Οι αδέκαστοι εισαγγελείς στην... κρησάρα του Αρείου Πάγου

Οι πλέον προβεβλημένοι εισαγγελικοί λει­τουργοί της τελευταίας περιόδουΓρηγό­ρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης μπαίνουν μετά το Πάσχα στην... κρησάρα του Αρείου Πάγου. 
Το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο είναι εκείνο που θα αποφασίσει αν θα παραμεί­νουν στη θέση τους, αφού η θητεία τους λήγει στα μέσα του Ιουνίου. 
Οι οικονομικοί εισαγγελείς τα τελευταία δυο χρόνια ταυτίστηκαν με έρευνες που έγιναν πρω­τοσέλιδα, αφού αφορούσαν υποθέσεις διαφθο­ράς με οικονομικό ενδιαφέρον. 
Αυτά τα πρω­τοσέλιδα έγιναν πολλές φορές η αφορμή να δεχθούν πυρά ότι δουλεύουν δίνοντας προτε­ραιότητα σε υποθέσεις που βρίσκονται στο επί­κεντρο της δημοσιότητας και προσφέρονται για πολιτική εκμετάλλευση, με αμφίβολα αποτελέ­σματα. 
Εκτιμάται ότι έχουν παραγγείλει περισ­σότερες από300 έρευνες, που στην πλειονότητά
τους εκκρεμούν. 
Οι ίδιοι, όμως, φέρονται να αντιτείνουν ότι ο όγκος της δουλειάς είναι τεράστιος, στο πλαί­σιο της επιχείρησης πάταξης του οικονομικού εγκλήματος, σε μια τέτοια κρίσιμη περίοδο και πως δημοσιοποιούνται μερικές μόνο από τις υποθέσεις που χειρίζονται.

Δεν παραλείπουν να υπενθυμίζουν τις δύσκο­λες συνθήκες που αντιμετωπίζουν στην προσπάθειά τους να ακολουθήσουν τα ίχνη οικονομικών εγκλημάτων που, πολλές φορές, ξεπερνούν τα σύνορα της χώρας, χωρίς τη βοήθεια εξειδικευ­μένου προσωπικού. Πολλές φορές, μάλιστα, έχουν αναδείξει τα κενάσε προσωπικό στις υπη­ρεσίες του ΣΔΟΕ, γεγονός που κάνει, όπως ση­μειώνουν, ακόμη πιο δύσκολο το έργο τους.

Ο θεσμός του οικονομικού εισαγγελέα δημι­ουργήθηκε το 2011, στο πλαίσιο της προσπά­θειας της πολιτικής ηγεσίας να ενισχύσει τις αρμόδιες αρχές στον εντοπισμό και τη δίωξη οικονομικών εγκλημάτων, αλλά και στην πάτα­ξη της φοροδιαφυγής, που υπήρξε διαχρονικά μνημονιακή υποχρέωση. Οι ΓρηγόρηςΠεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης επελέγησαν με γνώμο­να την πείρα τους μπαίνοντας δυναμικά στην έρευνα υποθέσεων που εξακολουθούν να είναι ανοιχτές, όπως η λίστα Λαγκάρντ ή τα οικονομι­κά των κομμάτων.

Στη δίχρονη πορεία τους, όπως λένε άνθρω­ποι που είναι σε θέση να γνωρίζουν, πολλές φο­ρές συγκρούστηκαν με τον προϊστάμενό τους αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκο Παντελή, ο οποίος φέρεται να τους χρεώνει κακή συνερ­γασία. Άλλωστε, τα προβλήματα με την ηγεσία της Δικαιοσύνης εκτιμάται ότι ξεκίνησαν νωρίς, όταν, λίγους μόνο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, οι οικονομικοί εισαγγελείς κατήγγειλανπαρεμβάσεις στο έργο τους δημιουργώντας θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους της Δικαιοσύνης - και όχι μόνο.

