Tα παντρολογήματα δεν έφεραν τον... γάμο

Στα τραπεζικά deals ο ταχυδρόμος χτυπάει... τρεις φορές.
Και ο ταχυδρόμος, όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι άλλος από τον Γιάννη Κωστόπουλο, που τρεις φορές έχει πάει να... παντρέψει την κόρη του (Alpha Bank) και άλλες τόσες έχει αφήσει τους γαμπρούς στα κρύα του λουτρού. Την πρώτη φορά ήταν ο αείμνηστος Θεόδωρος Καρατζάς της ΕΤΕ, την επόμενη ο Απόστολος Ταμβακάκης της ίδιας τράπεζας και τώρα ο Σπύρος Λάτσης.
Οι επιμελείς αναγνώστες θα θυμούνται ότι από τον περασμένο Νοέμβριο το «Π» είχε επισημάνει (τρεις φορές συνολικά) το ενδεχόμενο να ναυαγήσει το deal Alpha - Eurobank. Ο λόγος που είχε καταγράψει το ρεπορτάζ ήταν αυτός που οδήγησε στην εξέλιξη της περασμένη Δευτέρας. Η Alpha, με τη βοήθεια του Κατάρ και των κεφαλαίων του, ένιωθε από καιρό πιο άνετα από τη Eurobank στην προοπτική του
PSI και του «κουρέματος».
Έτσι, όταν ήρθαν στην επιφάνεια και τα στοιχεία της BlackRock για τις επισφάλειες, η άνεση αυτή έγινε τόσο μεγάλη, ώστε της επέτρεψε να νιώσει ότι μόνη της σίγουρα θα έχει καλύτερες προοπτικές. Κι όταν η διοίκηση βεβαιώθηκε ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει υπέρ των παλαιών μετόχων, ήρθε η ώρα της απόφασης. Άλλωστε, όπως θα δούμε και πιο κάτω, και τα αραβικά κεφάλαια, με τις τοποθετήσεις τους, δείχνουν να συναινούν σε μία πιο ενεργό - υπό προϋποθέσεις -εμπλοκή τους μόνο στην Alpha Ban k πλέον, μέσω της προσεχούς αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
Όπως γνωρίζουν καλά όσοι συνομιλούν με τους τραπεζίτες, η Alpha Bank έχει διαμηνύσει σε όλα τα «αρμόδια» κανάλια επικοινωνιών από το βράδυ της Δευτέρας πως το deal, όπως είχε προσδιοριστεί και είχε εγκριθεί (υπό προϋποθέσεις, να μην το ξεχνάμε αυτό) από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, απλά δεν υφίσταται.
«Οι αποφάσεις είναι τώρα στα χέρια του Σπύρου Λάτση» έλεγαν με νόημα τα στελέχη της τράπεζας. Και εννοούσαν ότι, μετά την αλλαγή των συσχετισμών (όπως τουλάχιστον τις αντιλαμβάνονται εκείνοι), είτε θα υπάρξει μια τροποποίησή του με όρους πιο συμφέροντες για την Alpha Bank είτε θα κλείσει οριστικά.

Ευνοϊκή συγκυρία
Το πώς θα κινηθούν Alpha Bank και Eurobank θα αποσαφηνισθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα. Η διοίκηση του ομίλου στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα πως κατά την εκτίμησή της οι όροι της συμφωνίας δεν τη συμφέρουν πλέον και ενδεχομένως να εναπόκειται στην άλλη πλευρά εάν και πώς θα προχωρήσει.
Η συγκυρία την οποία επέλεξαν στην Alpha για να χτυπήσουν, έχει τη σημασία της. Γνωρίζουν το εμφανώς μικρότερο βάρος που έχουν μετά τη γνωστοποίηση των στοιχείων από τους ελέγχους της BlackRock, ξέρουν τη χαμηλότερη έκθεση σε ελληνικά ομόλογα και έχουν διασφαλίσει τη μη θεαματική ανατροπή των υφιστάμενων μετοχικών ισορροπιών (έπειτα από μία αναπόφευκτη αύξηση κεφαλαίου) και εκτιμούν πως υπάρχει δυνάμει και χρηματοδότης.
