Διάβασε - Μάθε - Κατάλαβε. Τα περισσότερα Ρωσικά κεφάλαια έχουν φύγει από την Κύπρο.

Σ.Σ. Δείτε στο τέλος τον σχολιασμό ανά άρθρο. 
Μάθετε όλη την αλήθεια χωρίς την προπαγάνδα των ελληνικών ΜΜΕ....
To παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες της Κύπρου είναι στημένο από τους Γερμανούς και τους Ρώσους.

Είναι τυχαίο ότι ο διοικητής της μεγαλύτερης κρατικής τράπεζας της Ρωσίας Sberbank (SBER.MM) είναι ο γερμανικής καταγωγής German Gref από το Kazachstan?
(Reuters) - Αν οι Ρώσοι ολιγάρχες έχουν ακόμα τα χρήματα τους στην Κύπρο, όπου πολλοί από αυτούς έχουν την έδρα των επιχειρήσεων τους, δεν σκέφτονται να την εγκαταλείψουν. (1)
"Δεν θα είσαι στα καλά σου!" δήλωσε με έμφαση ο μεγιστάνας Ιγκόρ Zyuzin, κύριος ιδιοκτήτης του εισηγμένου στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης χαλυβουργικού ομίλου Mechel (MTL.N), απορρίπτοντας την υπόδειξη που του έγινε αυτή την εβδομάδα ότι η κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Κύπρο θέτει σε κίνδυνο τα
συμφέροντά του. (2)
Η απάντησή του είναι χαρακτηριστική για όλη την τάξη των ολιγαρχών των μεγάλων εταιρειών και των πολύ πλουσίων ατόμων, αντικατοπτρίζοντας την αξιολόγηση των αξιωματούχων και των τραπεζιτών του νησιού της Μεσογείου, που λένε ότι το μεγαλύτερο μέρος από τα δισεκατομμύρια ευρώ του χρήματος των Ρώσων στην Κύπρο προέρχεται από μικρότερες επιχειρήσεις και από αποταμιευτές της μεσαίας τάξης. (3)
Η κατάρρευση μίας οικονομίας που είναι 75 φορές μικρότερη από την οικονομία της Ρωσίας από μόνη της δεν μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο σ' αυτήν, αν και η κρίση δημιούργησε ένταση στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, έθεσε ερωτήματα σχετικά με την επιρροή της Ρωσίας στους Κύπριους πολιτικούς και τόνισε τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό για τα νέα υπεράκτια κοιτάσματα φυσικού αερίου. Αλλά κάποιοι άνθρωποι θα υποφέρουν.
Όσο και αν είναι πιθανό ότι οι απώλειες θα περιορισθούν κυρίως σε καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες, η επιβάρυνση για τη ρωσική οικονομία θα μπορούσε να προέλθει από μια διαταραχή στη ροή των χρημάτων που περνούν από το νησί και αφορούν πληρωμές μεταξύ των Ρώσων - μεταβιβάσεις που ξεπερνούν το εθνικό εισόδημα της ίδιας της Κύπρου. (4)

Οι χαλαρές κανονιστικές ρυθμίσεις και οι φόροι, οι πολιτιστικοί δεσμοί με την Ορθοδοξία και το καλό κλίμα έχουν από καιρό προσελκύσει μεγάλα κεφάλαια και τις οικονομίες των Ρώσων - που επιθυμούν να κρατήσουν τα πλούτη τους μακριά από την θέα των αρπακτικών γραφειοκρατών της χώρας τους. (5)

Ωστόσο, ακριβώς επειδή οι επενδυτές μπορούν να κρύψουν τον πλούτο τους πίσω από τις δομές κάποιας εταιρείας εκπροσώπου - που συχνά εκπροσωπείται μέσω ενός τοπικού δικηγόρου - είναι δύσκολο να κρίνουμε πόσα Ρωσικά κεφάλαια είναι καθηλωμένα στο μεσογειακό νησί. Ή πόσο πολλά έχουν ήδη έχει φύγει. (6)

