αυτές οι διατάξεις εκεί που πρέπει και να μη πέσουν στα κεφάλια των μικροοφειλετών και όσων βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία πληρωμής, οι οποίοι με βάση το νέο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, κινδυνεύουν με κατασχέσεις- εξπρές.
Ειδικότερα, οι εφορίες θα μπορούν να προχωρούν στη συντηρητική κατάσχεση κινητών και ακινήτων
χωρίς δικαστική απόφαση σε επείγουσες περιπτώσεις. Επιπλέον, θα ξεκινούν κατασχέσεις με τη παρέλευση των 30 ημερών από την ατομική ειδοποίηση προς τον υπόχρεο, ενώ δίνεται η δυνατότητα κατασχέσεων και πριν την ημερομηνία καταβολής των οφειλόμενων φόρων εάν θεωρείται ότι τίθεται σε κίνδυνο η είσπραξη του φόρου.
Οσο για τους εφόρους που δεν θα προχωρούν σε κατασχέσεις εντός 5ετίας από την ημερομηνία που γεννάται η υποχρέωση καταβολής φόρου, θα διώκονται πειθαρχικά. Στα νέα εργαλεία κατά της φοροδιαφυγής προστίθενται η δυνατότητα επιβολής πρόσθετου φόρου εντός 20ετίας σε εξαιρετικές περιπτώσεις, η δυνατότητα υπολογισμού του φόρου χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν «τεχνητές ρυθμίσεις» όπως κυκλικές συναλλαγές με σκοπό τη μείωση του φόρου, καθώς και η δυνατότητα προληπτικού προσδιορισμού φόρου εφόσον υπάρχουν ενδείξεις ότι ο φορολογούμενος θα εγκαταλείψει τη χώρα.
Τα νέα πρόστιμα γίνονται πιο ελαφρά για τις τυπικές φορολογικές παραβάσεις και δίνεται η δυνατότητα εφαρμογής των ευνοϊκών διατάξεων για τις εκκρεμείς υποθέσεις. Ειδικότερα, κυμαίνονται από 100 έως 2.500 ευρώ για τυπικές παραβάσεις όπως η μη υποβολή δήλωσης, αλλά διπλασιάζονται σε περίπτωση υποτροπής εντός 5ετίας και τετραπλασιάζονται σε περίπτωση 2ης υποτροπής εντός 5ετίας. Για τα βαριά παραπτώματα το πρόστιμο φτάνει ως το 100% της αξίας εικονικού- πλαστού τιμολογίου, στο 10% επί του φόρου που δεν καταβάλλεται εντός 2μήνου, αλλά και έως το 100% στη διαφορά φόρου αν υποβληθεί ανακριβής δήλωση με δόλο. Συγκεκριμένα, ο φορολογούμενος υπόκειται σε πρόστιμο επί της διαφοράς ως εξής:
α) 10% του ποσού της διαφοράς, εάν το εν λόγω ποσό ανέρχεται σε ποσοστό από 5% έως 20% του φόρου που προκύπτει με βάση τη φορολογική δήλωση
β) 30% του ποσού της διαφοράς, αν το εν λόγω ποσό υπερβαίνει σε ποσοστό το 20% του φόρου που προκύπτει βάσει της φορολογικής δήλωσης,
γ) 100% του ποσού της διαφοράς, αν το εν λόγω ποσό υπερβαίνει σε ποσοστό το 50% του φόρου που προκύπτει με βάση τη φορολογική δήλωση και αποδεικνύεται ότι η ανακρίβεια οφείλεται σε πρόθεση του φορολογουμένου.
Επιπλέον, το πρόστιμο ορίζεται στο 100% του ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούμενων φόρων που δεν αποδίδονται, ενώ θα πρέπει να καταβάλλεται το 50% του φόρου στη περίπτωση προσφυγής για εξωδικαστικό συμβιβασμό.
ie

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.