"Η Καλή Είδηση της Ημέρας". Ηλιακός Αντιδραστήρας Υδρογόνου made in Greece!


«Εξυπνη» λύση στο ενεργειακό!
Ονομάζεται HYDROSOL. Και είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματικός! Είναι ένας καινοτομικός ηλιακός αντιδραστήρας που παράγει υδρογόνο από υδρατμούς για τον οποίο ο εμπνευστής του δρ. Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος, διευθυντής του Ινστιτούτου Τεχνικής Χημικών Διεργασιών του ΕΚΕΤΑ και η επιστημονική του ομάδα έχει ήδη από το 2006 βραβευθεί με το βραβείο Descartes (χαρακτηρίζεται ως το Ευρωπαϊκό Νόμπελ)!  
Το HYDROSOL παρουσιάστηκε πρόσφατα στην Ελλάδα, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Επιστήμης και Τεχνολογίας. Η ιδέα υλοποιήθηκε σε συνεργασία με Βρετανούς, Γερμανούς και Δανούς εταίρους με συντονιστή του έργου τον Eλληνα καθηγητή. Η μοναδικότητα της μεθόδου τους οφείλεται στο συνδυασμό ιδιαίτερα ενεργών νανο-δομημένων υλικών και στην τοποθέτηση τους σε ειδικούς πυρίμαχους κεραμικούς μονολιθικούς αντιδραστήρες με υψηλή ικανότητα απορρόφησης ηλιακής
ενέργειας.

Ο όλο και πιο ενεργοβόρος σύγχρονος τρόπος ζωής σε συνδυασμό με την ανάγκη μείωσης των εκπομπών αερίων μας έχουν αναγκάσει να στραφούμε σε πιο ήπιες μορφές ενέργειας. Ανάμεσά τους και στο υδρογόνο που φαίνεται να είναι ο κορυφαίος εναλλακτικός ενεργειακός φορέας.

Η καύση υδρογόνου είναι το εφαλτήριο για την τεχνολογία Hydrosol.

Η τεχνολογία HYDROSOL βασίζεται στη διέλευση υδρατμών (που ξεκινούν ως νερό, αλλά εξατμίζονται λόγω της υψηλής θερμοκρασίας που αναπτύσσεται από τις συγκεντρωμένες ακτίνες του ήλιου, που πάντως είναι χαμηλότερη από την απαιτούμενη σε άλλες διεργασίες) μέσα από τους καλυμμένους με λεπτή επίστρωση οξειδοαναγωγικού υλικού αυλούς του αντιδραστήρα. Αυτό δεσμεύει το οξυγόνο, παράγοντας υδρογόνο και μάλιστα με υψηλότατο βαθμό απόδοσης, χωρίς τη χρειά ειδικών ακριβών μεμβρανών, όπως σε άλλες μεθόδους. Σε επόμενο στάδιο, η νανοδομημένη επικάλυψη των αυλών αναγεννάται, πάλι με τη βοήθεια της ηλιακής ενέργειας, απελευθερώνοντας το οξυγόνο που έχει δεσμεύσει.

Ο δρ. Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος δηλώνει για την νέα αυτή τεχνολογία «σκοπός του HYDROSOL, το οποίο συνεχίζουμε να βελτιώνουμε σε ό,τι αφορά στα νανοσωματίδια της επίστρωσης, είναι να αναπτυχθεί μια νέα μέθοδος παραγωγής υδρογόνου, αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως ο ήλιος και το νερό, χωρίς την εκπομπή αερίων θερμοκηπίου, που θα μπορεί είτε να χρησιμοποιηθεί σε τοπικό επίπεδο, είτε να μεταφερθεί με αγωγούς, μακρύτερα».

Σημαντική κατάκτηση αυτής της τεχνολογίας -εκτός από την παραγωγή υδρογόνου(εντελώς φιλικού προς το περιβάλλον αερίου-) είναι πως βάση αυτής θα ήταν δυνατό να χρησιμοποιηθεί το διοξείδιο του άνθρακα για να κατασκευαστούν νέες ενώσεις (μεθάνιο κι άλλους υδρογονάνθρακες) με στόχο την ανακύκλωση των υπαρχουσών πρώτων υλών. Αντί δηλαδή να συγκεντρώνεται και να φυλάσσεται το βλαβερό σε μεγάλη ποσότητα για την ατμόσφαιρα διοξείδιο του άνθρακα, θα ανακυκλώνεται.

Με την ιδέα αυτή όχι μόνο θα βρεθεί λύση για την ιδιαίτερα απαιτητική ενεργειακή αγορά, με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο αλλά και θα δώσουν το ενεργειακό πλεονέκτημα σε χώρες με έντονη ηλιοφάνεια. Με ένα μακροπρόθεσμο πλάνο ο Δρ. Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος βλέπει τις νέες ενεργειακές ζώνες που μπορούν να  προκύψουν ειδικά σε τόπους με αναπτυσσόμενες οικονομίες (Νότια Ευρώπη, Αφρική, Λατινική Αμερική).

Βιογραφικό:

Ο δρ. Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος είναι ο ιδρυτής και διευθυντής του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Σωματιδίων & Αερολυμάτων (ΕΤΕΣΑ) στο Ινστιτούτο Τεχνικής Χημικών Διεργασιών (ΙΤΧΗΔ) του ΕΚΕΤΑ από το 1996, ενώ το 2006 εξελέγη διευθυντής του ΙΤΧΗΔ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΕΤΑ.   Το 2005 ανακηρύχθηκε Fellow of the Society of Automotive Engineers (ένας από τους νεαρότερους επιστήμονες που έχουν τιμηθεί ως σήμερα με αυτό τον τίτλο) ενώ στο παρελθόν έχει τιμηθεί με το πρώτο βραβείο του American Institute of Chemical Engineers (1991) και το βραβείο H. P. Becton από το Πανεπιστήμιο Yale (1992) για τις εξαιρετικές ερευνητικές του επιδόσεις. Είναι μέλος των επιστημονικών οργανισμών Society of Automotive Engineers, The Combustion Institute, Gessellschaft fur Aerosolforchung και είναι ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας Αερολυμάτων.   Οι σπουδές του συνδυάζουν την επιστήμη της Μηχανολογίας (Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και  M.Sc. in Μechanical Εngineering, Michigan Tech) και της Χημικής Μηχανικής (M.Sc. in Chemical Engineering, Master of Philosophy και PhD in Chemical Engineering, Πανεπιστήμιο Yale).

Όπως πάντα από το GoodNews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.