"Η Καλή Είδηση της Ημέρας". Θαυματουργά προϊόντα από το Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας!

Η καλή είδηση της ημέρας από το goodnews.gr. Από τη Θεσσαλία η λύση στο πρόβλημα της «πείνας»; Αλεύρι με εκχύλισμα σταφυλιού για καλύτερη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων + ενεργειακό κέικ από τυρόγαλα είναι τα 2 πρώτα βιολειτουργικά τρόφιμα* που δημιούργησε το εργαστήριο.
Αποτελούν παγκόσμιες πατέντες και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την εξαγωγή τους, σύμφωνα με τον καθηγητή του τμήματος και πρώην ερευνητή του Harvard Δημήτρη Κουρέτα.
Τι είναι τα βιολειτουργικά τρόφιμα; 
Οπως εξηγεί ο κ. Κουρέτας: «Στο εργαστήριο απομονώνουμε συστατικά κάποιων φυτών, όπως για παράδειγμα των ψυχανθών (φασόλια, φακές κ.λπ.), ερευνούμε τις ιδιότητές τους και στη συνέχεια τα
εισάγουμε σε αδρανή τρόφιμα, όπως το ψωμί, οι χυμοί και το γιαούρτι».

Αλεύρι με εκχύλισμα σταφυλιού.
Το πιο πρόσφατο δημιούργημα του εργαστηρίου αποτελεί ένα νέο είδος αλευριού, το οποίο περιέχει κι ένα ειδικό εκχύλισμα από σταφύλια. Το προϊόν διευκολύνει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων σε άτομα με υπέρταση, διαβήτη και παχυσαρκία, ενώ έχει προστατευτική δράση εναντίον του οξειδωτικού στρες.

Το συγκεκριμένο σκεύασμα είναι το 2ο προϊόν στην Ελλάδα που έχει λάβει την επίσημη άδεια του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων να χρησιμοποιεί «Ισχυρισμό Υγείας».
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ψωμιού, κέικ και άλλων σκευασμάτων.

Ενεργειακό κέικ.
Το θαυματουργό ελληνικό αρτοσκεύασμα Feedback αποτελεί παγκόσμια πατέντα, που ήδη διατίθεται στο εμπόριο και έχει γίνει περιζήτητο εκτός συνόρων. Μοιάζει με κοινό κέικ κι έχει βάρος μόλις 80 γραμμάρια, όμως αρκεί για να συντηρήσει τον ανθρώπινο οργανισμό επί ένα 24ωρο! -περιέχει τις θερμίδες και τις πρωτεΐνες ενός πλήρους γεύματος.

Το super κέικ προέκυψε όταν ανατέθηκε στο τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας η εκπόνηση μελέτης για τη διαχείριση του εξαιρετικά ρυπογόνου απόβλητου των τυροκομείων
. Για κάθε κιλό τυριού παράγονται 9 κιλά τυρογάλακτος, ενώ το απόβλητο μόνο ενός τυροκομείου έχει ισοδύναμο βιολογικό φορτίο με αυτό μιας πόλης 40.000 κατοίκων.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Δημήτρης Κουρέτας, δήλωσε:
«Στο εργαστήριο ανακαλύψαμε μια διαδικασία επεξεργασίας του τυρογάλακτος που απομονώνει την πρωτεΐνη και αυτό που απομένει είναι απλό νερό, απαλλαγμένο από ρυπαντικό φορτίο».

Αναμειγνύοντας την πρωτεΐνη με ένα μείγμα πολυμερισμένων και ελεύθερων σακχάρων και προσθέτοντας κάποια αρωματικά στοιχεία παρασκεύασε το πρωτοποριακό ενεργειακό κέικ.

Tην έρευνα, ανάπτυξη, προτυποποίηση, παραγωγή και εμπορία των βιολειτουργικών τροφίμων έχει αναλάβει η εταιρεία K–MEDITURA A.E., που προέκυψε από τη συνεργασία της ΜΥΛΟΙ ΚΑΠΛΑΝΙΔΗ Α.Ε. με το πανεπιστημιακό τμήμα.

