«Έλαμψε» ο καθηγητής Βασίλης Ντζιαχρήστος, επικεφαλής
του Ινστιτούτου Βιολογικής και Ιατρικής Απεικόνισης του Τεχνικού Πανεπιστημίου
του Μονάχου και η ομάδα του σχεδίασαν ουσία που κάνει τα καρκινικά κύτταρα να
«λάμπουν», να διακρίνονται από τα υγιή!
Η «μαγική» ουσία που έχει βάση το φυλλικό οξύ,
χορηγούμενη ενδοφλεβίως, προσδίδει στα καρκινικά κύτταρα ένα μόριο φθορίζουσας
ουσίας. Δράση: οι καρκινικοί ιστοί λάμπουν στο φως μιας ειδικής κάμερας.
Αποτέλεσμα: ο ακριβέστερος καθαρισμός του ασθενούς από καρκινώματα που μέχρι
τώρα παρέμεναν αόρατα…
…γεγονός
ιδιαίτερα καθοριστικό για την πιθανότητα επανεμφάνισης της
νόσου, αλλά και για τον καθορισμό της μετέπειτα φαρμακευτικής
αγωγής.Με τη νέα μέθοδο αυτή οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν κατά μέσο όρο 34 όγκους σε κάθε έναν από τους ασθενείς που εξέτασαν, ενώ μέχρι τώρα μπορούσαν να βρουν μόνο τους 7! Κατά την πρώτη κλινική δοκιμή, έγιναν 10 επεμβάσεις σε γυναίκες ηλικίας 41-76 ετών.
Πέρα από κάθε προσδοκία τα αποτελέσματα:
Oι χειρουργοί κατάφεραν να αφαιρέσουν ακόμα και τους όγκους με μέγεθος μικρότερο του 1mm, δηλαδή 30 φορές μικρότερους από ό,τι επέτρεπαν οι μέχρι τώρα μέθοδοι!
Σύμφωνα μάλιστα με τον Ντζιαχρήστο, η τεχνική θα μπορούσε να εντοπίσει καρκινογόνο ιστό πολύ μικρότερο, μέχρι και 50 μικρόμετρα (εκατομμυριοστά του μέτρου).
O καθηγητής Βασίλης Ντζιαχρήστος εξήγησε: «Μέχρι τώρα έπρεπε να βασιστούμε μόνο στο ανθρώπινο μάτι για να εντοπίσουμε τον καρκινογόνο ιστό, ή σε μη εξειδικευμένες χρωστικές ουσίες που χρωμάτισαν τόσο τα επιμέρους καρκινικά κύτταρα όσο και τον (υγιή) αγγειακό ιστό. Τώρα πια ακολουθούμε ακριβείς μοριακές ενδείξεις και όχι απλώς την φυσιολογία. Αυτό παρέχει μεγαλύτερη ακρίβεια και βεβαιότητα στους γιατρούς για να αφαιρέσουν τα καρκινικά κύτταρα στο χειρουργείο σε πραγματικό χρόνο».
Η έρευνα παρουσιάστηκε ήδη σε όλα τα έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, όπως το Nature Medicine, το Nature, το New Scientist αλλά και τη βρετανική εφημερίδα Guardian.
Το επόμενο βήμα επίσης θα είναι να εξακριβωθεί ότι όντως η τεχνική βελτιώνει την κατάσταση της υγείας των ασθενών μετά την χειρουργική επέμβαση και αυτό απαιτεί μια νέα μεγάλη κλινική δοκιμή σε τυχαίο δείγμα.
Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν επίσης οι κ. Γιώργος Θέμελης και κ. Αθανάσιος Σαραντόπουλος (συνεργάτες του κ. Ντζιαχρήστου στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου), ενώ πολύτιμη υπήρξε η συμβολή του καθηγητή και χειρούργου Γκούιτζεν βαν Νταμ, του ολλανδικού πανεπιστημίου του Γκρένιγκεν και του καθηγητή χημείας Φίλιπ Λόου, του αμερικανικού πανεπιστημίου Περντιού.
Ναι, είναι απόφοιτος του Χάρβαρντ, αλλά…
Ο κ. Βασίλης Ντζιαχρήστος αποφοίτησε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης! Συνέχισε στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, μετά στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στις ΗΠΑ, όπου ειδικεύτηκε στην τεχνολογία
της ιατρικής απεικόνισης, και τελικά εγκαταστάθηκε στην Γερμανία.
http://www.nature.com/naturejobs/2007/071101/full/nj7166-132a.html
Στοιχεία επικοινωνίας:
Tηλ: +49(0)-89-3187-3852
Fax: +49(0)-89-3187-3008
Email: v.ntziachristos@helmholtz-muenchen.de και
v.ntziachristos@tum.de
Από το goodnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.