«Δεν έχω αντίρρηση να πληρώσουμε φορολογία 90% στα κέρδη, παρά να μου
κλείσουν το εργοστάσιο με το φόρο στο ρεύμα»,υποστήριξε ο κ. Ευάγγελος
Μυτιληναίος πρόεδρος του φερώνυμου ομίλου, εκφράζοντας εύγλωττα την
αγωνία της ελληνικής βιομηχανίας- η οποία καταβάλλει κόστος επιβίωσης
από τον Σεπτέμβριο με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης που επιβλήθηκε στο
ηλεκτρικό ρεύμα. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η Αλουμίνιον της Ελλάδος- που
στήριξε και στηρίζει την βιομηχανία αλουμινίου απασχολεί έμμεσα και
άμεσα 40.000 εργαζομένους- θα κληθεί να καταβάλλει 8 εκατ. ευρώ φόρο,
όταν όλη η υψηλή τάση πληρώνει 16 εκατ. ευρώ !
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, κατά την διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στην Αλουμίνιον της Ελλάδος,
ο κ. Μυτιληναίος τόνισε πως οι επιχειρηματίες θα κληθούν να διαπραγματευθούν τους όρους επιβίωσης τους με το ενοποιημένο τραπεζικό σύστημα ( και ενδεχομένως κάποιοι να είναι ξένοι ), έτσι σ αυτό το περιβάλλον μόνο ανταγωνιστικές και διεθνοποιημένες εταιρείες μπορούν να επιβιώσουν. Μάλιστα ανέφερε ότι, πολύ λίγες επιχειρήσεις έχουν την δυνατότητα να δανειστούν με ικανοποιητικά επιτόκια, λόγω του ελληνικού προβλήματος.
Αναφερόμενος στο χρέος τόνισε ότι η επιστροφή στην δραχμή θα ήταν χρυσωρυχείο για τον όμιλο, αλλά όλοι όσοι την στηρίζουν διαπράττουν πράξη Εθνικής μειοδοσίας.
Ειδικότερα, μιλώντας για τον φόρο είπε « Αν το κράτος επειδή έχει χρεοκοπήσει θέλει να βάλει 90% φόρους στα κέρδη ας το κάνει, αλλά βάζοντας φόρο στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, σε ένα εργοστάσιο όπως το Αλουμίνιο, δεν του επιτρέπει να παράγει. Τι κέρδη θα έχει αν δεν παράγει. Δεν έχω αντίρρηση να δώσω 90% των κερδών μας, γιατί η χώρα είναι σε κατάσταση ειδικής ανάγκης, αλλά αν κλείσει το εργοστάσιο δεν θα έχει νόημα όλο αυτό.»
Αναλυτικά οι θέσεις του κ. Μυτιληναίου για την ενέργεια, τις επενδύσεις της Αλουμίνιον σε ενέργεια και περιβάλλον και την οικονομία, έχουν ως εξής :
Δεν προβλέπεται να γίνει άλλη ενεργειακή μονάδα εντός του εργοστασίου της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ. Δεν υπάρχει πρόγραμμα για άλλη επένδυση σε θερμικά εργοστάσια. Παρακολουθούμε πως θα εξελιχθεί η αγορά του ηλεκτρισμού, το άνοιγμα της αγοράς, η εφαρμογή του 3ου πακέτου απελευθέρωσης και η ενιαία Ευρωπαϊκή αγορά που δουλεύεται για το 2014 και βλέπουμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα.