Ο γενικός διευθυντής των Μύλων Καπλανίδη, Δημήτρης Τσιλιακούδης δήλωσε:
«Από την αρχή του χρόνου, το Feed Back διατίθεται σε ινστιτούτα διατροφής, αθλητικούς χώρους, καταστήματα πώλησης βιολογικών προϊόντων στην Ελλάδα, ενώ ήδη ξεκίνησε η εξαγωγή του».

Ξένες εταιρείες από τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ινδία, ευρωπαϊκές κι αφρικανικές χώρες, έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για το Feedback. Υπάρχει πρόθεση να χορηγηθεί σε ξένους στρατούς, ενώ δημοφιλείς ποδοσφαιρικές ομάδες από Ιταλία και Ισπανία εξετάζουν το ενδεχόμενο να το συμπεριλάβουν στο πρόγραμμα διατροφής των αθλητών τους.
«Δυστυχώς, όπως συμβαίνει συνήθως, μας ανακαλύπτουν πρώτα εκτός συνόρων», σχολιάζει ο καθηγητής.

Πάντως, δείγμα του προϊόντος με πληροφορίες για τη σύσταση και τις ιδιότητές του, έχει σταλεί στο Υπουργείο Εξωτερικών, συνοδευόμενο από πρόταση των δημιουργών του για να αποτελέσει μέρος της επισιτιστικής βοήθειας της Ελλάδας προς τις χώρες του Τρίτου Κόσμου.

«Είναι ένα προϊόν πράσινης επιχειρηματικότητας, το οποίο έχει όλα τα χαρακτηριστικά που το καθιστούν ιδανικό μέσο πράσινης διπλωματίας, αφού μπορεί να φτάσει στον αποδέκτη συσκευασμένο και έτοιμο προς κατανάλωση, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις σε συντήρηση», επισημαίνει ο κ. Κουρέτας.

Πληροφορίες για το κέικ:
http://www.feedbackshop.gr/
Μπορείτε να το αγοράσετε στο ειδικό e-shop.

Μελλοντικά projects. 
Φαρμακευτικά φυτά:
Αντικείμενο της Κ- Meditura είναι η in vitro αξιολόγηση των βιολογικών ιδιοτήτων φυτικών εκχυλισμάτων ως προς την αντιοξειδωτική τους δραστηριότητα. Μεταξύ των στόχων της εταιρείας είναι η αξιοποίηση των φαρμακευτικών φυτών της Ελλάδας για την παραγωγή προϊόντων, όπως νέων ειδών τσαγιού και ροφημάτων.

Όπως αναφέρει ο κ. Κουρέτας
«Διαθέτουμε πάνω από 1.500 φαρμακευτικά φυτά, όταν οι βόρειες χώρες δεν διαθέτουν πάνω από 10 είδη. Παρ’ όλα αυτά, είμαστε τελευταίοι σε εξαγωγές, όταν η Αλβανία είναι πρώτη».

Μεταβολικό προφίλ:
Οι ερευνητές γνωρίζοντας το μεταβολικό προφίλ ενός ανθρώπου, μπορούν να καταλάβουν ποια βιολειτουργικά τρόφιμα μπορούν να τον βοηθήσουν και να δημιουργήσουν προϊόντα τρόφιμα που θα ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες ανάγκες. Ηδη το εργαστήριο του κ. Κουρέτα έχει μελετήσει το προφίλ περίπου 2.500 ατόμων και έχει διαμορφώσει δέκα κατηγορίες μεταβολικού προφίλ.



Σύντομο βιογραφικό του Δημήτρη Κουρέτα. 
Σπούδασε Φαρμακευτική στην Πάτρα και στη συνέχεια πήρε το διδακτορικό του στη Βιοχημεία από το Χημικό Τμήμα του Α.Π.Θ. 
Από το 1990-1992 εργάστηκε ως ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Harvard στη Βοστόνη. 
Σήμερα είναι Καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών στο τμήμα Βιοχημείας- Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ζει στη Λάρισα. 
Εχει δημοσιεύσει πάνω από 60 άρθρα σε έγκυρα διεθνή περιοδικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.