Νέο «μαγείρεμα» στοιχείων

Η Ελλάδα έχασε την εθνική της κυριαρχία με την επίσημη αιτιολογία πως... «μαγείρεψε» τα στοιχεία του ελλείμματος, του χρέους και της ανάπτυξης όταν μπήκε στην ευρωζώνη. Το ζήτημα επανήλθε με μεγαλύτερη ένταση όταν την ηγεσία της κυβέρνησης ανέλαβε ο Γ. Παπανδρέου. 
Μέσω του Γ. Παπακωνσταντίνου απεμπολήσαμε όλα τα δικαιώματα που έχουμε ως κράτος και ως πολίτες.
◆ Η τρόικα ήρθε ως... τιμωρός για τις αλχημείες στα στοιχεία και μας είπε ότι ο μόνος δρόμος επανόρθωσης είναι αυτός της λιτότητας και της εξαθλίωσης.
◆ Όμως τώρα ήρθε η ώρα να δουν οι τροϊκανοί στην πράξη τι ακριβώς «πέτυχαν» με τις συνταγές τους. Και, με τη σειρά τους, να «μαγειρέψουν» τα σημερινά στοιχεία της κατεστραμμένης από αυτούς ελληνικής οικονομίας!
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Π», το ΔΝΤ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στην Ε.Ε. ότι οι χώρες του Νότου βρίσκονται ένα βήμα πριν από την κατάρρευση λόγω ύφεσης και υψηλής ανεργίας.
Οι μυστικές – μη δημοσιευμένες – εκθέσεις δείχνουν επίσης ότι ακόμη και οι πλούσιες χώρες του Βορρά, όπως η Φινλανδία, η Ολλανδία, η Αυστρία, ακόμη και η Γερμανία, δεν θα
καταφέρουν να πιάσουν τους δημοσιονομικούς στόχους τους. Με άλλα λόγια, χρέος και έλλειμμα θα είναι υψηλότερα από το αναμενόμενο στο σύνολο της ευρωζώνης, τη στιγμή που τώρα οι περισσότεροι ηγέτες πανηγυρίζουν ότι τα χειρότερα... πέρασαν.
Βεβαίως, το ΔΝΤ δεν «αγάπησε» ξαφνικά την Ευρώπη ούτε «τρελαίνεται» να τη βοηθήσει. Οι αναδυόμενες χώρες - μέλη του Ταμείου πιέζουν ασφυκτικά να «γίνει κάτι» για να μην ξανανοίξει ο κύκλος της κρίσης. Διότι, εάν η ευρωζώνη μπει στο μικροσκόπιο των αγορών και αρχίσει πάλι το σφυροκόπημα των ομολόγων της περιφέρειας, είναι θέμα χρόνου η κρίση να εξαπλωθεί σε ΗΠΑ και αναδυόμενες.
Λεφτά για να διοχετευθούν στις αγορές των ευρωπαϊκών χωρών δεν υπάρχουν και, παρά τους κινδύνους, οι πλούσιες χώρες της Ε.Ε. αρνούνται να συμφωνήσουν σε αύξηση των κονδυλίων ώστε να καταπολεμηθεί η μάστιγα της ύφεσης και της ανεργίας - ρεκόρ. Έτσι ΔΝΤ και Κομισιόν «σοφίζονται» την αναμόχλευση των προβλέψεων για την ανάπτυξη με πρόσχημα ότι τα τελευταία τρία χρόνια η μαθηματική εξίσωση που χρησιμοποιήθηκε για χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία δεν ήταν σωστή.

Αναμενόμενο
Η πρόσφατη «ξαφνική» δημόσια παραδοχή στελέχους του ΔΝΤ ότι ο πολλαπλασιαστής επίπτωσης των μέτρων λιτότητας στο ΑΕΠ της Ελλάδας ήταν λάθος κάθε άλλο παρά... ξαφνική ήταν. Το «Π» έγραφε εξ αρχής ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν και ότι ήταν καταφανές πως τα μνημόνια θα βυθίσουν τη χώρα σε παρατεταμένη ύφεση, ότι η ανεργία θα φθάσει στα ύψη και ότι το έλλειμμα δεν επρόκειτο να πέσει μέσα σε δύο χρόνια, όπως διαλαλούσαν τρόικα και Παπακωνσταντίνου. Άλλωστε και ο Αντώνης Σαμαράς είχε την ίδια άποψη όταν ήταν αντιπολίτευση και αποκαλούνταν «μαύρο πρόβατο της Ευρώπης».
Όμως τρόικα και κυβέρνηση Παπανδρέου υπερασπίζονταν το τερατούργημα μέχρι τελικής πτώσεως (της... δικής τους αλλά και της δικής μας). Η Ελλάδα έχασε τα πάντα, οι μελλοντικές γενιές υποθηκεύτηκαν, η κρατική περιουσία δεσμεύθηκε, η μεσαία τάξη εξαφανίστηκε, δημιουργήθηκε ένα κράτος με τρία εκατομμύρια φτωχούς και ξαφνικά το ΔΝΤ έγραψε... «sorry, λάθος»!
Το ΔΝΤ δεν έχει καμία διάθεση αυτοκριτικής. Αυτό που ενδιαφέρει τώρα είναι, μέσα από νέες παρεμβάσεις, να δημιουργηθεί ένας νέος πολλαπλασιαστής, που θα μασκαρεύει τα σημερινά δεδομένα. Δηλαδή, μέσα στους επόμενους μήνες το ΔΝΤ θα προσπαθήσει να αναθεωρήσει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη και να δείξει ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα. Ξαφνικά θα ακούμε και θα διαβάζουμε ότι επιστρέφουμε στην ανάπτυξη, αλλά μόνο στους αριθμούς!
Ο πρωθυπουργός έχει αντιληφθεί το ζήτημα εδώ και μήνες. Άλλωστε από το καλοκαίρι είχε αρχίσει καμπάνια για αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της επίπτωσης του δημοσίου χρέους στο ελληνικό ΑΕΠ.

