Αφήστε το καλάμι και καλή... διαμονή

Η πτώση των διασημοτήτων συνήθως συνοδεύεται από εκκωφαντικό θόρυβο. Συνήθως προκαλεί σοκ, ιδιαίτερα σε εκείνους που πέφτουν αφού είχαν ζήσει μια ζωή με την πεποίθηση πως δεν υπάρχουν εμπόδια στην πορεία τους και τίποτε δεν μπορεί να τους αγγίξει... 
Μια σιγουριά που πήγαζε από την έπαρση της εξουσίας, η οποία, ως γνωστόν, τυφλώνει. 
Μόνο που οι εποχές άλλαξαν και όλοι πλέον υποχρεώθηκαν σε χαμηλές πτήσεις, μαζί και οι πολιτικοί που ήταν μαθημένοι να κοιτάζουν τον λαό από πολύ ψηλά.
• Άκης Τσοχατζόπουλος.
• Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.
• Παναγιώτης Ψωμιάδης.
Τρεις μοναδικές περιπτώσεις που... στιγμάτισαν με την παρουσία τους την πολιτική ζωή

του τόπου και στο τέλος της πορείας τους ήρθαν να επικυρώσουν τη γενική πεποίθηση ότι η διαφθορά υπήρξε διαχρονικά υπερκομματικό φαινόμενο, το οποίο διάβρωσε τους θεσμούς και κλόνισε την εμπιστοσύνη των πολιτών στο πολιτικό σύστημα.
Στα τρία άλλοτε πανίσχυρα πολιτικά πρόσωπα αποτυπώνεται με γλαφυρό τρόπο η «άτυπη ασυλία» που επικρατούσε όλα αυτά τα χρόνια εγκαθιστώντας την πεποίθηση της ατιμωρησίας στην κρατική μηχανή, το πολιτικό σύστημα και όσους συνδέονταν με αυτό.
Είναι εντυπωσιακό το ότι, ακόμη και την ύστατη στιγμή, ενώπιον της Δικαιοσύνης Άκης Τσοχατζόπουλος και Βασίλης Παπαγεωργόπουλος έδωσαν την αίσθηση ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου περιμένοντας τον «από μηχανής θεό» να τους σώσει. Οι απολογίες τους είχαν τη μορφή πολιτικής ομιλίας σε μπαλκόνι, μόνο που το κοινό ήταν διαφορετικό και οι ίδιοι δεν εκπροσωπούσαν πλέον τα πολιτικά κόμματα μέσα στα οποία... μεγαλούργησαν χάνοντας το μέτρο.
Αλλά και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με νέες δικαστικές περιπέτειες, τη Νέα Δημοκρατία επικαλείται απευθυνόμενος στο θυμικό των εναπομεινάντων οπαδών του αλλά και στην ηγεσία του κόμματος, για την οποία θεωρεί ότι είναι υποχρεωμένη να τον στηρίξει.
Όλοι τους γαντζωμένοι στην εξουσία, ακόμη και όταν την έχουν χάσει οριστικά... Μόνο που οι καιροί άλλαξαν και η ανάγκη να κατέβουν από το καλάμι της έπαρσης είναι επιτακτική. Άλλωστε τα κόμματα τα οποία κάποτε τους ανέδειξαν και τους δόξασαν έχουν πλέον αποσύρει τη στήριξή τους δίνοντάς τους βορά στην αρένα σε μια προσπάθεια να περισώσουν ό,τι έχει απομείνει όρθιο από ένα σάπιο σύστημα που χαρακτηρίστηκε από υπεροψία, αλαζονεία και πλήρη αποχή από την πραγματικότητα.

