Έρχεται νέο big bang στις εγχώριες τηλεπικοινωνίες

Σε μια περίοδο που τα έσοδα έχουν πάρει την κατιούσα, το cash flow αποτελεί είδος σε ανεπάρκεια και το χρηματοοικονομικό κόστος αυξάνεται ακόμα και για τους θεωρητικά ισχυρούς, η τηλεπικοινωνιακή αγορά βρίσκεται ένα βήμα πριν από το δεύτερο -μετά την απελευθέρωση του κλάδου- big bang. Η συνένωση δυνάμεων τόσο σε εμπορικό όσο και σε μετοχικό επίπεδο θεωρείται, πλέον, από όλους τους συμ-1 μετέχοντες επιτακτική, ώστε η αγορά να περάσει σε ένα δεύτερο στάδιο ωρίμανσης, αλλά και για να λυθεί ο γόρδιος δεσμός της σημαντικής δανειακής επιβάρυνσης που συνεχίζει να υφίσταται η πλειονότητα των παικτών του κλάδου.
Μετά τον αποτυχημένο «αρραβώνα» μεταξύ Vodafone και Wind, πλέον οι συζητήσεις έχουν αναθερμανθεί. Δεν είναι υπερβολή πως όλες οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες που έχουν σημαντική

παρουσία στην αγορά έχουν ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως αυτή της Forthnet και της Hellas on line, οι επαφές, που είχαν διακοπεί προ μηνών, ξεκίνησαν εκ νέου, ενώ στο «κάδρο» της κινητής έχει πλέον μπει και η Olympia Development του Π. Γερμανού, ο οποίος -όπως έχει αναφέρει το «Κ»- εμφανίζεται να βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με τη Wind για την προώθηση των προϊόντων της τελευταίας μέσω των Multirama και Public, χωρίς να αποκλείεται και μια μετοχική συνεργασία.

Στα ύψη ο δανεισμός
Και, βέβαια, μπορεί τα όποια σχέδια να βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων, τίποτε όμως δεν πρόκειται να προχωρήσει χωρίς την έγκριση των τραπεζών, λένε όσοι γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις. Πράγματι, οι δανειακές υποχρεώσεις των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών δείχνουν να αποτελούν όχι μόνο «αγκάθι» για κάθε εταιρεία ξεχωριστά, αλλά ακόμα περισσότερο σε ένα πιθανό ενδεχόμενο συγχώνευσης.

Με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα του 2011, η Wind είχε βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τις τράπεζες 292,93 εκατ. ευρώ και μακροπρόθεσμες 590,72 εκατ. ευρώ, η Forthnet βαρύνεται με συνολικές δανειακές υποχρεώσεις 335 εκατ. ευρώ (μακροπρόθεσμος και βραχυπρόθεσμος δανεισμός), η Hellas on line με 180 εκατ. ευρώ, η Cyta Hellas με 47 εκατ. ευρώ (στοιχεία 2010, δεν έχει δημοσιευθεί ισολογισμός για το 2011), ενώ οι συνολικές δανειακές υποχρεώσεις της On Telecoms προς τις τράπεζες ανέρχονταν στα 91 εκατ. ευρώ (στοιχεία 2010).

Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι τα έσοδα της αγοράς υποχωρούν με ρυθμό της τάξης του 25%-30% σε διάστημα διετίας, οι ταμειακές ροές έχουν συρρικνωθεί, οι απαιτήσεις και το χρηματοοικονομικό κόστος αυξάνονται σταθερά, είναι λογικό να προωθούνται λύσεις συνένωσης δυνάμεων, για τις τράπεζες όμως το ζήτημα είναι πολύ πιο σύνθετο, αφού για τις όποιες τέτοιες κινήσεις σχεδόν αναγκαστικά θα ζητηθεί ένα haircut στις οφειλές ή σημαντική επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των υποχρεώσεων. Και, με δεδομένο ότι τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας έχουν ήδη να αντιμετωπίσουν σοβαρά ζητήματα ανακεφαλαιοποίησης, οι όποιες εξελίξεις παραμένουν επί του παρόντος σε στασιμότητα.