Νευρικότητα
Η Σύνοδος Κορυφής, που αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες, γίνεται στη σκιά του φόβου ότι Ισπανία και Ελλάδα μπορούν ανά πάσα στιγμή να μπουν σε προεκλογικό κύκλο λόγω κοινωνικών αναταράξεων και... τρομοκρατίας. Παρότι η Ε.Ε. τηρεί σιγή ιχθύος για την έξαρση της τρομοκρατίας στη χώρα μας, παρακολουθεί στενά και με ιδιαίτερη νευρικότητα της εξελίξεις. Επιπλέον το Βερολίνο έχει καθημερινή ενημέρωση για τις εξελίξεις μέσω της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα.
Οι συζητήσεις δίνουν και παίρνουν για το πώς θα αναχαιτιστεί η κοινωνική εξέγερση στον Νότο και έτσι η Άνγκελα Μέρκελ θέλει πάση θυσία να δώσει πολιτική ανάσα σε Ραχόι, Σαμαρά και Μόντι. Όμως λεφτά και ελάφρυνση των μέτρων λιτότητας δεν θα έρθουν, διότι κανείς δεν θέλει να βάλει το χέρι στην τσέπη. Μάλιστα, ήδη η Βρετανία και οι δορυφόροι της ζητούν δραστική περικοπή του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού ή προνομιακή εξαίρεσή τους από τη συνεισφορά στα κοινωνικά κονδύλια.
Ο Σαμαράς θα προσπαθήσει σήμερα να πατήσει πάνω στην ανησυχία για την πιθανότητα ανάφλεξης και να αποσπάσει μια ανακατανομή κονδυλίων ώστε να μπορέσει να δώσει στοχευμένες παροχές και να αποκόψει κάθε πιθανότητα πρόωρων εκλογών λόγω κοινωνικής αναταραχής.
Οι πολιτικές δηλώσεις για τις καλές δημοσιονομικές επιδόσεις του ελληνικού προϋπολογισμού πρέπει να θεωρούνται δεδομένες, αλλά ουσιαστικά η όποια βοήθεια σκοντάφτει στην (προσωρινή;) άρνηση του πρωθυπουργού να παραδώσει το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων σε ξένους τεχνοκράτες.
Αυτό είναι το τελευταίο οχυρό για τους τροϊκανούς, που πιέζουν να δημιουργηθεί μια εταιρεία διαχείρισης ιδιωτικοποιήσεων, στην οποία θα μεταβιβαστούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους. Μόλις γίνει αυτό, ο Σαμαράς θα πάρει κάποια ψίχουλα για να ενισχύσει τους... ανέργους. Τα όποια κονδύλια βέβαια δεν θα είναι φρέσκα. Απλώς θα γίνει ανακατανομή των όσων δικαιούμαστε.
Ας μην ξεχνάμε βεβαίως ότι σήμερα και αύριο οι ηγέτες θα αποφασίσουν το τσεκούρι στην ανακατανομή. Και επειδή ο υπολογισμός για το τι δικαιούται η Ελλάδα έγινε με βάση τα στοιχεία του 2009, που έδειχναν... ανάπτυξη, η χώρα μας θα χάσει περίπου 7 δισ. ευρώ, ενώ στην πραγματικότητα είμαστε στον έκτο χρόνο ύφεσης!
Στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός μίλησε για αδικία και για προσπάθειες να συμπεριληφθούν οι υφεσιακές χρονιές στις αποφάσεις για το τι θα πάρουμε. Για να δούμε, ακούνε οι Βρυξέλλες ή πρέπει να θυσιάσουμε κάποια ακόμη φιλέτα στην... παραλιακή για να διορθώσουμε το αυτονόητο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.