Top Secret. Τι φοβάται η ΡΑΕ, τι έχει να κρύψει;

Ο λόγος για τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας που εδώ και 4 μήνες αρνείται να δώσει ως οφείλει πληροφορίες για τη νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ στην Πτολεμαϊδα. Και αρνείται παρά το γεγονός ότι το δικαίωμα πρόσβασης του κοινού σε πληροφορίες σχετικά με το περιβάλλον κατοχυρώνεται από την ελληνική, τη διεθνή και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Την καταγγελία κατά της ΡΑΕ κάνει η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς η οποία προσανατολίζεται τώρα σε νομικές ενέργειες κατά της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας μια και οι καθ΄ύλην αρμόδιοι έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια την αίτηση της περιβαλλοντικής οργάνωσης.
Είναι χαρακτηριστικό της εξαιρετικά περίεργης στάσης που τηρεί η ΡΑΕ ότι εάν και ήταν
υποχρεωμένη να απαντήσει μέσα σε είκοσι ημέρες από την παραλαβή της αίτησης, δεν έχει δώσει καμιά απάντηση αν και έχουν περάσει 120 μέρες!
Η περιβαλλοντική οργάνωση υπέβαλε αίτημα για παροχή περιβαλλοντικών πληροφοριών σχετικά με τη νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα V της ΔΕΗ στις 25 Σεπτεμβρίου του 2012. Οι πληροφορίες αυτές περιλαμβάνονται στον φάκελο που κατέθεσε η ΔΕΗ για χορήγηση της άδειας παραγωγής και αφορούν στην περιβαλλοντική και χρηματοοικονομική βιωσιμότητα του έργου (όπως είναι η αναμενόμενη διάρκεια ζωής, η ισχύς της μονάδας, η μελέτη σκοπιμότητας και ο προγραμματισμός λειτουργίας, το κόστος επένδυσης, κ.ο.κ.).

Όπως επισημαίνει η περιβαλλοντική οργάνωση  «η σχεδιαζόμενη μονάδα ενέχει κινδύνους για το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών, ενώ βάζει ένα επιπλέον εμπόδιο στις προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης της Ελλάδας, καθώς παραμερίζει τις καθαρές τεχνολογίες». Και ίσως για αυτό δόθηκε «γραμμή» στη ΡΑΕ να σφυρίζει αδιάφορα και να μην απαντά όπως η νομοθεσία ορίζει. Βλέπετε τα ευαίσθητα θέματα που αφορούν στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον δεν είναι στην ατζέντα «νόμος και τάξη» της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.