Η μονάδα συμπαραγωγής ΣΥΘΥΑ έγινε για τον ατμό που αποτελεί βασική πρώτη ύλη στην παραγωγική διαδικασία της αλουμίνας. Συνδυαστικά με την παραγωγή ατμού, ο βαθμός απόδοσης της είναι μεγαλύτερος από οποιαδήποτε μονάδα συνδυασμένου κύκλου. Φτιάξαμε τη Συμπαραγωγή για να παράγουμε ατμό χωρίς να καίμε μαζούτ. Η έννοια του arbitrage που ακούγεται και ότι πουλάμε ακριβά και αγοράζουμε φθηνά δεν στέκει. Στόχος μας είναι να κατεβάζουμε το κόστος παραγωγής του εργοστασίου, για λόγους επιβίωσης. Η επένδυση της ΣΗΘ ήταν σαν να κάναμε εναλλακτικά 150MW από φωτοβολταϊκά, να πουλάγαμε ρεύμα στο Σύστημα και να αγοράζαμε ρεύμα από τη ΔΕΗ για τις ανάγκες μας, όπως κάνει π.χ. το Ελευθέριος Βενιζέλος. Αντί γι’ αυτό επιλέξαμε να κάνουμε μια Συμπαραγωγή για να παράγουμε και τον ατμό που χρειαζόμαστε και αυτό μας καταλογίζεται σαν arbitrage. Η επιλογή μας ήταν απόλυτα σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και δεν αποτελεί κανένα «κόλπο».
Η δέσμευση μας για παύση της απόθεσης της ερυθράς ιλύος στον Κορινθιακό είναι πλέον πραγματικότητα. Χρησιμοποιήσαμε μια πρωτοποριακή τεχνολογία, εγκαταστήσαμε 3 φιλτρόπρεσσες που επιτρέπουν το 100% της επεξεργασίας της ερυθράς ιλύος και τη μη απόθεση της στη θάλασσα και εντός τριμήνου εγκαθίσταται και η 4η που θα λειτουργεί σε περίπτωση βλάβης μιας εκ των τριών. Πρόκειται για περιβαλλοντική επένδυση ύψους 9,5 εκατ. ευρώ .
Παράλληλα, η Μυτιληναίος επενδύει άλλα 10 εκ. ευρώ για την οριστική αντικατάσταση χρήσης μαζούτ στο εργοστάσιο. Όταν εξαγοράστηκε το εργοστάσιο χρησιμοποιούσε 250.000 τόνους μαζούτ και αντικαταστάθηκαν ήδη με τη ΣΗΘΥΑ οι 150.000 που ήταν το μαζούτ που χρησιμοποιούσαμε για τον ατμό και πιθανότατα έως το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί και η αντικατάσταση των 100.000 τόνων που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανική επεξεργασία.
Η Μυτιληναίος καταβάλλει 8 εκ. ευρώ το χρόνο από τον ειδικό φόρο στον ηλεκτρισμό. Όλοι μαζί η Υψηλή Τάση πληρώνει 16 εκ. ευρώ και από αυτά εμείς πληρώνουμε τα μισά.Ο ειδικός φόρος στον ηλεκτρισμό δεν έχει καμία λογική. Κοστίζει στη ΔΕΗ 200 εκατ. και διαλύει τη βιομηχανική παραγωγή. Το εργοστάσιο αλουμινίου, όπως και η ΛΑΡΚΟ, και λίγα ακόμα στην Ελλάδα, ανταγωνίζονται στη διεθνή αγορά, που δεν την ενδιαφέρει τι φόρους πληρώνεις εσύ στο εσωτερικό.
Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση του ομίλου είπε «
Έχουμε την τύχη στον Όμιλο αυτή η κατάσταση να μας βρίσκει σε εξαιρετική κατάσταση. Αντιληφθήκαμε γρήγορα την κρίση και στραφήκαμε στο εξωτερικό εγκαίρως, γι’ αυτό και επιβιώνουμε.
Από την εποχή που εξαγοράστηκε το Αλουμίνιο, η Μυτιληναίος δεν είχε ποτέ στο εργοστάσιο ούτε μια μέρα απεργίας. «Έχουμε μια καλή συνεννόηση με το Σωματείο. Δεν κάναμε ούτε μια απόλυση όλο αυτό το διάστημα της κρίσης, ούτε περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων του Αλουμινίου, πέραν των αναπροσαρμογών της τάξης του 2-3% φέτος, επειδή είναι οι απολαβές συνδεδεμένες με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο πληθωρισμού.»
