Δείτε το σχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Τι αλλάζει και ποιοί έχουν δικαίωμα υπαγωγής;

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, με στόχο να έχει ψηφισθεί έως τις 20 Ιουνίου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η ρύθμιση θα προβλέπει 48μηνη περίοδο με μηνιαία δόση μέχρι το 30% του εισοδήματος και θα αφορά, μισθωτούς και συνταξιούχους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όσους έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας και τους ανέργους.
Οι κατηγορίες αυτές θα πρέπει να έχουν ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή έως
25.000 ευρώ και εφόσον αυτό έχει μειωθεί περισσότερο από 20% σε σχέση με την 1η Ιανουαρίου του 2010.
Για τους πολύτεκνους, τρίτεκνους και πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή και μόνιμη αναπηρία το εισόδημα θα πρέπει να είναι μέχρι 30.000 ευρώ.
Για τους ανέργους με μοναδικό εισόδημα το επίδομα ανεργίας, πέραν των παραπάνω, παρέχεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών με πλήρη απαλλαγή τόκων για συνολικό διάστημα έξι μηνών εντός της περιόδου χάριτος.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ανακοίνωσε επίσης αλλαγές στο «νόμο Κατσέλη» και την πρόθεσή της για βελτίωση και του πλαισίου που αφορά στον «Τειρεσία».
Στη ρύθμιση υπάγονται τα μη λιξηπρόθεσμα δάνεια από πιστωτικά ιδρύματα για τα οποία έχει εγγραφεί προσημείωση ή υποθήκη στην κύρια κατοίκια του οφειλέτη, η αντικειμενική αξία της οποίας δεν ξεπερνά τις 180.000 ευρώ.
Για τα ετήσια καθαρά εισοδήματα έως 15.000 ευρώ, το επιτόκιο που προβλέπεται στη σύμβαση του δανείου περιορίζεται στο 1,5% (0,75% + βασικό επιτόκιο ΕΚΤ) και με βάση αυτό υπολογίζεται η μηνιαία δόση κατά την περίοδο χάριτος.
Οι προϋποθέσεις υπαγωγής
1) Το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν ξεπερνά σε αντικειμενική αξία τις 250.000 ευρώ (μαζί με την αξία της ενυπόθηκης κατοικίας).
2) Το σύνολο των καταθέσεων που βρίσκονται στην κατοχή του νοικοκυριού δεν ξεπερνά τις 10.000 ευρώ.
3) Το ανεξόφλητο υπόλοιπο των συνολικών δανειακών υποχρεώσεων του νοικοκυριού (κεφάλαιο) δεν ξεπερνά τις 150.000 ευρώ.
Τι κερδίζουν όσοι υπαχθούν στη ρύθμιση
1) Περίοδος χάριτος 48 μηνών.
2) Άμεση μείωση της μηνιαίας καταβολής στο 30% του μηνιαίου καθαρού εισοδήματος του νοικοκυριού.
3) Η δόση καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου χάριτος θα προσαρμόζεται σε πιθανή μεταβολή (είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω) του εισοδήματος.
4) Η συμβατική διάρκεια του δανείου παρατείνεται κατ’ ελάχιστον 48 μήνες και η αποπληρωμή του μετά την περίοδο χάριτος συνεχίζεται με τους όρους της αρχικής σύμβασης χωρίς καμία επιβάρυνση για το δανειολήπτη.

2 σχόλια:

  1. γερο δουλεμα για ηλιθιους ΜΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ οι ανθρωποι που δεινουν τη δοση δεν χρειαζονται μικροτερες δοσεις για να πληρωσουν περισσοτερο τοκο .για μαλακες ψαχνεται? θαρθη η ωρα σας αι στο διαολο παλιανθρωποι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όπως το λες. Δούλεμα ψιλό γαζί.
    Φαντάσου κάτι απλό. Ένας οικογενειάρχης άνεργος επί 2 έτη που φέτος έπιασε δουλειά με 600 ευρώ. Είναι μεν κάτω από το όριο, αλλά δεν έχει μείωση από το προηγούμενο έτος, οπότε δεν υπάγεται. Η κοροιδία στο έπακρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.