Το που πηγαίνουν τα χρήματα είναι επίσης ασαφές, αν και μια πιθανή αύξηση των ρωσικών καταθέσεων στο συνδεμένο κράτος μέλος της ΕΕ την Λετονία, μια πρώην σοβιετική δημοκρατία που ελπίζει να ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ το επόμενο έτος, έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι η αστάθεια μετατοπίζεται στα βόρεια. (7)


Η ΑΞΙΑ ΣΕ ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΤΩΝ ΡΩΣΙΚΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ

Οι Ρώσοι πιστεύεται ότι αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος από τα 19 δις ευρώ μη- ευρωπαϊκά, μη-τραπεζικά κεφάλαια, των κυπριακών τραπεζών κατά την τελευταία μέτρηση της κεντρικής τράπεζας, που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο, όταν οι συνολικές μη-τραπεζικές καταθέσεις ήταν 70 δις. ευρώ. Το 60 % από αυτές ταξινομούνται ως «εγχώριες ». Από τα 38 δις καταθέσεων σε τράπεζες, τα 13 δις προέρχονται από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αλλά η ευκολία με την οποία οι Ρώσοι μπορεί να αποκτήσουν φορολογική κατοικία και να ιδρύσουν τοπικές επιχειρήσεις στην Κύπρο θολώνει την ακρίβεια των δεδομένων. Μία ανώτερη οικονομική πηγή στη Μόσχα δήλωσε ότι τα συνολικά 20 δις ευρώ που φαίνονται να κατείχαν οι ρωσικές επιχειρήσεις στη Κύπρο ήταν μια "σημαντική υποεκτίμηση". (8)

Ο επικεφαλής της Κυπριακής κεντρικής τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης ρωτήθηκε από την εφημερίδα Vedomosti της Ρωσίας αυτή την εβδομάδα πόσο πολλά κεφάλαια κατέχονται από Ρώσους στο νησί. Εκείνος απάντησε: "Εξαρτάται από το πώς τα μετράνε."

Οι καταθέσεις που επίσημα έχουν αναγνωριστεί ως ρωσικές ανήλθαν σε 4,9 δις ευρώ, είπε. Προσθέστε τα κεφάλαια των μητρικών εταιρειών ομίλων, που πιστεύεται ότι συνδέονται με την Ρωσία και το ποσό ανέρχεται σε 10,2 δις ευρώ. Όμως πολλοί Ρώσοι και άλλοι αναλυτές πιστεύουν ότι τα ποσά είναι πολύ υψηλότερα. (9)

'Ενας δικηγόρος με έδρα την Κύπρο εκτιμά ότι 2 δις δολάρια από τα ρωσικά χρήματα τράπηκαν σε φυγή 10 ημέρες πριν κλείσουν οι τράπεζες αυτή την εβδομάδα, ενώ η Λευκωσία συζητούσε τρόπο διάσωσης με την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (10) 
Τα τηλέφωνα χτυπάνε από τη Μάλτα ως τη Νήσο του Μαν, καθώς το χρήμα αυτό αναζητά ένα νέο ασφαλές καταφύγιο.

Η ηγεσία του ρωσικού επιχειρηματικού κόσμου επέκρινε το σχέδιο διάσωσης της ΕΕ και το "κούρεμα" που θα επιβάλει στους καταθέτες. Ωστόσο, αν η Κύπρος επιμείνει στην απόρριψή του σχεδίου, βαρύτερες απώλειες θα μπορούσαν να προκύψουν.

"Θα υπάρξει μια σοβαρή εκροή κεφαλαίων από την Κύπρο", δήλωσε ο Vladimir Potanin, ο διευθύνων σύμβουλος της Norilsk Nickel (GMKN.MM), της μεγαλύτερης εταιρείας εξόρυξης νικελίου και παλλάδιου στον κόσμο. (11)
"Δεν θα επηρεάσει εμένα ή την εταιρεία μου. Όμως έχουν βάλει το μαχαίρι στο λαιμό της Κύπρου και αυτό που έχει συμβεί είναι ντροπή."

