Σαν Σήμερα. Σημαντικά γεγονότα όπως η πτώχευση της Ελλάδας το 1893

Γεγονότα

1520: Ο Μαρτίνος Λούθηρος καίει δημοσίως την παπική βούλα. Ο ποντίφικας τον καλούσε να αποκηρύξει τις θέσεις του. Ο Λούθηρος αρνείται κι ένα μήνα αργότερα αφορίζεται.
1893: Η Ελλάδα κηρύσσει πτώχευση. Ο Χαρίλαος Τρικούπης δηλώνει στη Βουλή: «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν».
1904: Ο φημισμένος ρώσος φυσιολόγος Ιβάν Παβλόφ παίρνει το βραβείο Νόμπελ για τα πετυχημένα πειράματά του και τις μελέτες του στα εξαρτημένα αντανακλαστικά.
1932: Στην Ελλάδα, η Επιτροπή της Οργάνωσης για τα Δικαιώματα της Γυναίκας ζητά από την κυβέρνηση την επέκταση της παροχής ψήφου στις γυναίκες για τις γενικές εκλογές.
1957: Νέες αιματηρές συγκρούσεις μαθητών του Παγκυπρίου Γυμνασίου με τον βρετανικό στρατό και την Αστυνομία. Την ίδια μέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφαίνεται υπέρ της αυτοδιάθεσης της Κύπρου.
1964: Ο γάλλος συγγραφέας Ζαν Πολ Σαρτρ αρνείται να παραλάβει το Νόμπελ Λογοτεχνίας, υποστηρίζοντας ότι θα μειώσει το γόητρο της συγγραφικής του δουλειάς.

Γεννήσεις

1790: Γιάκομπ Φαλμεράιερ, αυστριακός περιηγητής, δημοσιογράφος, πολιτικός και ιστορικός, περισσότερο γνωστός για τις περιηγητικές αφηγήσεις του και τις θεωρίες του σχετικά με τη φυλετική καταγωγή των Νεοελλήνων. (Θαν. 26/4/1861)
1830: Έμιλι Ντίκινσον, αμερικανίδα ποιήτρια. (Θαν. 15/5/1886)
1876: Σβεν Βίνγκβιστ, σουηδός εφευρέτης και βιομήχανος, συνιδρυτής της βιομηχανίας SKF, του μεγαλύτερου παραγωγού ένσφαιρων τριβέων (ρουλεμάν) παγκοσμίως. (Θαν. 17/4/1953)

Θάνατοι

1041: Μιχαήλ Δ’ ο Παφλαγών, αυτοκράτορας του Βυζαντίου. (Γεν. 1010)
1198: Αβερρόης, άραβας φιλόσοφος. (Γεν. 1126)
1896: Άλφρεντ Μπέρνχαρντ Νόμπελ, επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, που αθλοθέτησε τα ομώνυμα βραβεία, τα οποία απονέμονται κάθε χρόνο στην επέτειο του θανάτου του. (Γεν. 21/10/1833)
 
Δείτε ακόμα περισσότερα στο Σαν Σήμερα.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.