Είναι πολύ δύσκολο για ένα εργοστάσιο που λειτουργεί στην Ελλάδα, να παράγει ένα commodity που διαπραγματεύεται σε μια διεθνή αγορά, που έχεις μικρά περιθώρια παρέμβασης στη διαμόρφωση του κόστους και της τιμής. Ήταν πατριωτική κίνηση η εξαγορά του Αλουμινίου, ήθελε γενναιότητα και άγνοια κινδύνου.
***Επιτέλους ορίστηκαν σύμβουλοι για τις αποκρατικοποιήσεις και ελπίζουμε ότι θα υπάρχουν σύντομα εξελίξεις και για τη ΛΑΡΚΟ. Εμείς ενδιαφερόμαστε για τη ΛΑΡΚΟ, με τον ίδιο τρόπου που ενδιαφερθήκαμε και για το Αλουμίνιο. Έχουμε την ίδια γενναιότητα για να αναλάβουμε ένα τέτοιο εγχείρημα. Το πιθανότερο είναι ότι θα κάνουμε μια συμμαχία για να κατέβουμε στο διαγωνισμό για τη ΛΑΡΚΟ με έναν από τους μεγάλους διεθνείς παίκτες της αγοράς μετάλλων. Το νικέλιο είναι σπάνιο μέταλλο και η ΛΑΡΚΟ έχει μεγάλες δυνατότητες. Αλλά χρειάζεται μεγάλες επενδύσεις για να τη λειτουργήσεις σωστά, το πρόβλημα δεν είναι το τίμημα της αγοράς, αλλά οι επενδύσεις.
Σ ό,τι αφορά τη ΔΕΗ απέφυγε να τοποθετηθεί λεγόντας «Δεν θα τοποθετηθώ σχετικά με το ενδιαφέρον μας για τη ΔΕΗ, είτε πρόκειται για τις λιγνιτικές μονάδες, το ποσοστό πώλησης, ή οτιδήποτε άλλο, έως ότου να αποφασιστεί τελικώς ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης.»
Όσον αφορά στα ΑΠΕ διέκρινε μεγαλύτερο νόημα στις επενδύσεις στα αιολικά, από ότι στα φωτοβολταϊκά, καθώς τα αιολικά είναι πιο ώριμη επένδυση. Σήμερα δεν υπάρχουν επιδοτήσεις, χρηματοδότηση από τράπεζα, και το μόνο που μένει είναι να χρησιμοποιήσεις ίδια κεφάλαια που δεν υπάρχουν πια. Αναμένει επίσης ότι θα υπάρξει επιβράδυνση σε αυτές τις επενδύσεις.
Στην ενιαία αγορά ηλεκτρισμού του 2014, οι παραγωγοί θα πληρώνονται από ενιαίο Ευρωπαϊκό φορέα, ενιαίο ΔΕΣΜΗΕ. Αν έχω εγώ ένα συμβόλαιο με ένα κοινοτικό ταμείο, πχ. ΕΣΠΑ, θα είναι χρηματοδοτούμενο κατά 80%. Η μόνη λύση είναι το αντισυμβαλλόμενο μέρος να είναι κοινοτικά ταμεία και όχι το ελληνικό δημόσιο. Μόνο έτσι μπορούν να χρηματοδοτηθούν αυτές οι επενδύσεις. Αυτή την πρόταση την έχουμε καταθέσει σε όλους τους αρμόδιους φορείς.
Πράσινη ενέργεια κατά βάση σημαίνει εξοικονόμηση ενέργειας. Σε αυτή τη λογική η Συμπαραγωγή είναι μια εξαιρετική επένδυση, η οποία θα στηριχθεί ακόμα περισσότερο από τη νέα κοινοτική οδηγία για την εξοικονόμηση ενέργειας που στην ουσία επιτάσσει την επένδυση σε Συμπαραγωγές.