Πηγές στη διαχείριση περιουσίας, στις εταιρείες παροχής συμβουλών και στο τραπεζικό κλάδο στη Λευκωσία λένε ότι οι ρώσοι καταθέτες είναι συνήθως μικροί αποταμιευτές και επιχειρηματίες. Η Fiona Mullen, μία Βρετανίδα οικονομολόγος στην Κύπρο, είπε ότι Ρώσοι που συναντά συνηθίζουν να αγοράζουν σπίτια αξίας της τάξης των 300.000 ευρώ και όχι τα παλάτια που προτιμούν οι ολιγάρχες στο Λονδίνο.

«Πολλές ρωσικές επιχειρηματικές εργασίες γίνονται μέσω της Κύπρου», είπε. "Είναι τόσο δύσκολο να κάνετε επιχειρήσεις στη Ρωσία, πρέπει να δωροδοκηθούν τόσοι πολλοί άνθρωποι που είναι πιο εύκολο να το κάνετε μέσω της Λεμεσού. Είμαστε ένα είδος γραφείου διεκπεραίωσης για τη Ρωσία."(12)

Ενας σύμβουλος επιχειρήσεων δήλωσε για τους Ρώσους πελάτες του: «Οι πελάτες καλό θα είναι να απομακρυνθούν , αλλά όχι το είδος των πελατών που κατέχουν ιδιωτικά τζετ." Οι περισσότεροι δεν χρησιμοποιούν τις κυπριακές τράπεζες για να κρατήσουν τα χρήματα, αλλά ως αγωγό για τα κεφάλαια τους.

Η Κύπρος δεν χρεώνει τους ξένους για φόρο επί των εισοδημάτων από μερίσματα και υπεραξίες. Η σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας με τη Ρωσία παρέχει ελκυστικά κίνητρα για τους Ρώσους για να χρησιμοποιούν τις κυπριακές τράπεζες. Ακόμα και την Πέμπτη, με τη Λευκωσία σε κρίση, ένας σύμβουλος είπε ότι είχε δύο νέα αιτήματα από το εξωτερικό για τη δημιουργία εικονικών εταιρειών στη Κύπρο. (13)


Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ

Λαμβάνοντας υπόψη τον κίνδυνο διατάραξης των χρηματοπιστωτικών ροών, η Ρωσία ανησυχεί ιδιαίτερα για οποιαδήποτε επιβολή ελέγχων στις κινήσεις κεφαλαίων. Η Κύπρος έχει ήδη συντάξει μια τέτοια νομοθεσία ως προληπτικό μέτρο στην περίπτωση της περικοπής της βοήθειας της ΕΕ προς τις τράπεζες της.(14)

"Εάν, με οποιονδήποτε τρόπο, οι ροές κεφαλαίων περιοριστούν θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις της Ρωσίας", δήλωσε ο German Gref, διευθύνων σύμβουλος της υπό κρατικό έλεγχο Sberbank (SBER.MM), της μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας. (15)

"Ελπίζω ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα έχει τη σοφία να μην επιβάλει τέτοια μέτρα, γιατί αν το κάνουν όλοι οι επενδυτές θα φύγουν από τη χώρα. Θα ήταν μια τέλεια περιπτωσιολογική μελέτη στο τι δεν πρέπει να κάνουμε," είπε ο πρώην υπουργός Οικονομίας στον τηλεοπτικό σταθμό Rossiya 24. (16)

Η Morgan Stanley έχει υπολογίσει ότι η Κύπρος, με το ΑΕΠ της μόλις 25 δισ δολάρια, είναι τόσο η πηγή, όσο και ο προορισμός του 25 % των εσωτερικών και των εξωτερικών άμεσων ρωσικών ξένων επενδύσεων -με αποτέλεσμα οι Ρώσοι να περιφέρουν τα μετρητά τους μέσα στο νησί.