Αυτό που τονίζει (χωρίς να το λέει) η τράπεζα του Κωστόπουλου στην τράπεζα του Λάτση είναι πως το καταριανό fund Paramount είναι δικός της «παίκτης», με ισχυρή μειοψηφούσα θέση στο μετοχικό κεφάλαιο και αγορασμένος στα πολύ ψηλά. Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι συνεταίρος της Alpha Bank και όχι της άλλης πλευράς. Ας θυμηθούμε λίγο την ιστορία αυτή:
♦ Στις 30.6.2008 το Paramount απέκτησε 16,44 εκατ. μετοχές της Alpha Βank πληρώνοντας (τότε) 296 εκατ. ευρώ, σε μια κίνηση που έγινε στα 18 ευρώ ανά μετοχή.
♦ Έναν χρόνο (και κάτι) αργότερα, ο όμιλος της Alpha προχώρησε σε αύξηση κεφαλαίου της τάξης του 1 δισ. ευρώ (για την ακρίβεια, 986 εκατ. ευρώ το φθινόπωρο του 2009), με τιμή συμμετοχής στα 8 ευρώ. Όσοι έχουν ακόμη πιο καλή μνήμη, θυμούνται πως είχαν εκδοθεί 123,292 εκατ. μετοχές, 3 νέες για κάθε 10 παλαιές, και το Κατάρ συμμετείχε σε εκείνη την αύξηση με 4,931 εκατ. μετοχές. Έβαλε, δηλαδή, άλλα 40 εκατ. ευρώ.
♦ Συνολικά, δηλαδή, φτάνοντας στα χρονικά όρια του ξεσπάσματος της (ελληνικής κρίσης) το Κατάρ είχε επενδύσει 336 εκατ. ευρώ για να αγοράσει το 4% μιας τράπεζας.
♦  Πέρυσι, ενώ τα δεδομένα έχουν πλέον αλλάξει, αποφάσισε ότι με 500 εκατ. θα αποκτούσε το 17% του νέου τραπεζικού σχήματος που θα προέκυπτε από το deal Alpha -Eurobank με τιμή 1,7 ευρώ ανά μετοχή. Θα αποκτούσε πρακτικά μετά τη μετατροπή 294,117 εκατ. νέων κοινών μετοχών πέραν των 21,37 εκατ. μετοχών που κατέχει.

Η στάση του Κατάρ
Εδώ, βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το Paramount θα είχε τη δυνατότητα να κρατήσει για τρία χρόνια τις ομολογίες λαμβάνοντας ετησίως τόκο 10% (δηλαδή 150 εκατ. ευρώ στην τριετία). Επομένως, από τα 500 εκατ. της επένδυσης, θα έπαιρνε πίσω τα 150. Ήτοι η επένδυση θα ήταν πρακτικά 350 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο οι όροι με τους οποίους είχε αρχικά συμφωνηθεί η συμμετοχή του στη νέα τράπεζα, έχουν ήδη ανατραπεί τόσο από τη μείωση της κεφαλαιοποίησης (και της τιμής ανά μετοχή) όσο και από τις εκτιμώμενες απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας,    λόγω του μεγαλύτερου «κουρέματος». Έτσι, και το Κατάρ έφτασε να αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό το deal καθώς έβλεπε ότι τα κεφάλαια που σχεδίαζε να επενδύσει απλώς δεν φθάνουν...

Άνοδος στο Χ.Α.
Επομένως, όσοι αναζητούν τη λύση στον γρίφο των εξελίξεων θα πρέπει να γνωρίζουν τις προθέσεις του Κατάρ. Σε κάθε περίπτωση, όμως, και αυτές θα προσδιοριστούν σε έναν βαθμό από τις χρηματιστηριακές εξελίξεις. Την περασμένη Τρίτη, μία ημέρα μετά τον πόλεμο ανακοινώσεων των δύο τραπεζών, το Χ.Α. «μίλησε»: Ισχυρή άνοδος για τη μετοχή της Alpha Bank, νευρικότητα, προσπάθεια στήριξης και σχετική μουρμούρα από την πλευρά της Eurobank, ήταν η εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα που επικράτησε.
