"Η Καλή Είδηση της Ημέρας". Ελληνας ο επικεφαλής της ομάδας που θα νικήσει εγκεφαλικές ασθένειες!


«Με ποιο τρόπο καταγράφονται νέες πληροφορίες στον εγκέφαλο;».  Απάντηση δίνει η έρευνα του Πανεπιστημίου Wake Forest, η οποία αναμένεται να δώσει λύση σε εγκεφαλικές παθήσεις! «Ελπίζουμε ότι τα ευρήματά μας θα βοηθήσουν τους ερευνητές που εργάζονται με ασθενείς πάσχοντες από προβλήματα βραχυπρόθεσμης μνήμης λόγω εγκεφαλικών ή τραυματισμών στο κεφάλι», τόνισε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, ομογενής Χρήστος Κωνσταντινίδης, στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ. 
Η ανακάλυψη μπορεί ακόμα να βοηθήσει στη θεραπεία ασθενειών, όπως η σχιζοφρένεια και η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας.
Οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Wake Forest με τη συμμετοχή του καθηγητή νευροβιολογίας και ανατομίας Χρήστου Κωνσταντινίδη και του Ινστιτούτου McGovern του πανεπιστημίου ΜΙΤ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), έδειξαν με ποιό τρόπο οι νέες πληροφορίες από το εξωτερικό περιβάλλον κωδικοποιούνται στους νευρώνες του προμετωπιαίου φλοιού, της ζωτικής
εκείνης περιοχής του εγκεφάλου που εμπλέκεται άμεσα στον σχεδιασμό, την λήψη αποφάσεων, την μάθηση και την μνήμη.

«Σ αυτή την έρευνα καταφέραμε να απομονώσουμε την εγκεφαλική δραστηριότητα έτσι ώστε να μπορέσουμε να δούμε τι συμβαίνει στον προμετωπιαίο φλοιό πριν και μετά από την μάθηση ενός νέου πράγματος», δήλωσε ο Χρήστος Κωνσταντινίδης. 


Η πειραματική διαδικασία 

Οι ερευνητές ανέλυσαν την ηλεκτρική δραστηριότητα των νευρώνων (των εγκεφαλικών κυττάρων) πειραματόζωων πριν και μετά την πραγματοποίηση δύο τεστ μνήμης. Αρχικά 2 μαϊμούδες παρακολούθησαν σε μια οθόνη υπολογιστή διάφορα σχήματα, όπως κύκλους και τετράγωνα, και οι επιστήμονες κατέγραψαν τη σχετική ηλεκτρική εγκεφαλική δραστηριότητα. Στη συνέχεια, τα ίδια ζώα εκπαιδεύθηκαν να αναγνωρίζουν τα διάφορα σχήματα και να θυμούνται αν 2 σχήματα ταιριάζουν μεταξύ τους.

Οι «έξυπνοι νευρώνες» 

Αναλύοντας και συγκρίνοντας με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή τις καταγραφές της ηλεκτρικής δραστηριότητας των νευρώνων, πριν και μετά τα τεστ μνήμης, οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν ένα μικρό αριθμό συγκεκριμένων, άκρως επιλεκτικών, νευρώνων που ενεργοποιούνται κατά την μάθηση νέων πραγμάτων και είναι αυτοί οι ίδιοι νευρώνες που διατηρούν τις προϋπάρχουσες σχετικές πληροφορίες, πριν μεσολαβήσει η εκπαίδευση για τη νέα μάθηση.

«Στην ουσία, αυτή η ειδική ομάδα νευρώνων είναι σε θέση να κάνει ταυτόχρονα διαφορετικά πράγματα, καθώς από τη μια μαθαίνει νέες πληροφορίες και, από την άλλη, διατηρεί τις πληροφορίες στις οποίες αυτοί οι νευρώνες έχουν ήδη εξειδικευτεί», δήλωσε ο Κωνσταντινίδης. 


Η λειτουργία του προμετωπιαίου φλοιού 

Τα ευρήματα της μελέτης απαντούν και στο ερώτημα αν ο προμετωπιαίος φλοιός είναι προκαθορισμένος να επεξεργάζεται συγκεκριμένους τύπους πληροφοριών ή εάν οι αντιδράσεις του καθορίζονται από τις απαιτήσεις της κάθε αποστολής. Όπως αποδείχτηκε, στον προμετωπιαίο φλοιό υπάρχει τόσο περιφερειακή εξειδίκευση που ήταν παρούσα και πριν από την κατάρτιση όσο και επίκτητες πληροφορίες που σχετίζονται με την εκτέλεση κάποιας νέας διεργασίας.

Επιπλέον,
διαπιστώθηκε ότι οι σχετικές με ερεθίσματα πληροφορίες μπορούν να αποκωδικοποιηθούν με υψηλή ακρίβεια μόνο από το ραχιαίο προμετωπιαίο φλοιό, ενώ οι πληροφορίες που αφορούν στην εκτέλεση κάποιας αποστολής κατανέμονται εξίσου στο ραχιαίο και τον κοιλιακό προμετωπιαίο φλοιό.

Συν-συγγραφείς της μελέτης είναι οι
Ethan Meyers, Ph.D., μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης και Xuelian Qi, Ph.D., μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Wake Forest Baptist. 
Το βιογραφικό του δρ. Χρήστου Κωνσταντινίδη 
http://www.wakehealth.edu/Faculty/Constantinidis-Christos.htm

Η επιστημονική έρευνα, όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS
http://www.pnas.org/content/early/2012/02/29/1201022109.abstract 


 
Όπως πάντα από το goodnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.