Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σας με τίτλο "Κοίτα Ποιός Μιλάει για Κοινωνική Συνοχή, Τουρισμό και Ανάπτυξη" (δείτε το εδώ) κ Μπάκο, και ομολογουμένως προκαλεί ερωτήματα για περαιτέρω κουβέντα γιατί στην εποχή μας φαινόμενα που είναι περίπου αναμενόμενα όταν προκύπτουν χρησιμοποιούνται από τους διάφορους πολιτικάντηδες περισσότερο για να δικαιολογηθούν για τις αδυναμίες τους και πολύ λιγότερο για να προετοιμάσουν τη κοινωνία που εκπροσωπούν για την επόμενη ημέρα της κρίσης.
Γιατί σε μια εποχή γενικότερης οικονομικής ύφεσης κανένας σοβαρός αναλυτής δεν θεωρεί ως μη φυσιολογικό και μη αναμενόμενο, να πλήττονται κυρίως η ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή. Και
αυτό δεν είναι φαινόμενο που συμβαίνει για πρώτη φορά σήμερα.
Ήδη ο John Kenneth Galbraith, στο περίφημο σύγγραμμα του The Great Crash, 1929 (εκδόθηκε το 1954), που αναφερόταν στο κραχ των ΗΠΑ του 1929, υποστήριξε την άποψη (σελ 33) ότι η κοινωνική συνοχή όταν διαταράσσεται αποτελεί τον θέμελο λίθο της προλεταριοποίησης της κοινωνίας και τελικά της παραίτησής της από κάθε προσδοκία αυθύπαρκτης προόδου, αφήνοντας θα λέγαμε σήμερα και περιμένοντας τα πάντα από το κράτος, δυστυχώς από αυτό το κράτος που δημιούργησε το πρόβλημα και την κρίση. Φαύλος κύκλος δηλαδή.
Από την άλλη το κυρίαρχο ερώτημα σήμερα νομίζω ότι δεν πρέπει να αφορά στην διαπίστωση του αναμενόμενου προβλήματος της κοινωνικής συνοχής, αλλά στην ανάλυση των μεθόδων και πολιτικών πρακτικών για την αντιμετώπιση της.
Και εδώ υπάρχει το πρόβλημα της δικής μας δημοτικής αρχής. Έχει δίκιο ο κ Δήμαρχος στην διαπίστωση του προβλήματος. Ε δε θέλει δα και μεγάλη σοφία…. Είπαμε είναι αναμενόμενο επακόλουθο της κρίσης. Τι κάνουμε από εδώ και πέρα είναι το θέμα…. Αυτό είναι όντως το δύσκολο ιδιαίτερα για αυτούς που επιλέγουν το λίγο και ικανοποιούνται από το ελάχιστο….., ιδιαίτερα μάλιστα όταν η κρίση είναι κυρίως απότοκος της ύφεσης και η ύφεση ως γνωστόν αντιμετωπίζεται μόνο με ανάπτυξη.
Ρωτούν πολλοί: Μα μπορεί η αυτοδιοίκηση να αποτελέσει το μοχλό για ανάπτυξη?
Η απάντηση είναι απλή. Φυσικά γιατί μόνο με ανάπτυξη υπάρχει ελπίδα για ανάκαμψη και διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και μόνο η ανάπτυξη εμπεριέχει τη συγκολλητική ουσία εκείνη που είναι απαραίτητη για τη διατήρηση των κοινωνικών δομών. Το μεγάλο αδηφάγο και αποτυχημένο κράτος όμως είναι σχετικά απομακρυσμένο και σήμερα πιο αδύναμο παρά ποτέ για να παίξει το ρόλο του. Τι μένει? Μένει η αυτοδιοίκηση, οι αιρετοί και όχι μόνο, που θα ενσκήψουν στα ειδικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή τους και θα δώσουν τις λύσεις για αυτούς και τα παιδιά τους.
Το ότι η αναπτυξιακή πορεία του νέου Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων που θα αποφασίσουμε, δεν είναι μια απλή υπόθεση που μπορεί να διαμορφωθεί σε μια αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου είναι κάτι παραπάνω από προφανές.
Το ότι χρειάζεται ομολογουμένως, μεθοδικότητα, θέληση, αμεσότητα, καινοτομία, αποφασιστικότητα, ωριμότητα, αποφασιστικότητα, ρεαλισμό και κυρίως ξεκάθαρη πολιτική βούληση μακριά από προσωπικές φιλοδοξίες και τα αριστερά σύνδρομα ορισμένων αντιδημάρχων…. είναι και αυτό κάτι παραπάνω από σαφές, όπως όμως σαφές και απαραίτητο είναι, με σοβαρότητα, συνέπεια και ήθος, μαζί με τους Δημότες, να συναποφασίσουμε και να συνδιαμορφώσουμε όλοι μαζί, το μέλλον μας, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς κλεφτοπόλεμο με τη αλήθεια, χωρίς προσωπικές στρατηγικές, χωρίς να προτάσσουμε το ατομικό αντί του συλλογικού και χωρίς να απομακρυνόμαστε από τις αρχές μας και τη συνείδηση μας.
Κοντολογίς κύριε Μπάκο αυτό το ζήτημα που θίξατε, ο αγώνας δηλαδή για την διατήρηση της κοινωνικής μας συνοχής δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Τουναντίον είναι κατ εξοχή το πεδίο σύγκρουσης των δυνάμεων του λαϊκισμού, της ιδιοτέλειας, της φαυλότητας και του σκοτεινού παρελθόντος που-κακά τα ψέματα-μας οδήγησε στο σημείου που είμαστε σήμερα.
Και πολύ φοβάμαι ότι το πρόβλημα θα ενταθεί κυρίως γιατί για άλλη μια φορά η σημερινή Δημοτική Αρχή αυτοσχεδιάζει επικίνδυνα και κινείται χωρίς ειρμό και επιτεύξιμη πολιτική στόχευση, περιοριζόμενη μόνο στη αναγνώριση προβλημάτων και όχι στη αντιμετώπιση τους.
Ακόμα και οι ελάχιστες φωνές της πλειοψηφίας, όπως η δική σας, που αποτυπώνουν την πραγματικότητα, εμφανίζονται να μην έχουν την απήχηση που απαιτούν οι καιροί και έχει ανάγκη ο τόπος, ενώ όπως φάνηκε με τις δηλώσεις του κ Δημάρχου, ό ίδιος εξακολουθεί να μην αντιλαμβάνεται ότι χωρίς έργα, οι δικαιολογίες κάποια στιγμή τελειώνουν για όλους….
Γιώργος Παπαγεωργίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.