Mουρμούρες γκρίνια και... ωδίνες στη Ν.Δ

Το περίεργο στη Ν.Δ., μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της περασμένης Κυριακής, είναι ότι δεν αναζητούν τους λόγους και τις αιτίες για τις οποίες υπέστησαν αυτήν τη μεγάλη ήττα. Τα περισσότερα στελέχη, εκτός από τους... στενούς συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, γνωρίζουν πολύ καλά τα πώς και τα γιατί του ιστορικά χαμηλού ποσοστού που πήρε το κόμμα τους. Και το σίγουρο είναι ότι σύντομα θα το ψιθυρίσουν και στον... πρόεδρό τους.
Όμως η κατάσταση στη Ν.Δ., ύστερα από την πολύ φτωχή και άνευ κυβερνητικού αντικρίσματος πρωτιά στις εκλογές, είναι εκρηκτική και το μόνο που συγκρατεί το τσουνάμι των αντιδράσεων - οι οποίες είναι άγνωστο σε ποιο μέγεθος θα φτάσουν - είναι η εκκρεμότητα σχηματισμού κυβέρνησης και, ακόμη περισσότερο, το ενδεχόμενο
νέων εκλογών εφ’ όσον και οι διερευνητικές εντολές και η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αποβούν άκαρπες.
Σε μια πρώτη ανάγνωση του αποτελέσματος που έκαναν κορυφαία στελέχη της παράταξης, τα οποία δεν βρίσκονται δίπλα στον πρόεδρο αλλά ανήκουν χρόνια στη Ν.Δ., λένε ότι οι λόγοι της ήττας είναι πολλοί και σοβαροί και, αν ο Σαμαράς θέλει να δει την αλήθεια κατάματα, θα πρέπει να πάρει πολλές σοβαρές και επώδυνες για τον ίδιο αποφάσεις.
Οι παράγοντες
Ας δούμε όμως αναλυτικά πώς τα στελέχη της Ν.Δ. αξιολογούν τους παράγοντες που οδήγησαν σε μια πρωτιά η οποία ισοδυναμεί με ήττα:
1. Πρώτο και καθοριστικό παράγοντα της ήττας θεωρούν το γεγονός ότι η Ν.Δ. από «αντιμνημονιακό» κόμμα μετατράπηκε σε διαχειριστή της δανειακής σύμβασης και τουμνημονίου προσφέροντας εγγυήσεις εκτέλεσής τους στους Ευρωπαίων και την τρόικα.
Οι δικαιολογίες τις οποίες προέ-ταξε ο Σαμαράς για τη στροφή του απεδείχθη ότι δεν ήταν καθόλου πειστικές και γι’ αυτό άλλωστε ο Πάνος Καμμένος και η παρέα του βρήκαν έδαφος όχι μόνο για να στήσουν τους Ανεξάρτητους Έλληνες, αλλά και για να επιτύχουν ένα ποσοστό θριαμβευτικό για τους ίδιους και απολύτως καταστροφικό για τη Ν.Δ.
2. Δεύτερο και εξίσου σοβαρό αξιολογείται από τα στελέχη της Ν.Δ. το γεγονός ότι προεκλογικά δεν έκανε προσπάθεια να ενώσει την παράταξη απευθυνόμενος στην Ντόρα Μπακογιάννη και τον Στέφανο Μάνο. Αντίθετα, έδειξε αλαζονεία και αδιαφόρησε για τις εισηγήσεις στελεχών της Ν.Δ., τα οποία του έλεγαν ότι πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα, όπως στο παρελθόν είχε κάνει ο Κώστας Καραμανλής καλώντας κοντά του τον Γιώργο Σουφλιά, ο οποίος επίσης είχε χάσει την προεδρία στις εσωκομματικές εκλογές.
3. Ένα ακόμη σημείο που θεωρείται επιβαρυντικό είναι το ότι εξ αρχής ο Σαμαράς φάνηκε να εγκαταλείπει τον λεγόμενο «μεσαίο» χώρο, πάνω στον οποίο είχε κινηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια ο Καραμανλής, προτιμώντας να στραφεί στη σκληρή Δεξιά. Όπως αποδείχθηκε και από τις ψήφους που πήραν οι βουλευτές της Ν.Δ. στην Α’ και τη Β’ περιφέρεια της Αθήνας, οι εκφραστές της φιλελεύθερης τάσης και της κεντροδεξιάς αντίληψης μέσα στη Ν.Δ. αναδείχθηκαν νικητές, αντίθετα με τους φίλους του Σαμαρά, οι οποίοι καταποντίστηκαν εκλογικά.
4. Η  αδυναμία  αξιολόγησης  του κόμματος του Καμμένου καθώς και του φαινομένου της Χρυσής Αυγής έπαιξαν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, αν δει κάποιος τα αποτελέσματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρχικά ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. αντιμετωπίστηκε με σνομπισμό και το κόμμα του... σαν να μην υπήρχε. Όταν οι δημοσκοπήσεις άρχισαν να δείχνουν τη δυναμική του, ήταν πλέον αργά.
Σε ό,τι αφορά τη Χρυσή Αυγή, επίσης οι εκτιμήσεις των στενών συνεργατών του προέδρου της Ν.Δ. έπεσαν έξω, αφού, πέρα από την Αθήνα, οι ναζιστές είχαν απλώσει τα πλοκάμια τους και στην επαρχία.
5. Σημαντικό ακόμη θεωρείται το ότι, όπως περιγράφουν, ο Σαμαράς όλο το διάστημα της προεδρίας του κινήθηκε φοβικά, συνομιλώντας μόνο με τους στενούς του συνεργάτες, οι οποίοι στην πραγματικότητα δεν είχαν καμία σχέση με τη Ν.Δ., τους μηχανισμούς και τη λογική της, με αποτέλεσμα να τον συμβουλεύουν τις περισσότερες φορές λάθος.
6Τα επιμέρους προβλήματα τα οποία δημιουργήθηκαν κατά την εκλογική περίοδο, όπως η συγκρότηση των ψηφοδελτίων και το θέμα Συμπιλίδη, έπαιξαν τον δικό τους ρόλο για να έλθει τελικά αυτό το πολύ κακό αποτέλεσμα.

Ο ρόλος του Καραμανλή

Μέλη του... ΚΚΕ (!) δηλώνουν αρκετά από τα στελέχη της Ν.Δ. στη Συγγρού. Και μη φανταστείτε ότι αλλαξοπίστησαν. Ο λόγος είναι απλός. Το ακρωνύμιο ΚΚΕ – καμία σχέση με τον... Περισσό, εννοείται – γι’ αυτούς σημαίνει ότι ο... «Κώστας Καραμανλής Έρχεται»!
Διότι μπορεί ο τέως πρόεδρος της Ν.Δ. να θέλησε να δώσει τη στήριξή του μόνο κατά την προεκλογική περίοδο και σήμερα να δηλώνει ότι απλώς παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις, αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι, εάν ο Σαμαράς δεν κάνει σύντομα κάτι αποτελεσματικό, τότε «θα έρθει η ώρα του Καραμανλή».
Είναι χαρακτηριστικό ότι, από την επομένη των εκλογών, στο γραφείο του στην πλατεία Μαβίλη συρρέουν πολλοί βουλευτές προκειμένου να τον δουν και να μιλήσουν μαζί του. Ο ίδιος πάντως θέλει να αποφύγει κάθε ανάμειξη, και το μόνο που έκανε το βράδυ των εκλογών ήταν να διαμηνύσει στον Σαμαρά ότι θα πρέπει να απορρίψει τις εισηγήσεις για νέες εκλογές και να εξαντλήσει τις πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.