Βρισκόμαστε σε πόλεμο
Αναφερόμενος στο χρέος τόνισε « Έχω πλήρη συναίσθηση ότι η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο και ότι πρέπει να τα καταφέρουμε. Ότι χρειαστεί να κάνω θα το κάνω. Θεωρώ ότι η πολιτική είναι για τους πολιτικούς και η επιχειρηματικότητα για τους επιχειρηματίες. Αυτό που κάνω ως επιχειρηματίας έχει πιστεύω μεγαλύτερη αξία για τη σημερινή κατάσταση της χώρας.
Βαδίζουμε στην κορύφωση του δράματος, καθώς η αγορά δεν αντέχει άλλο. Δεν θα πάρω θέση για το haircut. Η κρίση η μεγάλη θα έρθει μετά , όταν οι επιχειρήσεις θα κληθούν να διαπραγματευτούν τους όρους της ύπαρξης τους με το νέο συμπτυγμένο (consolidated) τραπεζικό σύστημα. Οι επιχειρήσεις που δεν έχουν μάθει να εργάζονται με όρους παγκόσμιας αγορά θα πληγούν σημαντικά. Οι εταιρείες μας είναι απόλυτα ανταγωνιστικές και σε μεγάλο βαθμό καλύτερες από αντίστοιχες εταιρείες γερμανικές, ιταλικές, κλπ, καθώς εργαζόμαστε σε διεθνή ανταγωνισμό χρόνια τώρα, έχοντας να αντιμετωπίσουμε και τις πολύ πιο δυσμενείς εγχώριες συνθήκες. Οι εταιρείες και οι όμιλοι, όπως εμείς, όπως η Motor Oil, θα επιβιώσουν.
Μέχρι τις 3 Νοεμβρίου θα πρέπει να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις σε πολιτικό επίπεδο, από σωστά οργανωμένο, αδιάφθορο πολιτικό προσωπικό, που θα κάνει όσα δεν έχουν γίνει στην Ελλάδα τόσο χρόνια. Οι Έλληνες έχουν αποδείξει ιστορικά ότι κάτω από καθεστώς πίεσης υπερβάλλουμε εαυτόν. Δεν θέλω να σκέφτομαι το αρνητικό σενάριο της δραχμής , που θα φέρει εξαθλίωση και κοινωνική αναταραχή. Για τον Όμιλο η επιστροφή στη δραχμή θα ήταν χρυσορυχείο, αλλά ως σοβαρός και υπεύθυνος άνθρωπος θεωρώ ότι η στήριξη της επιλογής για επιστροφή στη δραχμή είναι εθνική μειοδοσία».
Το είδα ΕΔΩ
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, κατά την διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στην Αλουμίνιον της Ελλάδος,
ο κ. Μυτιληναίος τόνισε πως οι επιχειρηματίες θα κληθούν να διαπραγματευθούν τους όρους επιβίωσης τους με το ενοποιημένο τραπεζικό σύστημα ( και ενδεχομένως κάποιοι να είναι ξένοι ), έτσι σ αυτό το περιβάλλον μόνο ανταγωνιστικές και διεθνοποιημένες εταιρείες μπορούν να επιβιώσουν. Μάλιστα ανέφερε ότι, πολύ λίγες επιχειρήσεις έχουν την δυνατότητα να δανειστούν με ικανοποιητικά επιτόκια, λόγω του ελληνικού προβλήματος.
Αναφερόμενος στο χρέος τόνισε ότι η επιστροφή στην δραχμή θα ήταν χρυσωρυχείο για τον όμιλο, αλλά όλοι όσοι την στηρίζουν διαπράττουν πράξη Εθνικής μειοδοσίας.
Ειδικότερα, μιλώντας για τον φόρο είπε « Αν το κράτος επειδή έχει χρεοκοπήσει θέλει να βάλει 90% φόρους στα κέρδη ας το κάνει, αλλά βάζοντας φόρο στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, σε ένα εργοστάσιο όπως το Αλουμίνιο, δεν του επιτρέπει να παράγει. Τι κέρδη θα έχει αν δεν παράγει. Δεν έχω αντίρρηση να δώσω 90% των κερδών μας, γιατί η χώρα είναι σε κατάσταση ειδικής ανάγκης, αλλά αν κλείσει το εργοστάσιο δεν θα έχει νόημα όλο αυτό.»