Στο επίκεντρο το cash flow
Αυτό δεν σημαίνει ότι οι εταιρείες μένουν με τα χέρια σταυρωμένα. Όσες έχουν τη δυνατότητα προωθούν την κεφαλαιακή τους ενίσχυση, ενώ οι περισσότερες έχουν ήδη προχωρήσει σε «αιματηρές» περικοπές κόστους. Στη Forthnet ήδη έχουν προχωρήσει σε εκτεταμένο πρόγραμμα περιστολής εξόδων με πολυετή χαρακτήρα, προκειμένου να αυξηθεί περαιτέρω η λειτουργική κερδοφορία και να μειωθούν οι επιπτώσεις της απομείωσης της υπεραξίας στα λογιστικά αποτελέσματα και στην καθαρή θέση του ομίλου. Το ζήτημα της αύξησης κεφαλαίου, πάντως, παραμένει σε εκκρεμότητα, καθώς οι ξένοι μέτοχοι, ΕΙΤ και Go, παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Τα χαμόγελα επιστρέψουν στον ΟΤΕ
Το μόνο σταθερό σημείο αναφοράς στον κλάδο συνεχίζει, πάντως, να παραμένει ο ΟΤΕ. Στο Μέγαρο της Λεωφόρου Κηφισίας ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται τα πρώτα χαμόγελα, αποτέλεσμα των προσπαθειών της διοίκησης για περιορισμό του κόστους και συγκράτησης των εσόδων. Το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς ο Οργανισμός κατάφερε να μειώσει τον δανεισμό κατά 1 δισ. ευρώ, να διατηρήσει το περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA αμετάβλητο και να αυξήσει τις ταμειακές ροές κατά 39%.

Υπάρχουν ακόμα δύο λόγοι που ενισχύουν το καλό κλίμα στον Οργανισμό. Ο πρώτος αφορά τη διαφαινόμενη αποκατάσταση των σχέσεων με την ΕΕΤΤ, μετά την έγκριση που έδωσε η Αρχή σε μειωμένες τιμές κατά 25% για πακέτα προσφορών που συνδυάζουν τηλεφωνία και Internet. Εκκρεμότητα αποτελεί η έγκριση των τιμολογίων για το VDSL, ενώ ανοιχτό παραμένει το ζήτημα μιας ενδεχόμενης ρύθμισης της Cosmote, κάτι που, εάν συμβεί, μπορεί να πυροδοτήσει νέο κύκλο αντιπαράθεσης.

Όσο για τον δεύτερο λόγο, έχει να κάνει με τη σταθεροποίηση των απωλειών συνδρομητών προς τους εναλλακτικούς παρόχους. Μέχρι και πέρυσι, περί τους 6 με 7 χιλιάδες συνδρομητές του ΟΤΕ επέλεγαν τις υπηρεσίες ανταγωνιστικών εταιρειών, αριθμός που τους τελευταίους μήνες φαίνεται να κινείται στην περιοχή των 3 με 4 χιλιάδων. Συνολικά, στο πρώτο τετράμηνο του 201 2 μόλις 60.500 γραμμές πέρασαν σε άλλες εταιρείες, ενώ στο τέλος Απριλίου οι απελευθερωμένες γραμμές ανέρχονταν σε 1.726.000, έναντι 1.665.500 στο τέλος του 2011.

Ως πρώτη προτεραιότητα, πάντως, για τη διοίκηση παραμένει το θέμα της αναχρηματοδότησης του δανεισμού του ομίλου. Όπως έγινε γνωστό, οι συζητήσεις με τις τράπεζες που συμμετέχουν στα κοινοπρακτικά δάνεια βρίσκονται σε εξέλιξη, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη κατάληξη. Πάντως, η διοίκηση τον προηγούμενο μήνα προπλήρωσε ποσό 300 εκατ. ευρώ για το ομολογιακό δάνειο των 900 εκατ. ευρώ που λήγει τον Φεβρουάριο του 2013, με το σύνολο του ποσού της ανακυκλούμενης σύμβασης να παραμένει στη διάθεση Οργανισμού. Στο τέλος του πρώτου τριμήνου, ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του ομίλου διαμορφώθηκε στα 3,4 δισ. ευρώ, με τα ταμειακά διαθέσιμα στο 1,5 δισ. ευρώ.

*Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" της 19ης Μαΐου



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.