Ήρθε η ώρα τους...

Τα ’φεραν από δω, τα ’φεραν από εκεί... τελικά φαίνεται πως ούτε οι πλέον κερδοφόροι γερμανικοί όμιλοι δεν θα γλιτώσουν τη «λιτότητα».
Αυτοί βέβαια την επιβάλλουν «προληπτικά» στον εαυτό τους και – όπως μπορεί να φανταστεί κανείς – το «φάρμακο» θα το πιουν... οι εργαζόμενοι.
Παρά το γεγονός ότι οι γερμανικές εταιρείες άντεξαν μέχρι τώρα – κυρίως χάρη στη διεθνή δραστηριοποίησή τους – την ύφεση στην Ε.Ε., η εξαιρετικά δειλή και εύθραυστη ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας και η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης στην Κίνα προμηνύουν δύσκολες μέρες για το 2013.
Έτσι, το ένα μετά το άλλο τα γερμανικά μεγαθήρια ανακοινώνουν δρακόντεια σχέδια «εξυγίανσης» και «εξορθολογισμού» – όπως έχουμε μάθει να τα αποκαλούμε –, τα οποία μεταφράζονται στις περισσότερες περιπτώσεις σε... απολύσεις.
Πριν από λίγες ημέρες ήρθε η σειρά της αγαπημένης μας Siemens να γνωστοποιήσει ότι πρόκειται να εξοικονομήσει 6 δισ. ευρώ στα επόμενα δύο χρόνια.
Όπως παραδέχτηκε λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση το μεγάλο «αφεντικό» του γερμανικού ομίλου
Πέτερ Λόσερ, στόχοι τέτοιου μεγέθους «δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς να υπάρξει αντίκτυπο στις θέσεις εργασίας». Ωστόσο, ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το... πόσοι θα είναι οι εργαζόμενοι που θα χρειαστεί να πάνε σπίτι τους για να «τονωθεί η ανταγωνιστικότητα» της Siemens έναντι των αντιπάλων της (όπως η αμερικανική General Motors και η ελβετική ABB).

Απολύσεις
Της Siemens είχαν προηγηθεί η Deutsche Bank και η Commerzbank. Όπως τονίζουν αναλυτές, και οι δύο τράπεζες ακολουθούν στην πραγματικότητα την τάση που ενισχύεται ολοένα και περισσότερο τους τελευταίους μήνες στην Ευρώπη, με το τραπεζικό σύστημα να προωθεί πρωτοφανείς μειώσεις προσωπικού.
Η Deutsche Bank, η οποία προχώρησε φέτος στην κατάργηση 1.900 θέσεων εργασίας, σχεδιάζει να κάνει περικοπές ύψους 4,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, ενώ – σύμφωνα με δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο – η Commerzbank θέλει να μειώσει το προσωπικό της κατά 10%, κάτι που αντιστοιχεί σε 5 - 6.000 θέσεις εργασίας.
Παρόμοιο κλίμα επικρατεί σχεδόν σε όλους τους κλάδους της γερμανικής βιομηχανίας. Η BASF, νούμερο ένα στον κόσμο στη χημική βιομηχανία, προβλέπει την εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, ενώ η Linde, παραγωγός φυσικού αερίου, σχεδιάζει την περικοπή 900 εκατ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια.
Όμως, ακόμη και εκεί που η εργοδοσία δεσμεύεται να μην υπάρξουν απολύσεις επιστρατεύονται τα «ευφάνταστα» εργαλεία εργασιακής πολιτικής που έχει προ πολλού υιοθετήσει η γερμανική κυβέρνηση.
Έτσι, βλέπουμε την επιστροφή της «μερικής ανεργίας» (ναι, καλά ακούσατε, όχι «μερικής απασχόλησης») σε αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Opel αλλά και στη χαλυβουργία Thyssenkrupp.
Παρόμοιο δρόμο αναμένεται να ακολουθήσει και η αυτοκινητοβιομηχανία Daimler, η οποία ανακοίνωσε στα τέλη του περασμένου μήνα την πρόθεσή της να μειώσει τα κόστη λειτουργίας της κατά 2 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2014, δεσμευόμενη παράλληλα να μην απολύσει εργαζομένους.

Ελαστικοποίηση της αγοράς
Όπως επισήμαιναν στελέχη της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, η διοίκηση της Daimler (η οποία, όπως και στις περιπτώσεις της Opel και της Thyssenkrupp, γνωρίζει καλά ότι πρέπει να διατηρήσει το εξειδικευμένο προσωπικό της) θα προτιμήσει να κάνει χρήση των «επιλογών» που της προσφέρει η... ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας.

Από "Το Ποντίκι"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.