Αναλυτικά οι θέσεις του κ. Μυτιληναίου για την ενέργεια, τις επενδύσεις της Αλουμίνιον σε ενέργεια και περιβάλλον και την οικονομία, έχουν ως εξής :
Δεν προβλέπεται να γίνει άλλη ενεργειακή μονάδα εντός του εργοστασίου της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ. Δεν υπάρχει πρόγραμμα για άλλη επένδυση σε θερμικά εργοστάσια. Παρακολουθούμε πως θα εξελιχθεί η αγορά του ηλεκτρισμού, το άνοιγμα της αγοράς, η εφαρμογή του 3ου πακέτου απελευθέρωσης και η ενιαία Ευρωπαϊκή αγορά που δουλεύεται για το 2014 και βλέπουμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα.
Η μονάδα συμπαραγωγής ΣΥΘΥΑ έγινε για τον ατμό που αποτελεί βασική πρώτη ύλη στην παραγωγική διαδικασία της αλουμίνας. Συνδυαστικά με την παραγωγή ατμού, ο βαθμός απόδοσης της είναι μεγαλύτερος από οποιαδήποτε μονάδα συνδυασμένου κύκλου. Φτιάξαμε τη Συμπαραγωγή για να παράγουμε ατμό χωρίς να καίμε μαζούτ. Η έννοια του arbitrage που ακούγεται και ότι πουλάμε ακριβά και αγοράζουμε φθηνά δεν στέκει. Στόχος μας είναι να κατεβάζουμε το κόστος παραγωγής του εργοστασίου, για λόγους επιβίωσης. Η επένδυση της ΣΗΘ ήταν σαν να κάναμε εναλλακτικά 150MW από φωτοβολταϊκά, να πουλάγαμε ρεύμα στο Σύστημα και να αγοράζαμε ρεύμα από τη ΔΕΗ για τις ανάγκες μας, όπως κάνει π.χ. το Ελευθέριος Βενιζέλος. Αντί γι’ αυτό επιλέξαμε να κάνουμε μια Συμπαραγωγή για να παράγουμε και τον ατμό που χρειαζόμαστε και αυτό μας καταλογίζεται σαν arbitrage. Η επιλογή μας ήταν απόλυτα σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και δεν αποτελεί κανένα «κόλπο».
Η δέσμευση μας για παύση της απόθεσης της ερυθράς ιλύος στον Κορινθιακό είναι πλέον πραγματικότητα. Χρησιμοποιήσαμε μια πρωτοποριακή τεχνολογία, εγκαταστήσαμε 3 φιλτρόπρεσσες που επιτρέπουν το 100% της επεξεργασίας της ερυθράς ιλύος και τη μη απόθεση της στη θάλασσα και εντός τριμήνου εγκαθίσταται και η 4η που θα λειτουργεί σε περίπτωση βλάβης μιας εκ των τριών. Πρόκειται για περιβαλλοντική επένδυση ύψους 9,5 εκατ. ευρώ .
Παράλληλα, η Μυτιληναίος επενδύει άλλα 10 εκ. ευρώ για την οριστική αντικατάσταση χρήσης μαζούτ στο εργοστάσιο. Όταν εξαγοράστηκε το εργοστάσιο χρησιμοποιούσε 250.000 τόνους μαζούτ και αντικαταστάθηκαν ήδη με τη ΣΗΘΥΑ οι 150.000 που ήταν το μαζούτ που χρησιμοποιούσαμε για τον ατμό και πιθανότατα έως το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί και η αντικατάσταση των 100.000 τόνων που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανική επεξεργασία.