Η Κύπρος ήταν και η πηγή 203 δις δολλαρίων σε ξένα δάνεια στη Ρωσία μεταξύ των ετών 2007 και 2011, που ισοδυναμούν με το 24 % του συνόλου, έγραψαν οικονομολόγοι της Morgan Stanley σε μια ερευνητική έκθεση αυτή την εβδομάδα. Η συρρίκνωση του κυπριακού τραπεζικού κλάδου θα μπορούσε να αναγκάσει τις ρωσικές εταιρείες να δανείζονται πιο ακριβά αλλού, προειδοποίησε. (17)

Η Κεντρική τράπεζα της Ρωσίας έδωσε δημόσια διαβεβαίωση την Παρασκευή ότι δεν βλέπει την Κύπρο ως σημαντικό κίνδυνο για το ρωσικό τραπεζικό σύστημα: «Δεν βλέπω καμία συστηματική ή προσωπική απειλή εδώ," δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρώτος αναπληρωτής πρόεδρος κος Alexei Simanovsky.

Η ελεγχόμενη από το κράτος VTB (VTBR.MM) έχει τη μεγαλύτερη παρουσία στην Κύπρο, μέσω της θυγατρικής της Ρωσικής Εμπορικής Τράπεζας. Εκτιμά τις πιθανές ζημίες σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στο χειρότερο δυνατό σενάριο.(18)

Οι ρωσικές τράπεζες, εν τω μεταξύ, δεν έδειξαν ενδιαφέρον για μια συμφωνία διάσωσης μέσω του οποίας θα μπορούσαν να αποκτήσουν συμμετοχές σε κυπριακές τράπεζες, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov την Παρασκευή μετά από δύο ημέρες συνομιλιών με τον Κύπριο ομόλογό του, που έληξαν χωρίς συμφωνία.(19)

(Πρόσθετα ρεπορτάζ από την Maya Dyakina, την Megan Davies και την Oksana Kobzeva και την Laura Noonan στη Λευκωσία.Γράφτηκε από τον Ντάγκλας Busvine Μοντάζ από τον Timothy Heritage) (20)

Άρθρο της Πωλίνας Devitt και της Katya Golubkova, ΜΟΣΧΑ | Παρ 22 Μαρ 2013 11:47 πμ EDT

ΜΕΤΑΦΡΑΣH ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΑΡΘΡΟΥ ΤΟΥ REUTERS


ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

(1) Ειρωνεία των αρθρογράφων, καθώς γνωρίζουν ότι τα ρωσικά λεφτά έχουν ήδη φύγει.

(2) Ο επιχειρηματίας κάτι γνωρίζει περισσότερο, αφού η εταιρεία του είναι εισηγμένη στη νέα Υόρκη, αλλά προτιμάει την ασφάλεια της Κύπρου (!)

(3) Τα ρωσικά χρήματα που παρέμειναν στην Κύπρο ανήκουν σε μικρούς αποταμιευτές και επιχειρήσεις.Μάλλον η ΕΕ έχει δίκιο όταν μιλάει για ξέπλυμα, αν αυτό αληθεύει.

(4) Η Κύπρος αποτελεί κέντρο διέλευσης πληρωμών και αυτό ενδιαφέρει τους Ρώσους να παραμείνει.Δεν θέλουν περιορισμούς στη κίνηση κεφαλαίων.

(5) Η Κύπρος προσφέρει ασφάλεια από τους φορομπήκτες και τους διεφθαρμένους της Ρωσίας (και όχι μόνο).

(6) Υπάρχει μία σχετική αδιαφάνεια για την προέλευση και την εθνικότητα των κεφαλαίων λόγω του νομοθετικού πλαισίου.

(7) Η Λετονία θα πάρει την θέση της Κύπρου;

(8) Οι μη τραπεζικές καταθέσεις των ρώσων ήταν περισσότερες από 20 δις ευρώ.

