Λ. Άρμστρονγκ. Η κατάρρευση ενός ειδώλου σε αργή κίνηση

Επιτέλους το είπε: Ο Λανς Άρμστρονγκ, κάποτε ίνδαλμα για αθλητές και μη, λόγω της δύναμής του να νικήσει τον καρκίνο και να επιστρέψει στη «μάχη» κερδίζοντας τις μεγαλύτερες διακρίσεις στο άθλημά του, ομολόγησε ότι έκανε χρήση αναβολικών στη συνέντευξή του στην Όπρα Γουίνφρεϊ.
Έχοντας ήδη δει τους τίτλους του να του αφαιρούνται, και παρά την άρνησή του τόσο καιρό ότι κέρδιζε ντοπαρισμένος, ο Άρμστρονγκ αναγνώρισε ότι η παραδοχή του μπορεί να «έρχεται πολύ αργά», αν και είπε ότι δεν αισθανόταν ενοχές όταν το έκανε.
«Το "κοκτέιλ" μου ήταν η EPO, οι μεταγγίσεις αίματος και η τεστοστερόνη» εξήγησε ο Άρμστρονγκ. Το εάν η τηλεοπτική ομολογία του Άρμστρονγκ θα τον βοηθήσει στις δικαστικές του μάχες για την χρήση αναβολικών ή εάν θα τις περιπλέξει ακόμη περισσότερο μένει να φανεί.
«Η χρήση απαγορευμένων ουσιών ήταν σαν να γεμίζεις τα λάστιχα με αέρα ή να βάζεις νερό στο
μπουκάλι. Ήταν μέρος της δουλειάς μας» είπε στην Γουίνφρι.
Ο Αμερικανός ποδηλάτης προέβη σε αυτή την εξομολόγηση στην αρχή κιόλας της πολυαναμενόμενης συνέντευξής του με την Γουίνφρι που μαγνητοσκοπήθηκε στο Τέξας στις αρχές της εβδομάδας.
Χαρακτήρισε τον εαυτό του «τραμπούκο» και «αλαζονικό κάθαρμα», επειδή κατ' επανάληψη αρνήθηκε τις εις βάρος κατηγορίες του. Αλλά δεν επέρριψε την ευθύνη για τα σφάλματά του σε κανέναν. «Πήρα τις αποφάσεις μου. Είναι δικά μου λάθη. Και βρίσκομαι εδώ σήμερα για να το αναγνωρίσω και να ζητήσω συγγνώμη».
Λέγοντας πως δεν ήταν ο μόνος, ο Αρμστρονγκ ανέφερε πως δεν πίστευε πως μπορούσε να κερδίσει χωρίς να παραβεί τους κανόνες εξαιτίας της τότε «ανομολόγητης» κουλτούρας ντόπινγκ στην ποδηλασία.
«Δεν μπορείς να κερδίσεις επτά φορές το Γύρο της Γαλλίας χωρίς ντόπινγκ» είπε, σημειώνοντας πάντως πως δεν είχε κάνει χρήση αναβολικών μετά το 2005. H επιστροφή του το 2009 ήταν καθαρή, υποστήριξε.
«Δεν εφηύρα εγώ την κουλτούρα ντόπινγκ εκείνης της γενιάς, αλλά ούτε και προσπάθησα να την σταματήσω» είπε. «Πήρα μόνος μου τις αποφάσεις μου. Το λάθος είναι δικό μου. Και βρίσκομαι εδώ σήμερα για να το αναγνωρίσω και να ζητήσω συγνώμη» είπε.
Όπως είπε ο ίδιος, ξεκίνησε την βαριά χρήση απαγορευμένων ουσιών, όταν ξεπέρασε τον καρκίνο των όρχεων το 1998, εποχή κατά την οποία, όπως είπε, υιοθέτησε την άποψη «νίκη με κάθε κόστος».

«Έχω ελαττώματα, δεν πίστευα ότι "έκλεβα"»
Στο πρώτο μέρος της συνέντευξης που μεταδόθηκε, ο Άρμοστρονγκ εμφανίστηκε ψύχραιμος, χωρίς συναισθηματισμούς, λέγοντας ότι είναι ένας χαρακτήρας με «ελαττώματα» απαντώντας στις περισσότερες -όχι όλες- από τις ερωτήσεις που του έκανε η Γουίνφρεϊ.
«Σου φαινόταν λάθος;» ρώτησε η Γουίνφρεϊ, για την επιλογή του αθλητή να πάρει αναβολικά. «Όχι. Τρομακτικό» απάντησε. «Αισθανόσουν άσχημα;» επανήλθε η παρουσιάστρια. «Όχι. Ακόμη τρομακτικότερο» απάντησε.
«Πίστευες πως "έκλεβες", με οποιοδήποτε τρόπο;» επέμεινε η Γουίνφρεϊ. «Όχι», απάντησε, σχολιάζοντας μετά από μία παύση πως αυτό ήταν το «πιο τρομακτικό».


