Ένα βήμα πριν τον όλεθρο; Τεταμένες οι σχέσεις Αιγύπτου-Ισραήλ

Σαν να μην φτάνει η τεταμένη κατάσταση και οι απειλές μεταξύ Τουρκίας - Ισραήλ, ήρθε να προστεθεί στο παζλ και η Αίγυπτος. 
Η Αίγυπτος τέθηκε σήμερα σε κατάσταση υψηλού συναγερμού, καθώς η αστυνομία του Καίρου συγκρούεται με διαδηλωτές, οι οποίοι προσπάθησαν να εισβάλλουν στην ισραηλινή πρεσβεία, αναγκάζοντας ακόμη και τη Ουάσιγκτον να κάνει έκκληση για τη προστασία της διπλωματικής αποστολής.
Ακόμη και ο στρατός, με άρματα μάχης,
στάλθηκε στη περιοχή που βρίσκεται η πρεσβεία.
Στη διάρκεια των επεισοδίων πέθανε ένας άνδρας από ανακοπή καρδιάς, και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 400 άνθρωποι, και οι διαδηλωτές έκαψαν αστυνομικά οχήματα, ενώ επιτέθηκαν εναντίον αστυνομικών τμημάτων.
Λίγο νωρίτερα, οι διαδηλωτές που κατάφεραν και μπήκαν στο χώρο της πρεσβείας, κατέβασαν τη σημαία του Ισραήλ, και πέταξαν στο δρόμο χιλιάδες διπλωματικά και άλλα έγγραφα που βρήκαν.
Η Αίγυπτος είναι η πρώτη χώρα που καθιέρωσε διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ το 1979, αλλά οι σχέσεις αυτές διαταράχθηκαν την 18/8/11, όταν Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν πέντε Αιγύπτιους αστυνομικούς, στη διάρκεια καταδίωξης ανταρτών στα σύνορα των δυο χωρών.
Στα τέλη Αυγούστου, σημειώθηκαν μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω  από την ισραηλινή πρεσβεία, ενώ τα πλήθη απαιτούσαν την αποπομπή του πρέσβη από τη χώρα. Η Αίγυπτος απαίτησε από το Ισραήλ να ζητήσει επίσημα συγγνώμη, και να διερευνήσει το περιστατικό της δολοφονίας των αστυνομικών.
Από τον περασμένο Φεβρουάριο και την ανατροπή του προέδρου Μουμπάρακ, οι διαδηλωτές και οι ακτιβιστές της Αιγύπτου ζητούν να αναθεωρηθεί η συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ. Ο Μπουμπάρακ θεωρούνταν ένας από τους ελάχιστους συμμάχους του Ισραήλ στην Μ. Ανατολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.