Η Μυτιληναίος καταβάλλει 8 εκ. ευρώ το χρόνο από τον ειδικό φόρο στον ηλεκτρισμό. Όλοι μαζί η Υψηλή Τάση πληρώνει 16 εκ. ευρώ και από αυτά εμείς πληρώνουμε τα μισά.Ο ειδικός φόρος στον ηλεκτρισμό δεν έχει καμία λογική. Κοστίζει στη ΔΕΗ 200 εκατ. και διαλύει τη βιομηχανική παραγωγή. Το εργοστάσιο αλουμινίου, όπως και η ΛΑΡΚΟ, και λίγα ακόμα στην Ελλάδα, ανταγωνίζονται στη διεθνή αγορά, που δεν την ενδιαφέρει τι φόρους πληρώνεις εσύ στο εσωτερικό.
Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση του ομίλου είπε «
Έχουμε την τύχη στον Όμιλο αυτή η κατάσταση να μας βρίσκει σε εξαιρετική κατάσταση. Αντιληφθήκαμε γρήγορα την κρίση και στραφήκαμε στο εξωτερικό εγκαίρως, γι’ αυτό και επιβιώνουμε.
Από την εποχή που εξαγοράστηκε το Αλουμίνιο, η Μυτιληναίος δεν είχε ποτέ στο εργοστάσιο ούτε μια μέρα απεργίας. «Έχουμε μια καλή συνεννόηση με το Σωματείο. Δεν κάναμε ούτε μια απόλυση όλο αυτό το διάστημα της κρίσης, ούτε περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων του Αλουμινίου, πέραν των αναπροσαρμογών της τάξης του 2-3% φέτος, επειδή είναι οι απολαβές συνδεδεμένες με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο πληθωρισμού.»
Είναι πολύ δύσκολο για ένα εργοστάσιο που λειτουργεί στην Ελλάδα, να παράγει ένα commodity που διαπραγματεύεται σε μια διεθνή αγορά, που έχεις μικρά περιθώρια παρέμβασης στη διαμόρφωση του κόστους και της τιμής. Ήταν πατριωτική κίνηση η εξαγορά του Αλουμινίου, ήθελε γενναιότητα και άγνοια κινδύνου.
***Επιτέλους ορίστηκαν σύμβουλοι για τις αποκρατικοποιήσεις και ελπίζουμε ότι θα υπάρχουν σύντομα εξελίξεις και για τη ΛΑΡΚΟ. Εμείς ενδιαφερόμαστε για τη ΛΑΡΚΟ, με τον ίδιο τρόπου που ενδιαφερθήκαμε και για το Αλουμίνιο. Έχουμε την ίδια γενναιότητα για να αναλάβουμε ένα τέτοιο εγχείρημα. Το πιθανότερο είναι ότι θα κάνουμε μια συμμαχία για να κατέβουμε στο διαγωνισμό για τη ΛΑΡΚΟ με έναν από τους μεγάλους διεθνείς παίκτες της αγοράς μετάλλων. Το νικέλιο είναι σπάνιο μέταλλο και η ΛΑΡΚΟ έχει μεγάλες δυνατότητες. Αλλά χρειάζεται μεγάλες επενδύσεις για να τη λειτουργήσεις σωστά, το πρόβλημα δεν είναι το τίμημα της αγοράς, αλλά οι επενδύσεις.
Σ ό,τι αφορά τη ΔΕΗ απέφυγε να τοποθετηθεί λεγόντας «Δεν θα τοποθετηθώ σχετικά με το ενδιαφέρον μας για τη ΔΕΗ, είτε πρόκειται για τις λιγνιτικές μονάδες, το ποσοστό πώλησης, ή οτιδήποτε άλλο, έως ότου να αποφασιστεί τελικώς ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης.»
Όσον αφορά στα ΑΠΕ διέκρινε μεγαλύτερο νόημα στις επενδύσεις στα αιολικά, από ότι στα φωτοβολταϊκά, καθώς τα αιολικά είναι πιο ώριμη επένδυση. Σήμερα δεν υπάρχουν επιδοτήσεις, χρηματοδότηση από τράπεζα, και το μόνο που μένει είναι να χρησιμοποιήσεις ίδια κεφάλαια που δεν υπάρχουν πια. Αναμένει επίσης ότι θα υπάρξει επιβράδυνση σε αυτές τις επενδύσεις.
