Νέο κτύπημα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Στην αναθεώρηση του ευρωπαϊκού στόχου για παραγωγή ενέργειας  από ΑΠΕ σε ποσοστό 20% μέχρι το 2020 προσανατολίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος προκαλώντας το τρίτο κτύπημα στην καθαρή ενέργεια και πριμοδοτώντας για μια ακόμα φορά τα βρώμικα καύσιμα.
Το ΥΠΕΚΑ, όπως κατήγγειλε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας συζητά για μείωση του στόχου στο 16 ή 18%, προβάλλοντας και πάλι ως επιχείρημα τον κίνδυνο χρεοκοπίας του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ).
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή Οδηγία και στο πλαίσιο της επίτευξης του στόχου 20-20-20 μέχρι το 2020, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η Ελλάδα θα έπρεπε να παράγει πράσινη ενέργεια σε ποσοστό 18%, η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, όμως, υπό την Τίνα Μπιρμπίλη και μετά από επιστημονικές προτάσεις ανέβασε το στόχο στο 20%.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ που διορίστηκε, όμως, από την τρίτη μνημονιακή κυβέρνηση, μόνο
σπυράκια δεν βγάζει με τις ΑΠΕ και έτσι παρά το σάλο που έχει προκληθεί και τον κίνδυνο να χαθούν υπαρκτές και όχι φανταστικές επενδύσεις, σκέφτεται να προχωρήσει σε ένα ακόμα μέτρο που θα φρενάρει τον περισσότερο αναπτυσσόμενο κλάδο της αγοράς.

Επισημαίνεται ότι η επίθεση στις ΑΠΕ ξεκίνησε τον Αύγουστο με την απόφαση για μπλοκάρισμα των φωτοβολταϊκών και συνεχίζεται τώρα με την απόφαση για επιβολή έκτακτης εισφοράς στο τζίρο των επιχειρήσεων αλλά και με το σχέδιο νόμου που έχει καταρτίσει το ΥΠΕΚΑ και δίνει όπως καταγγέλλουν οι φορείς της αγοράς τον τελειωτικό κτύπημα στην πράσινη ενέργεια.

Επιστήμονες και παράγοντες της αγοράς, υπογραμμίζουν ότι την ίδια ώρα που η κυβέρνηση βάζει φρένο στις ΑΠΕ που τα τελευταία χρόνια έχουν επενδύσει περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια ευρώ, κάνουν υποκλίσεις σε επίδοξους και άφαντους μέχρι στιγμής επενδυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.