«Έψαξα τον ορισμό του "κλέβω"» εξήγησε. «Ο ορισμός είναι να κερδίζεις πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου. Δεν το έβλεπα έτσι, αλλά σαν να παίζω επί ίσοις όροις» είπε, επανερχόμενος δηλαδή στο επιχείρημά του ότι το ντοπάρισμα ήταν διαδεδομένο.

Η ΔΟΕ προχώρησε στην αφαίρεση του χάλκινου Ολυμπιακού μεταλλίου που κατέκτησε ο 41 ετών Λανς Άρμστρονγκ το 2000 στο Σίδνεϊ, ενώ και η Αμερικανική Υπηρεσία Αντι-ντόπινγκ (USADA) του αφαίρεσε και τους επτά τίτλους και επιπλέον οι εταιρείες αθλητικών ειδών Nike, Oakley και Trek ακύρωσαν συμβόλαια πολλών εκατομμυρίων δολαρίων που είχαν συνάψει μαζί του.
«Θα περάσω την υπόλοιπη ζωή μου προσπαθώντας να ανακτήσω την εμπιστοσύνη του κόσμου και θα ζητώ συγγνώμη για το υπόλοιπο της ζωής μου. Αγαπώ την ποδηλασία και το λέω αυτό γνωρίζοντας ότι ο κόσμος με βλέπει ως κάποιον που ατίμασε το άθλημα, το 'μαύρο πρόβατο'. Αν μπορέσουμε -και δεν επικαλούμαι την ηθική- αν συσταθεί επιτροπή διαφάνειας -και δεν μπορώ να ζητήσω κάτι τέτοιο- αν γίνει και με καλέσουν, θα είμαι ο πρώτος που θα καταθέσει».
Ο πρώην μηχανικός του, ο Μάικ Άντερσον, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του και από τους πρώτους που κατέθεσε εναντίον του, δήλωσε ότι ο πρώην πρωταθλητής εξακολουθεί να μην είναι ειλικρινής. «Αμφισβητώ πλήρως την ειλικρίνειά του. Δεν εμπιστεύομαι τίποτα από αυτά που λέει ο Λανς Αρμστρονγκ και δεν νομίζω ότι η (εκπομπή της) Όπρα ήταν ο κατάλληλος χώρος για την εξομολόγησή του» είπε ο Άντερσον στο CNN.
Αμφιβολίες για την ειλικρίνειά του εξέφρασε και η Μπέτσι Αντρέου, σύζυγος του πρώην συναθλητή του Φράνκι Αντρέου.
«Νομίζω ότι εξακολουθεί να προστατεύει ανθρώπους που τού ήταν πιστοί. Πρόκειται για έναν τύπο που υπήρξε φίλος μου. Θα μπορούσε να έχει πει την αλήθεια. Λέει ότι δεν υποχρέωσε τα μέλη της ομάδας του να πάρουν ουσίες; Πρόκειται για ένα σωρό βλακείες... Είχα την πρόθεση να του δώσω μία ευκαιρία και τώρα, να πώς αντιδράει» είπε ο Αντρέου που στο παρελθόν είχε καταθέσει ότι ο Άρμστρονγκ είχε πει στους γιατρούς που τον παρακολουθούσαν για τον καρκίνο ότι έπαιρνε ουσίες.


Πάντως, η παραδοχή του αμερικανού ποδηλάτη ότι έπαιρνε απαγορευμένες ουσίες αναμένεται να πλήξει όχι μόνο το όνομά του, αλλά και τον τραπεζικό του λογαριασμό, καθώς εταιρεία τού ζητεί να της επιστρέψει 12 εκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για την εταιρεία SCA Promotions, με έδρα το Τέξας, που ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει αγωγή εις βάρος του, αν δεν της επιστρέψει το προαναφερθέν ποσό σε χρήματα μπόνους που του κατέβαλε για τις νίκες του στο Γύρο της Γαλλίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.