Στην ενιαία αγορά ηλεκτρισμού του 2014, οι παραγωγοί θα πληρώνονται από ενιαίο Ευρωπαϊκό φορέα, ενιαίο ΔΕΣΜΗΕ. Αν έχω εγώ ένα συμβόλαιο με ένα κοινοτικό ταμείο, πχ. ΕΣΠΑ, θα είναι χρηματοδοτούμενο κατά 80%. Η μόνη λύση είναι το αντισυμβαλλόμενο μέρος να είναι κοινοτικά ταμεία και όχι το ελληνικό δημόσιο. Μόνο έτσι μπορούν να χρηματοδοτηθούν αυτές οι επενδύσεις. Αυτή την πρόταση την έχουμε καταθέσει σε όλους τους αρμόδιους φορείς.
Πράσινη ενέργεια κατά βάση σημαίνει εξοικονόμηση ενέργειας. Σε αυτή τη λογική η Συμπαραγωγή είναι μια εξαιρετική επένδυση, η οποία θα στηριχθεί ακόμα περισσότερο από τη νέα κοινοτική οδηγία για την εξοικονόμηση ενέργειας που στην ουσία επιτάσσει την επένδυση σε Συμπαραγωγές.
Βρισκόμαστε σε πόλεμο
Αναφερόμενος στο χρέος τόνισε « Έχω πλήρη συναίσθηση ότι η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο και ότι πρέπει να τα καταφέρουμε. Ότι χρειαστεί να κάνω θα το κάνω. Θεωρώ ότι η πολιτική είναι για τους πολιτικούς και η επιχειρηματικότητα για τους επιχειρηματίες. Αυτό που κάνω ως επιχειρηματίας έχει πιστεύω μεγαλύτερη αξία για τη σημερινή κατάσταση της χώρας.
Βαδίζουμε στην κορύφωση του δράματος, καθώς η αγορά δεν αντέχει άλλο. Δεν θα πάρω θέση για το haircut. Η κρίση η μεγάλη θα έρθει μετά , όταν οι επιχειρήσεις θα κληθούν να διαπραγματευτούν τους όρους της ύπαρξης τους με το νέο συμπτυγμένο (consolidated) τραπεζικό σύστημα. Οι επιχειρήσεις που δεν έχουν μάθει να εργάζονται με όρους παγκόσμιας αγορά θα πληγούν σημαντικά. Οι εταιρείες μας είναι απόλυτα ανταγωνιστικές και σε μεγάλο βαθμό καλύτερες από αντίστοιχες εταιρείες γερμανικές, ιταλικές, κλπ, καθώς εργαζόμαστε σε διεθνή ανταγωνισμό χρόνια τώρα, έχοντας να αντιμετωπίσουμε και τις πολύ πιο δυσμενείς εγχώριες συνθήκες. Οι εταιρείες και οι όμιλοι, όπως εμείς, όπως η Motor Oil, θα επιβιώσουν.
Μέχρι τις 3 Νοεμβρίου θα πρέπει να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις σε πολιτικό επίπεδο, από σωστά οργανωμένο, αδιάφθορο πολιτικό προσωπικό, που θα κάνει όσα δεν έχουν γίνει στην Ελλάδα τόσο χρόνια. Οι Έλληνες έχουν αποδείξει ιστορικά ότι κάτω από καθεστώς πίεσης υπερβάλλουμε εαυτόν. Δεν θέλω να σκέφτομαι το αρνητικό σενάριο της δραχμής , που θα φέρει εξαθλίωση και κοινωνική αναταραχή. Για τον Όμιλο η επιστροφή στη δραχμή θα ήταν χρυσορυχείο, αλλά ως σοβαρός και υπεύθυνος άνθρωπος θεωρώ ότι η στήριξη της επιλογής για επιστροφή στη δραχμή είναι εθνική μειοδοσία».
Το είδα ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.