(9) Ο κεντρικός τραπεζίτης τις εκτιμάει σε 10,2 δις ευρώ. Η ανικανότητα τραπεζικής εποπτείας της Κύπρου αρχίζει να φαίνεται. Η απόκλιση στα επίσημα νούμερα είναι 50% προς τα κάτω και υπάρχει εμφανής ειρωνεία για την απάντηση του.

(10) Όπως πάντα οι εγκληματίες πληροφορούνται την είδηση προνομιακά από τους πολιτικούς και 2 δις δολάρια γλυτώνουν το κούρεμα 10 ημέρες πριν κλείσουν οι τράπεζες. Τα λεφτά αναζητούνται στη Μάλτα και στη νήσο του Μαν, άρα δεν είναι κατά πάσα πιθανότητα κεφάλαια μόνο Ρώσων.

(11) Η τιμωρία: Μεγάλη έξοδος κεφαλαίων για παραδειγματισμό και όχι για να αποφύγουν το κούρεμα.

(12) Η Κύπρος είναι το back office της Ρωσίας, όπου όλα γίνονται νόμιμα με μικρό κόστος: Δεν χρειάζεται να δωροδοκήσεις πολλούς...

(13) Το φορολογικό σύστημα δημιουργεί τα κίνητρα για επενδύσεις. Η αλήθεια αυτή κρύβεται επιμελώς από όλα τα ελληνικά ΜΜΕ. Αν δεν αλλάξει το φορολογικό σύστημα οι Ρώσοι θα έρχονται συνεχώς, ακόμη και στην κρίση.

(14) Η Κύπρος μπορεί να μην έχει επεξεργασμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά η νέα νομοθεσία για τον έλεγχο των ροών κεφαλαίων υπάρχει έτοιμη(;)

(15) O διοικητής της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας υπό κρατικό έλεγχο είναι ο γερμανικής καταγωγής German Gref.

(16) Τα μέτρα περιορισμού της ροής των κεφαλαίων θα διώξουν όλους τους επενδυτές....

(17) Η Κύπρος με ΑΕΠ 25 δις ευρώ έδινε για μία τετραετία 51 δις ευρώ κατά μέσο όρο δάνεια στη Ρωσία, δηλαδή το 24% των δανείων της Ρωσίας ανήκουν στην μικρή Κύπρο. Έχουμε απορία μετά γιατί η Ρωσία είναι σήμερα αδιάφορη προς τις περιπέτειες της Κύπρου και των τραπεζών της;

(18) Η Ρωσία παθαίνει μικρές ζημιές μερικών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και οι Κύπριοι καλούνται να πληρώσουν 5,8 δις ευρώ (!) για να σωθούν από την ΕΕ(;)

(19) Η αιτία της αποτυχίας της κυβέρνησης της Κύπρου να βοηθηθεί από την Ρωσία: H πολιτική ηγεσία της Κύπρου ζητάει την βοήθεια των ρωσικών τραπεζών, δηλαδή των ανταγωνιστών της, αντί να ζητάει πολιτική βοήθεια και στήριξη από την κυβέρνηση της Ρωσίας. Έλεος....

(20) Το άρθρο γράφτηκε στη Μόσχα από ρωσίδες δημοσιογράφους κυρίως. Για το λόγο αυτό η εικόνα των γεγονότων και η ανάλυση τους είναι πιό λογική και πιο ψύχραιμη από αυτή που μεταδίδουν τα ελληνικά και κυπριακά ΜΜΕ.

Τώρα ξέρετε όλη την αλήθεια χωρίς την προπαγάνδα των ελληνικών ΜΜΕ....

To παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες της Κύπρου είναι στημένο από τους Γερμανούς και τους Ρώσους.


Είναι τυχαίο ότι ο διοικητής της μεγαλύτερης κρατικής τράπεζας της Ρωσίας Sberbank (SBER.MM) είναι ο γερμανικής καταγωγής German Gref από το Kazachstan?


L1 Επιμέλεια:

SON OFEON
Epikairos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.