"Η Καλή Είδηση της Ημέρας". Βρέθηκε Αριστοτελική Σχολή Φιλοσοφίας!!!


Βρέθηκε η Σχολή Αριστοτελικής Φιλοσοφίας από τον ομότιμο καθηγητή της Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αθανάσιο Παλιούρα!
Βρίσκεται στην πιο ψηλή κορυφή των Αστερουσίων Όρων της Κρήτης. Πρόκειται για αρχαιολογική ανακάλυψη παγκοσμίου ενδιαφέροντος! 
Η σχολή ξεκίνησε την λειτουργία της στα μέσα του 14ου αιώνα υπό την εποπτεία του Ιωσήφ Φιλάργη, λόγιου κληρικού που έγινε μοναχός στην Μονή των Τριών Ιεραρχών γύρω στο 1362. Την περίοδο αυτή η Κρήτη βρισκόταν υπό ενετική κατοχή και οι προσπάθειες εκλατινισμού των Κρητικών από τους Ενετούς ήταν συνεχείς και σκληρές. 
Η κατάργηση της ελληνικής γλώσσας και η βίαιη αποκοπή των σχέσεων μεταξύ Κρήτης και Βυζαντίου
είναι μέτρα ενδεικτικά της έντασης των προσπαθειών αυτών.
Εχει λοιπόν ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα η ίδρυση της συγκεκριμένης σχολής αφού εκτός από την διδασκαλία ανωτέρων επιστημών όπως Φιλοσοφία, Αστρονομία, Γραμματική, Θεολογία και Ιατρική στα πλαίσια της λειτουργούσε και ένα εξελιγμένο εργαστήριο αντιγραφής αρχαίων κειμένων. Τα κείμενα που αντιγράφονταν από την ομάδα του Φιλάργη και σχολιάζονταν από τον ίδιο ταξίδευαν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά κατά κύριο λόγω στην Ευρώπη, συμβάλλοντας έτσι στην διάσωση της αρχαία ελληνικής σκέψης και την διάδοση της σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες. Συγκεκριμένα μέχρι στιγμής κώδικες των αντιγράφων του Φιλάργη έχουν βρεθεί στην Εθνική Βιβλιοθήκη του Λονδίνου, των Παρισίων, της Βιέννης και του Βουκουρεστίου.
Ανάμεσά τους υπάρχουν «κείμενα» του Αριστοτέλη, στα οποία για πρώτη φορά παγκοσμίως θέτει το ζήτημα της άμεσης δημοκρατίας, της πολιτικής ισότητας, της απελευθέρωσης των δούλων, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ελευθερίας, μαζί με τις επιστημονικές μεθόδους ανάλυσης των κοινωνικών και επιστημονικών φαινομένων στις θετικές επιστήμες.

Τα αποτελέσματα της διάχυσης της αρχαίας ελληνικής σκέψης στην Ευρώπη είναι λίγο-πολύ γνωστά σε όλους μας, υπήρξε δηλαδή το εφαλτήριο της Αναγέννησης και του Διαφωτισμού.
Το γεγονός ότι η σχολή δίδασκε ανώτατες επιστήμες -σε αντίθεση με τα στοιχειώδη σχολεία που διατηρούσαν κατά τόπους τοπικοί δάσκαλοι σε περιοχές της Κρήτης- οφείλεται στις σπουδές του Ιωσήφ Φιλάργη στη ρητορική την φιλοσοφία την λογική και την ηθική. Η δράση του Ιωσήφ Φιλάργη υπήρξε σπουδαία καθώς διατήρησε παρά τις εντονότατες απόπειρες των Ενετών το αρχαίο ελληνικό πνεύμα ζωντανό στην Κρήτη, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Σχεδόν ολόκληρο το συγγραφικό έργο του Φιλάργη παραδίδεται με το χειρόγραφο ελληνικό κώδικα αριθ.30 της Βιβλιοθήκης Angelicum της Ρώμης.

Προγραμματίζεται εκτεταμένη ανασκαφή για να έρθει στην επιφάνεια όλο το κτηριακό συγκρότημα της Σχολής Φιλοσοφίας και του μοναστηριακού συμπλέγματος.


Από το goodnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.