Έλληνες επιστήμονες δίνουν το know-how στο Oxford University!

Επιστημονική ομάδα Ελλήνων και Βρετανών επιστημόνων κατάφερε να εξηγήσει την ικανότητα του εγκεφάλου να αυτό-προστατεύεται από την καταστρεπτική βλάβη που προκαλεί το εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Nature Medicine. Στόχος των ειδικών είναι να δημιουργήσουν ένα φάρμακο που θα χορηγείται στο στάδιο της μεταφοράς του ασθενούς προς το νοσοκομείο.
«Σπουδαία ακαδημαϊκά ιδρύματα, όπως το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, συνεργάζονται με Έλληνες επιστήμονες και εμπιστεύονται ελληνικά ιδρύματα για να πάρουν ΄΄know-how΄΄ και πρωτοποριακή επιστημονική έρευνα!», δηλώνει ο Κώστας Βεκρέλλης, ερευνητής του ΙΙΒΕΑΑ και πρώην ερευνητής του Harvard.
Η επιστημονική ομάδα:
Από το ελληνικό Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ): Κώστας Βεκρέλλης, Μαρία Ξυλούρη,
Από το Παν. της Οξφόρδης: Μιχάλης Παπαδάκης, Γρηγόρης Τσακνάκης, Gina Hadley, Lisa C. Hoyte, Simon Nagel, M Mary McMenamin, Susanne M Watt, Cynthia Wright Drakesmith, Cynthia Wright Drakesmith, Ruoli Chen, Matthew J A Wood, Benedikt Kessler & Alastair M Buchan,
Από το Παν. Καλγκάρι στον Καναδά: Zonghang Zhao
Τα ευρήματα της έρευνας:
Η αντιμετώπιση του εγκεφαλικού επεισοδίου είναι ένας αγώνας δρόμου. Οι θρόμβοι εμποδίζουν την παροχή αίματος και τη ροή του οξυγόνου και της γλυκόζης προς τα εγκεφαλικά κύτταρα, με αποτέλεσμα τον θάνατο των τελευταίων.
Όμως το 1926 για πρώτη φορά οι επιστήμονες είχαν παρατηρήσει ότι ορισμένα κύτταρα στον ιππόκαμπο, τμήμα του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη μνήμη, δεν πεθαίνουν. «Επιβιώνουν παρά το γεγονός ότι κανονικά θα έπρεπε να πεθαίνουν» εξηγεί ο Δρ Μπουτσαν.
Τα πειράματα που έκαναν οι ερευνητές σε αρουραίους έδειξαν ότι τα κύτταρα που επιβιώνουν αρχίζουν να παράγουν την πρωτεΐνη hamartin, η οποία υποχρεώνει τα κύτταρα να συντηρούν αποθέματα ενέργειας. Σταματούν την παραγωγή νέων πρωτεϊνών και αποδομούν τις υπάρχουσες για να αποκτήσουν πρόσβαση στις πρώτες ύλες.
Ο Βρετανός επικεφαλής της έρευνας δήλωσε: «Δείξαμε για πρώτη φορά ότι ο εγκέφαλος διαθέτει μηχανισμούς που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να αυτοπροστατευτεί και να διατηρήσει τα εγκεφαλικά κύτταρα ζωντανά».
Αντικείμενο της έρευνας ήταν να διατηρήσουν τα εγκεφαλικά κύτταρα ζωντανά, εύρημα που θα είναι πολύτιμο και στην καταπολέμηση της νόσου του Αλτσχάιμερ, των τραυματισμών του νωτιαίου μυελού και της καρδιακής προσβολής.
Στόχος των ειδικών είναι να δημιουργήσουν ένα φάρμακο που θα έχει την ίδια επίδραση, το οποίο θα μπορούσε να χορηγείται στο στάδιο της μεταφοράς του ασθενούς προς το νοσοκομείο. Έτσι θα κερδίζουν χρόνο οι γιατροί ώστε να χορηγούν τα θρομβολυτικά στο νοσοκομείο. Και επειδή η πρωτεΐνη hamartin είναι ήδη γνωστή στους ογκολόγους, ορισμένες προκαταρκτικές φαρμακευτικές προσπάθειες έχουν γίνει.
Μέχρι στιγμής, βέβαια, οι δοκιμές έχουν γίνει μόνο σε αρουραίους και όχι σε ανθρώπους. Όμως, ο ιππόκαμπος του εγκεφάλου είναι αρκετά παρόμοιος σε όλα τα θηλαστικά.
«Τα ευρήματα της έρευνας είναι εντυπωσιακά, αλλά απέχουμε ακόμα πολύ από το να βρούμε τη θεραπεία για το εγκεφαλικό», εξηγούν οι επιστήμονες.

από το goodnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.