Δύο επιχειρηματικές ιστορίες (υπόθεση Marfin / Α. Βγενόπουλου). Του Τάσου Τέλλογλου.

Τρείς μέρες πριν από τις εκλογές της Κυριακής δύο υποθέσεις που είδαν χθες το φώς της δημοσιότητας φωτίζουν με έναν τρόπο αυτά που συνέβησαν τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα. Η πρώτη είναι η ιστορία που δημοσιεύει και πάλι το Reuters για τα τραπεζικά ρίσκα που οδηγούν την Κυπριακή δημοκρατία στην «ομπρέλα» προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης .
Το ρεπορτάζ της ερευνητικής ομάδας του πρακτορείου έχει αρκετά «παλιότερα» στοιχεία αλλά και ορισμένα καινούργια. Ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι συνδέει, μία σειρά δανείων της Marfin Popular Bank στη MIG με τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας και την απόφαση της κυπριακής εποπτείας να την «πάρει» βάζοντας διοίκηση της εμπιστοσύνης της
Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Τόσο ο κ Ανδρέας Βγενόπουλος που αποφάσισε να μην «κρυφτεί»αλλά να υπερασπιστεί τις επιχειρηματικές του επιλογές όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος φαίνεται να υπερασπίζονται στο ρεπορτάζ προηγούμενες επιλογές τους. Στις ενέργειες της ΤτΕ σύμφωνα με το ρεπορτάζ συμπεριλαμβάνεται και μία κοινή επιθεώρηση των δύο εποπτικών αρχών , το 2009 στην οποία ρίσκα που είχε πάρει η Marfin προκαλούσαν ανησυχία «για το επίπεδο (εύρος) και τη φύση τους …σε ο,τι αφορά την ορθή και μετρημένη τους διαχείριση».Ο Βγενόπουλος απαντάει ότι η Τράπεζα έβγαλε λεφτά από αυτά τα δάνεια και κατηγορεί τον πρώην διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου κ.Ορφανίδη ότι καλούσε μετόχους της Marfin στο γραφείο του ασκώντας με αντιδεοντολογικό  και «παράνομο»τρόπο τα καθήκοντά του .
Ο Βγενόπουλος λέει επίσης ότι ουδέποτε έδωσε δάνεια στον εαυτό του ή σε φίλους του αλλά οι συντάκτες του άρθρου επικαλούνται δάνεια 700 εκ ευρώ που είχαν δοθεί από την Τράπεζα το 2007, σύμφωνα με όσα είπε ο κ Προβόπουλος στην εξεταστική επιτροπή για το Βατοπαίδι, για να αγοραστούν μετοχές της MiG .
Σε μία υπόθεση πολύ πιο προφανή για το «παιχνίδι» που παίχθηκε με τους προϋπολογισμούς για την Υγεία, το site zougla.gr δημοσιεύει non paper επιχειρηματία της Υγείας, που έχει πρόσβαση και στα media, που μας εξηγεί ποιους αγαπάει και ποιους όχι. Σε αντίθεση με τον προφανή τρόπο του Βγενόπουλου, εδώ ο επιχειρηματίας που «αγαπά» τον Λοβέρδο αλλά «μισεί» τον Παπαδήμο, δεν θέλει το ΠΑΣΟΚ και μισεί την ιατρική συντάκτρια του ΣΚΑΙ –προφανώς γιατί είχε θέση για τα γενόσημα που δεν «βόλευε», δέν εμφανίζεται. Αλλά όλοι γνωρίζουμε ποιος είναι. Η χώρα είναι μία σταλιά …


Τάσος Τέλλογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.