Λίγες ημέρες αργότερα, ενώ το θέμα είχε φτάσει στο υπουργείο Δικαιοσύνης, το αρμό­διο δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε να παρα­μείνουν στη θέση τους. Έτσι οι δυο εισαγγελείς επέστρεψαν στο γραφείο τους στο ΣΔΟΕ χωρίς ποτέ να φωτιστούν οι σκιές που άφησε εκείνη η σύγκρουση.

Ακόμη και οι σκληροί επικριτές τους παρα­δέχονται πως οι Πεπόνης καιΜουζακίτης ερ­γάζονται συστηματικά και αρκετές φορές με θετικά αποτελέσματα. Μια από τις έρευνες για την οποία έχουν αποσπάσει θετικά σχόλια είναι εκείνη για την περίφημη λίστα Λαγκάρντ, αφού οι χειρισμοί τους θεωρήθηκαν επιτυχείς, αν και κάποιοι τους χρεώνουν καθυστερήσεις στη διε­νέργεια της πραγματογνωμοσύνης στο στικάκι αλλά και τους υπολογιστές που χρησιμοποιήθη­καν από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Την ίδια ώρα δεν είναι λίγοι όσοι σχολιάζουν το ότι οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς εξακολου­θούν να κρατούν ανοιχτή την υπόθεση για τους ταμίεςτων κομμάτων δίνοντας τροφή για σχόλια πως η συγκεκριμένη έρευνα είναι οκρυμμένος άσος στο μανίκι τους ενόψει της λήξης της θη­τείας τους. Μάλιστα, οι... κακές γλώσσες λένε πως δεν αποκλείεται οι οικονομικοί εισαγγελείς να προχωρήσουν στην παραγγελία ποινικών δι­ώξεων λίγα εικοσιτετράωρα πριν ο Άρειος Πά­γος πάρει την τελική του απόφαση για τη λήξη της θητείας τους, παρότι με πρόσφατη τροπολο­γία που ψηφίστηκε στη Βουλή βγαίνουν από το κάδρο των ευθυνών τόσο οι τραπεζί­τες όσο και οι υπεύθυνοι των κομμάτων αφήνοντας την έρευνα στον αέρα. Οι ίδι­οι, πάντως, επιμένουν ότι αξιολογούν τα στοιχεία, ενώ πληροφορίες τούς φέρουν αποφασισμέ­νους να προχωρήσουν σε ποινικές διώξεις.

Διεκδικητές

Είναι κοινό μυστικό πως οι δυο εισαγγελικοί λειτουργοί επιθυμούν ναπαραμείνουν στη θέση τους, αφού φέρονται να υποστηρίζουν ότι δεν έχουν ολοκληρώσει το έργο τους. Ωστόσο, υπάρχουν πολ­λοί συνάδελφοί τους που ενδιαφέρονται για τη  συγκεκριμέ­νη θέση και εμφανίζονται αποφασισμένοι να τη διεκδικήσουν.

Παράλληλα, μετά και την τοποθέτηση της Ελένης Ράικου στη θέση του εισαγγελέα διαφθοράς, έχει ανοίξει και η συζήτηση για τη συρ­ρίκνωση των αρμοδιοτήτων του οικονομικού εισαγγελέα. Αν και οι λεπτές γραμμές των αρ­μοδιοτήτων ακόμη δεν είναι σαφείς, είναι ξε­κάθαρο ότι η εισαγγελέας διαφθοράς θα κληθεί να χειριστεί υποθέσεις διαφθοράς με μεγάλο οικονομικό αντικείμενο, κάτι που φαίνεται να αλλάζει τα δεδομένα για τους οικονομικούς εισαγγελείς. Πάντως η ώρα του απολογισμού έχει φτάσει, αφού η θητεία τωνΠεπόνη και Μουζακίτη λήγει και ήδη το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αποστείλει στον Άρειο Πάγο ερώτημα προκειμένου το αρμόδιο Δικαστι­κό Συμβούλιο να αποφασίσει για την παράταση ή όχι. Έτσι, αμέσως μετά το Πάσχα οι δεκαπέντε ανώτατοι δικαστικοί λει­τουργοί θα λάβουν την τελική απόφαση. Οψόμεθα λοιπόν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.