"Η Καλή Είδηση της Ημέρας". Η Οδύσσεια σε κόμικς

Tου Soloup
Σε καιρούς – όπως αυτούς που ζούμε – γεμάτους από σύγχρονους… Λαιστρυγόνες και Ευρωκύκλωπες, να και μια έκδοση για την ίδια την Οδύσσεια. Όμως, στη σύγχρονη παρουσία του ο Οδυσσέας εμφανίζεται ως χάρτινος ήρωας σε μια… «Ομήρου Οδύσσεια» μεταφρασμένη σε κόμικς. Η μεταφορά της Οδύσσειας σε κόμικς οφείλεται στη δουλειά δύο βετεράνων Θεσσαλονικιών: του Τάσου Αποστολίδη, που έγραψε τα κείμενα, και του Γιώργου Ακοκαλίδη, που έστησε τις εικόνες.
Οι δύο καλλιτέχνες δεν καταπιάνονται με αυτό το πολύπλοκο και απαιτητικό έργο για πρώτη φορά. Όπως ίσως πολλοί θα θυμάστε, ο Αποστολίδης και ο Ακοκαλίδης είναι οι δημιουργοί των ευρύτατα γνωστών «Κωμωδιών του Αριστοφάνη». Της σειράς που παρώδησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 τις 11 κωμωδίες του αρχαίου ποιητή. Σειρά κόμικς που ευτύχησε, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των διασκευαστών τους, να πουλήσει όλα αυτά τα χρόνια πάνω από 750.000 αντίτυπα, ενώ σήμερα,
συγκεντρωμένες πλέον και σε έναν πολυτελή τόμο, κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο».
Ας επιστρέψουμε, όμως, και πάλι στη σύγχρονη μεταφορά του ομηρικού έπους. Όπως σημειώνουν οι δημιουργοί για τη… δική τους συγγραφική οδύσσεια, «το εικονογραφήγημα – graphic novel ή comics – είναι το καταλληλότερο αφηγηματικό μέσο που έχει τη δυνατότητα να απεικονίσει τον πραγματικό κόσμο παράλληλα με τον φανταστικό. Να διηγηθεί γεγονότα με κάποια ιστορική υπόσταση, ταυτόχρονα με άλλα των θρύλων. Οι ραψωδίες αποδίδονται πιστά, ο λόγος είναι απλός, καθημερινός για να είναι απόλυτα κατανοητός στους αναγνώστες στους οποίους απευθύνεται. Κρατάει, ωστόσο, έναν αφηγηματικό ρυθμό σε ανάμνηση του μέτρου του πρωτότυπου». Σχετικά με την εικονογράφηση αναφέρουν πως «ο Ακοκαλίδης στηρίχτηκε στα ελάχιστα αρχαιολογικά ευρήματα της Μυκηναϊκής περιόδου, σε βιβλιογραφία, αλλά κυρίως στις λεπτομερειακές περιγραφές του ίδιου του Ομήρου, και μας αποκάλυψε ως πραγματικό έναν ολόκληρο μυθικό κόσμο. Η καινοτομία που επινόησε με τα καμπυλόγραμμα χωρίσματα των εικόνων έδωσε μια ιδιόμορφη ταχύτητα στη δράση και ιδιαίτερη κίνηση στους ήρωες».
Η σειρά εγκαινιάζεται αυτές τις μέρες με τα δύο πρώτα τεύχη: το «Αναζητώντας τον Πατέρα» και το «Νησί των Φαιάκων», ενώ πρόκειται να ολοκληρωθεί σε συνολικά έξι τεύχη. Σε κάθε τεύχος της Οδύσσειας παρουσιάζονται από τέσσερις ομηρικές ραψωδίες που πατούν με σχετική αφηγηματική συνέπεια στο πρωτότυπο του Ομήρου. Η όλη διαδικασία της συγγραφής κράτησε σχεδόν τέσσερα χρόνια, κατά τα οποία ο Ακοκαλίδης και ο Αποστολίδης ξαναβρέθηκαν δημιουργικά στο νέο αυτό εγχείρημα.
Παραστάτης και αρωγός της συγκεκριμένης δουλειάς στάθηκε από την αρχή ο Νώντας Παπαγεωργίου των εκδόσεων Μεταίχμιο. Στήριξη πραγματικά αξιέπαινη, αφού πρόκειται για μια έκδοση ελληνικών κόμικς σε καιρούς άκρως ανασφαλείς και επιχειρηματικά δυσβάσταχτους.
Λίγα λόγια για τους συγγραφείς
Ο Τάσος Αποστολίδης είναι (παραδόξως για το συγγραφικό και καλλιτεχνικό του έργο) μαθηματικός και σήμερα διευθύνει το δευτεροβάθμιο πρόγραμμα της Αμερικανικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Μέσα στα άλλα δημιουργήματά του είναι τα σενάρια στα κόμικς «Τήνελλα Καλλίνικε», «Χαμένο Φάσμα», «Οι άθλοι του Βούγδουπου», οι μεταφορές στην «Ιφιγένεια στην Αυλίδα» και την «Αντιγόνη» καθώς και πολλά ακόμα. Να θυμήσουμε επίσης πως ο Αποστολίδης είναι παλιός γνώριμος του «Π», αφού δημοσίευε για αρκετά χρόνια το στριπάκι «Ποντικολογίες» με συνεργάτες τους σκιτσογράφους Φώτη Πεχλιβανίδη, Κώστα Βουτσά και Αντώνη Φωτόπουλο.
Ο Γιώργος Ακοκαλίδης έχει σπουδάσει γραφικές τέχνες στον ΑΤΟ-Σχολή Δοξιάδη. Εργάζεται ως γελοιογράφος, δημιουργός κόμικς και γραφίστας, ενώ εκτός από τις συνεργασίες του με τον Αποστολίδη έχει κυκλοφορήσει και τρία προσωπικά άλμπουμ. Από το 2000 διευθύνει εργαστήρι ελεύθερου και γραμμικού σχεδίου στη Θεσσαλονίκη και ασχολείται, επίσης, με το διαφημιστικό έντυπο.
Περισσότερα στοιχεία για τη συγγραφή της «Οδύσσειας», όπως τα αφηγείται ο ίδιος ο Αποστολίδης σε συνέντευξή του στο περιοδικό «ΩΣ3», μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση www.os3.gr (http://www.os3.gr/archive_skitsografoi/gr_skitsografoi_apostolidis_tasos.html). Ευχόμαστε στους… Οδυσσείς αυτής της δημιουργικής προσπάθειας καλή επιτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.