Η απόδοση της μετοχής της Alpha (93% σε διάστημα μίας εβδομάδας μέχρι και τη συνεδρίαση της 31.1 και περίπου 165% από την αρχή του έτους), συγκρινόμενη με αυτήν του κλαδικού δείκτη ή της Εθνικής, δεν αφήνει πολλά περιθώρια παρερμηνείας.
Πού προσβλέπει η πλευρά της Alpha Bank, που βρίσκεται εμφανώς σε πλεονεκτικότερη θέση και έναντι της Eurobank αλλά και σε σχέση με πριν από 4-5 μήνες, όταν προχωρούσε η μεταξύ τους διαδικασία συγχώνευσης;
Η αγορά θεωρεί πως είτε το συνολικό βάρος θα είναι μικρότερο απ’ ό,τι είχε προϋπολογιστεί και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να καλυφθεί εξ ιδίων κεφαλαίων είτε το Ρ3Γ3ΐηount ή κάποιος άλλος ξένος παίκτης θα καλύψει μεγάλο μέρος της αναπόφευκτης αύξησης κεφαλαίου, οπότε ο όμιλος θα αποφύγει τις «αγκάλες» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής   Σταθερότητας.
Εκτός κι αν υπάρχει στα σκαριά κάτι άλλο.

Η πλευρά Λάτση
Και πού βρίσκεται η Eurobank; Εμφανώς σε δυσχερέστερη θέση, όπως τουλάχιστον φάνηκε τόσο στην αμυντικού χαρακτήρα στάση της μετά την ανακοίνωση της Alpha Bank όσο και στη χρηματιστηριακή υποαπόδοσή της έναντι της «άσπονδης» παρ’ ολίγον συνεταίρου της. Το ζητούμενο τώρα είναι η στάση που θα τηρήσει ο μεγαλομέτοχος του ομίλου Σπ. Λάτσης. Ο επιχειρηματίας θα πρέπει να αποφασίσει πώς θα κινηθεί από εδώ και πέρα όχι μόνο στις τράπεζες, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως στην ενέργεια, όπου οι σχεδιασμοί, που πριν από μήνες είχαν παρουσιαστεί, αναμένουν τις κινήσεις υλοποίησης.
Η οικογένεια Λάτση από την αρχή των διαπραγματεύσεων για την Alpha - Eurobank, αποδεχόμενη τους όρους της αρχικής συμφωνίας - δηλαδή από μεγαλομέτοχος της Eurobank με ποσοστό 44% - να υποβιβαστεί σε δεύτερο ισχυρό μειοψηφούντα μέτοχο (υπό τους Καταριανούς) είχε δώσει ένα στίγμα. Πως, δηλαδή, ενδιαφέρεται να μειώσει την έκθεσή του στον χρηματοπιστωτικό τομέα στρεφόμενος στην ενέργεια.
Και σε αυτόν τον τομέα όμως πιθανότατα θα καταγραφεί μια αναθεώρηση των αρχικών θέσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι η διοίκηση των ενεργειακών μονάδων του ομίλου τελευταία εμφανιζόταν υπέρ της εισόδου έτερου στρατηγικού εταίρου στο μετοχικό κεφάλαιο των Ελληνικών Πετρελαίων. Εύλογο, λοιπόν, και το ερώτημα τι επιδιώκει πλέον ο ίδιος ο επιχειρηματίας στις ελληνικές του μπίζνες.
Σε πρακτικό επίπεδο, ωστόσο, ο βασικός μέτοχος της Eurobank δεν έχει πολλές επιλογές. Είτε θα συνεισφέρει σε μία γενναία αύξηση κεφαλαίου για να κρατήσει το ποσοστό του στη Eurobank είτε θα μειώσει τη συμμετοχή του είτε η τράπεζα «αφήνεται» να ενταχθεί στο ΤΧΣ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Πάντως, καλά ενημερωμένες επιχειρηματικές πηγές υποστηρίζουν πως στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το μέτωπο Alpha - Eurobank «κρύβονται» ευρύτερες διεργασίες σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο και όχι μόνο. Πως δηλαδή η μεταβολή των πολιτικών συσχετισμών έχει επιφέρει ανάλογες αλλαγές σε μέχρι πρότινος συμμαχίες, σε συνεργασίες που είχαν διαμορφωθεί επί θητείας Γ. Παπανδρέου, σε προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί με την προώθηση συγκεκριμένων επιτελικών προσώπων σε θέσεις - κλειδιά (λ.χ. στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων).

