- Μείωση στην πώληση πετρελαίου κατα 60% πανελλαδικά καταγράφουν οι βενζινοπώλες
- Γκρίνιες και τσακωμοί σε πολυκατοικίες μεταξύ ενοίκων που δεν μπορούν να συνεισφέρουν
- Βίντεο - σοκ του CNN για τους άστεγους της Αθήνας
Πολυτέλεια αποτελεί πλέον, για χιλιάδες νοικοκυριά η προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης η τιμή του οποίου κυμαίνεται από τα 93 έως 99 λεπτά το λίτρο. Όπως λένε οι βενζινοπώλες ένα στα δύο νοικοκυριά βάζει φέτος πετρέλαιο θέρμανσης με ποσότητες που δεν ξεπερνούν τον μισό τόνο.
Και αν την περσινή χρονιά εμφανίστηκαν για πρώτη φορά περιστατικά με ολόκληρες πολυκατοικίες που δεν προμηθεύονταν καθόλου πετρέλαιο θέρμανσης, φέτος αυτά τα φαινόμενα παίρνουν μορφή επιδημίας.
Γραφεία που αναλαμβάνουν την έκδοση κοινοχρήστων και διαχείρισης, μιλώντας στο newsit κάνουν λόγο για 1 στις 10 πολυκατοικίες της Αττικής που υπάγονται στην παραπάνω κατηγορία ενώ οι υπόλοιπες έχουν περιορίσει αισθητά τις ποσότητες που προμηθεύονται καθώς έχουν εμφανιστεί διαμάχες μεταξύ ενοίκων πολυκατοικιών που, είτε διαφωνούν ως προς τις ποσότητες που θα προμηθευτούν, είτε η διαφωνία τους αφορά τη μη αγορά πετρελαίου θέρμανσης καθ᾽ όλη τη διάρκεια του χειμώνα.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση στο Newsit του αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Γιάννη Μαγλουσίδη, ο οποίος αναφέρει οτι πανελλαδικά η πτώση αγγίζει το 60% ενώ για την Αττική ξεπερνά το 25%.
Βγαίνουν "μαχαίρια" στις συνελεύσεις
Τα προβλήματα παρουσιάζονται κυρίως σε νέες πολυκατοικίες όπου υπάρχει το σύστημα της κεντρικής αυτόνομης θέρμανσης. Όπως είναι γνωστό ακόμη και αν κάποιος επιλέξει να μην ανοίγει το καλοριφέρ του, συμμετέχει σε ένα ποσοστό (40%) στην πληρωμή του πετρελαίου και αυτό… προκαλεί εντάσεις!
Έτσι, κάποιοι που δεν θέλουν ή αδυνατούν να πληρώσουν αυτό το ποσοστό, φθάνουν σε σημείο να απαιτούν να μην αγοραστεί πετρέλαιο και έρχονται σε έντονους διαξιφισμούς με τους υπόλοιπους κατοίκους της πολυκατοικίας.
Σε κάποιες περιπτώσεις, ένοικοι έχουν στραφεί σε άλλες πηγές θέρμανσης, ξυλόσομπες, πέλετς (βιοκαύσιμα), θερμοπομπούς κλπ και έχουν κλείσει τις ηλεκτροβάνες τους, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται επιπλέον οι υπόλοιποι ένοικοι που χρησιμοποιούν τα καλοριφέρ. Ακόμη και αν οι πρώτοι δέχονται να πληρώσουν το ποσοστό τους (40%), καθίσταται ασύμφορη η χρήση του καλοριφέρ για τους δεύτερους.
Επίσης, έντονα είναι τα προβλήματα και στις πιο παλιές πολυκατοικίες της πόλης αφού εκεί οι εντάσεις και οι διαφορές είναι εξίσου πολλές και αφορούν τόσο τις ώρες που θα λειτουργεί ο καυστήρας όσο και τις ποσότητες που προμηθεύονται.
Τέλος δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι σχεδόν σε όλες τις πολυκατοικίες υπάρχει και ένας τουλάχιστον ένοικος που καθυστερεί έως και τρεις μήνες να πληρώσει τα κοινόχρηστα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα και να μην είναι δυνατή η προμήθεια πετρελαίου.
Και αν σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις οι υπόλοιποι ένοικοι, είτε από κοινωνική ευαισθησία είτε από ανάγκη, συμβιβάζονται και αποφασίζουν να καλύψουν από κοινού τα χρωστούμενα, σε κάποιες άλλες δεν υπάρχει κανένα σημείο επαφής και συνεννόησης και "βγαίνουν τα μαχαίρια", με τους διαχειριστές να μετατρέπονται σε τραγικές φιγούρες που κυριολεκτικά έχουν βρει το μπελά τους.
Αυτό που θα πρέπει επίσης να επισημανθεί είναι ότι αυτά τα φαινόμενα, όσο πλησιάζουμε στη καρδιά του χειμώνα και "σφίγγουν τα κρύα" αναμένεται να αυξηθούν κατακόρυφα.
Εκτιμάται ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, εφόσον εφαρμοστεί η εξίσωση των φόρων, από τον Οκτώβριο 2012, θα αγγίξει το 1,48 ευρώ το λίτρο από 0,93-1 ευρώ που είναι σήμερα, με πρωτοφανή ποσοστιαία αύξηση 1.861%, κόστος δυσβάσταχτο για τα νοικοκυριά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.