Ο «ωραίος» Άκης
Ο Brummell του ΠΑΣΟΚ έφτασε ένα βήμα πριν αναλάβει πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός της χώρας. Η στενή σχέση του με τον Ανδρέα Παπανδρέου τον ισχυροποίησε από την πρώτη στιγμή. Ο Άκης ταυτοποιήθηκε ως εκφραστής του λαϊκισμού που κυριάρχησε για μεγάλη περίοδο στην πολιτική ζωή του τόπου. Η θητεία του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η πολιτεία του τα τελευταία 15 χρόνια βρίσκεται πλέον στο μικροσκόπιο εξαιτίας αδιαφανών συμβάσεων για την προμήθεια αμυντικών συστημάτων που παρήγαγαν ιλιγγιώδη «μαύρα» ποσά.
Η αντίστροφη μέτρηση για τον άλλοτε πανίσχυρο υπουργό άρχισε όταν στο προσκήνιο βρέθηκε η νεότερη κατά 35 χρόνια σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη, η οποία ήρθε να αλλάξει το κοινωνικό του στάτους μέσα από μια ζωή γεμάτη υπερβολές και σπατάλες, με αποκορύφωμα τον πολυτελή γάμο του στο Παρίσι και το περίφημο σπίτι της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το οποίο του κόστισε κάθειρξη 8 ετών. Και ακόμη η κύρια υπόθεση που εκκρεμεί εις βάρος του δεν έχει φτάσει στο ακροατήριο.

Ο «φτερωτός» Βασίλης
Η πτώση τού επί σειρά ετών δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, του άλλοτε «φτερωτού γιατρού», ήταν σοκαριστική. Τα ισόβια που του επιβλήθηκαν του έδωσαν τον τίτλο του πρώτου πολιτικού προσώπου στη χώρα μας που ήρθε αντιμέτωπο με μια τέτοια ποινή.
Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, πάντως, είναι συνηθισμένος στις... πρωτιές. Πρώτος στον αθλητικό, αλλά και στον πολιτικό στίβο. Διετέλεσε πολλά χρόνια βουλευτής, υπηρέτησε ως υφυπουργός και στη συνέχεια για τρεις θητείες υπήρξε ο απόλυτος άρχοντας στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Πολλά χρόνια ερίζει με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη για τον άτυπο αλλά ουσιαστικό τίτλο του «θεσσαλονικάρχη».
Χαρακτηρίζεται απρόσιτος, αφού ζούσε κλεισμένος στο γυάλινο κλουβί του, γι’ αυτό οι πολιτικοί του αντίπαλοι του είχαν προσάψει το προσωνύμιο «Λουδοβίκος».
Η τελευταία του θητεία στον δήμο συγκλονίστηκε από σκάνδαλα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία έφτασαν στα δικαστήρια με τα γνωστά αποτελέσματα, ενώ αναμένεται και συνέχεια.

Ο τηλε-Πανίκας
Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης είναι ένα κεφάλαιο από μόνος του. Ο «περιφερειάρχης της καρδιάς μας» έχει κάνει... διπλή καριέρα, αφού, πέρα από επιτυχημένος επί χρόνια πολιτικός, υπήρξε μια από τις πλέον περιζήτητες περσόνες των τηλεοράσεων και των ραδιοφωνικών σταθμών. Εναλλάσσοντας τους δραματικούς με τους κωμικούς ρόλους για τις ανάγκες της τηλοψίας, προβάλλει το τρίπτυχο «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» σε ένα περιτύλιγμα τόσο λαϊκό, ώστε να στοχεύει κατευθείαν στην ψυχή της... παραμελημένης Λαϊκής Δεξιάς.
Παντοδύναμος στην περιφέρειά του, ήταν πάντα μια πολύφερνη νύφη και το κόμμα του έκανε τα στραβά μάτια και κρυφογελούσε όταν τον έβλεπε να καβαλά το μηχανάκι του και να σαρώνει γάμους και κηδείες σε ολόκληρη την περιοχή. Ο πελατειακός και λαϊκιστικός χαρακτήρας της πολιτικής του, πανομοιότυπος με αυτόν που οδήγησε την Ελλάδα στη χρεοκοπία, ήταν ο λόγος για τον οποίο άρχισαν οι δικαστικές του περιπέτειες.
Μια αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση για ρουσφέτι τον έκανε να χάσει τη θέση του στην Περιφέρεια, όπου όμως κρατήθηκε με νύχια και με δόντια μέχρι την τελευταία στιγμή χρησιμοποιώντας τον αδελφό του. Τώρα ένα νέο μέτωπο με τη Δικαιοσύνη άνοιξε βάζοντας όλα τα σενάρια πάλι στο τραπέζι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.