Τα δεδομένα που χάλασαν τη συμφωνία
Alpha Bank και Eurobank κατέχουν συνολικά ελληνικά κρατικά ομόλογα ύψους 10,8 δισ. ευρώ. Γι’ αυτά έχουν διαμορφώσει ήδη πρόβλεψη απομείωσης στο τρίτο τρίμηνο αποτιμώντας τα στο 79% της ονομαστικής τους αξίας. Από αυτά, όμως, στην Alpha ανήκουν μόλις 3,8 δισ. ευρώ ενώ τα υπόλοιπα 7 δισ. ευρώ ανήκουν στην Eurobank.
Η σημαντικότερη ανατροπή ήταν η οριστικοποίηση ότι το PSI δίνει μόνο μία δυνατότητα στους ομολογιούχους: Να ανταλλάξουν αμέσως τα ομόλογα με νέα 30ετούς διάρκειας και επιτοκίου 3,6% - 3,7%. Δηλαδή ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να εγγράψουν αμέσως το σύνολο της ζημίας από τα ομόλογα.
Η κατανομή της ζημιάς από το μεγαλύτερο κούρεμα άλλαξε και τα δεδομένα: Εάν για την Alpha προκύψουν ζημιές της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ και για την Eurobank περίπου 3,1 δισ. Ευρώ, είναι προφανές ότι για την πρώτη τράπεζα η δυνατότητα να διαχειριστεί μόνη της τη ζημιά είναι μεγαλύτερη.
Με δεδομένες τις μεγάλες ζημίες, άνω των 4,5 δισ., που θα προέκυπταν και για τις δύο τράπεζες (ποσό το οποίο θα έπρεπε μάλιστα να εξευρεθεί και άμεσα), η Alpha Bank έθεσε το ζήτημα της αλλαγής των όρων της συμφωνίας των δύο τραπεζών τόσο ως προς τη σχέση ανταλλαγής όσο και ως προς το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση της Alpha θεωρεί πως η σχέση ανταλλαγής 5 προς 7 κοινές ονομαστικές μετοχές που είχε προσδιοριστεί για το deal Alpha - Eurobank δεν μπορεί πλέον να χαρακτηριστεί ρεαλιστική και πως η νέα σχέση ανταλλαγής θα πρέπει να καθοριστεί σε 5 μετοχές Alpha προς 10-12 μετοχές Eurobank.
Και κάτι τελευταίο, αλλά διόλου ασήμαντο. Αντιθέτως...
Όλοι ξέρουμε ότι η συγκυρία που επέλεξε η Alpha Bank για να σπάσει τον αρραβώνα με την Eurobank είχε και λογικό και οικονομικό υπόβαθρο. Στο στρατηγείο του Γιάννη Κωστόπουλου γνώριζαν ότι έχουν πολύ μικρή (σε σχέση με την Eurobank, βέβαια) έκθεση σε ελληνικά ομόλογα, έμαθαν ότι η BlackRock δεν τους έχει φτιάξει μεγάλο κοστούμι και άκουσαν ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου για τις τράπεζες θα γίνουν υπέρ των παλαιών (μεγαλο)μετόχων.
Αυτό που δεν έβγαλαν προς τα έξω είναι ότι λίγες ημέρες πριν, όταν ο Τσαρλς Νταλάρα του IIF είχε έρθει στην Ελλάδα, δεν είδε μόνο τον Παπαδήμο, αλλά και τον ίδιο τον Κωστόπουλο. Που όλως τυχαίως είναι εκ των κορυφαίων παραγόντων του ΙΙF.
Τώρα τι μπορεί να του είπε, θα σας γελάσουμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.