Απάντηση της ΔΕΥΑ Λουτρακίου-Περαχώρας για το Νερό Λουτρακίου

«ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ. 4330/26-09-2011 (ΑΡΙΘΜ. ΦΑΚ. 47) ΕΓΓΡΑΦΟΥ ΣΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ κ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΥ ΒΑΪΤΣΗ

Σε απάντηση του υπ’ αριθ. πρωτ. 4330/26-09-2011 (αριθμ. φακ. 47) εγγράφου σας, σας ενημερώνουμε ότι:
Σε όλη την περιοχή ευθύνης της Δ.Ε.Υ.Α.Λ-Π, Τ.Κ. Λουτρακίου, Ισθμίας και Πισσίων το νερό είναι ασφαλές και υγιεινό, κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση (εκτός από τον οικισμό του Σχίνου της Τ.Κ. Πισσίων όπου το νερό δεν πληροί τους όρους της αντίστοιχης νομοθεσίας ιδιαίτερα τους
θερινούς μήνες και είναι κατάλληλο μόνο για άρδευση και δευτερεύουσες χρήσεις).
Επίσης οι γεωτρήσεις της περιοχής Σκάρπας Λουτρακίου από όπου υδροδοτείται ολόκληρη η πόλη του Λουτρακίου, η Περαχώρα και το μεγαλύτερο κομμάτι της ευρύτερης περιοχής του Λουτρακίου, παρέχουν νερό το οποίο έχει χαρακτηριστεί με βάση το ΠΔ 433/83 Φυσικό Μεταλλικό Νερό – Μαγνησιούχο. Η ποιότητα του παρεχόμενου νερού από ολόκληρο το υδροδίκτυο της Δ.Ε.ΥΑ.Λ-Π. στις περιοχές ευθύνης της, ελέγχεται με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα από αυτήν που ορίζεται από την ισχύουσα νομοθεσία: ΚΥΑ Υ2/2600/2001 «Περί της ποιότητας του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης», όπως φαίνεται στους πίνακες που ακολουθούν.
ΠΕΡΙΟΧΗ ΖΩΝΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΝΕΡΟΥ
Μέση κατανάλωση νερού σε m3/ημέρα
Ετήσιος απαιτούμενος Αριθ. Δειγμάτων Δοκιμαστικής Παρακολούθησης
Αριθ. Δειγμάτων
Δοκιμαστικής Παρακολούθησης που έγιναν το 2011 μέχρι σήμερα
Τ.Κ. ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ 8.800
30
278




Τ.Κ. ΙΣΘΜΙΑΣ 1.200
9
96
Τ.Κ. ΠΙΣΙΩΝ 200
4
20

ΠΕΡΙΟΧΗ ΖΩΝΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΝΕΡΟΥ
Μέση κατανάλωση νερού σε m3/ημέρα
Ετήσιος απαιτούμενος Αριθ. Δειγμάτων Ελεγκτικής Παρακολούθησης
Αριθ. Δειγμάτων
Ελεγκτικής Παρακολούθησης που έγιναν το 2011 μέχρι σήμερα
Τ.Κ. ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ 8.800
3
7




Τ.Κ. ΙΣΘΜΙΑΣ 1.200
1
3
Τ.Κ. ΠΙΣΙΩΝ 200
1
2
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόνο για την Τ.Κ. Λουτρακίου, για το έτος 2011 και μέχρι σήμερα, έχουν γίνει 278 δείγματα δοκιμαστικής παρακολούθησης μόνο από τις δεξαμενές και το δίκτυο έναντι 30 δειγμάτων που είναι ο ελάχιστος ετήσιος αριθμός που προβλέπει η νομοθεσία για ετήσιο μέσο όρο κατανάλωσης 8.800 m3/ημέρα της πόλης του Λουτρακίου και 7 δείγματα ελεγκτικής παρακολούθησης έναντι 3 απαιτούμενων. Ο αριθμός των δειγμάτων που έχουν αναλυθεί είναι ακόμη μεγαλύτερος αν συμπεριλάβουμε και τα δείγματα από τις πηγές υδροληψίας (γεωτρήσεις) που δεν περιλαμβάνονται στους ανωτέρω αριθμούς. Τα σημεία δειγματοληψίας περιλαμβάνουν όλες τις πηγές υδροληψίας, όλες τις δεξαμενές ύδρευσης και μεγάλο αριθμό σημείων του υδροδικτύου (βρύσες καταναλωτών, σχολεία, κατασκηνώσεις, κλπ). Τα σημεία δειγματοληψίας του υδροδικτύου έχουν κατανεμηθεί το δυνατό ομοιόμορφα στο χώρο και στο χρόνο ώστε να καλύπτουν όλες τις υδρευόμενες περιοχές και να διασφαλίζεται η ασφάλεια του νερού σε όλους τους καταναλωτές.
Το παρεχόμενο νερό στο Λουτράκι και στην ευρύτερη περιοχή όλων των οικισμών καθώς και στην Τ.Κ. Ισθμίας, είναι αποκλειστικά υπόγειας προέλευσης, εντελώς διαυγές, μηδενικής θολότητας και δεν απαιτείται καμία άλλη επεξεργασία π.χ. διύλισης εκτός από την απολύμανση η οποία γίνεται με χλώριο μέσω αυτόματων συστημάτων χλωρίωσης που είναι εγκατεστημένα στις αντίστοιχες Δεξαμενές Ύδρευσης των περιοχών αυτών και ελέγχονται καθημερινά για την καλή λειτουργία τους. Καθημερινοί επίσης είναι και οι έλεγχοι του υπολειμματικού χλωρίου τόσο στις δεξαμενές όσο και στο δίκτυο. Οι έλεγχοι που διενεργούνται σε όλο το υδροδίκτυο είναι πολύ συχνοί ώστε οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί να λυθεί άμεσα, έγκαιρα και αποτελεσματικά λαμβάνοντας κατάλληλη διορθωτική ενέργεια χωρίς να τεθεί σε κανένα κίνδυνο η Δημόσια Υγεία.
Ως συνέπεια των ανωτέρω ενεργειών ουδέποτε έχει παρατηρηθεί οποιοδήποτε πρόβλημα που να καθιστά το νερό ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση σε κανένα σημείο του υδροδικτύου. Για όλες τις παραπάνω δειγματοληψίες και αναλύσεις τηρείται σχετικό αρχείο το οποίο τίθεται στη διάθεσή σας οποτεδήποτε ζητηθεί. Επιπλέον η Δ.Ε.Υ.Α.Λ.-Π.από την ίδρυση της το 2004 μέχρι σήμερα έχει κατασκευάσει πάνω από 100 Km νέου δικτύου ύδρευσης από πολυαιθυλένιο 3ης γενιάς. Από το Τεχνικό Πρόγραμμα 2011 της επιχείρησης προκύπτει έχουν ήδη δημοπρατηθεί 2 έργα ύδρευσης συνολικού μήκους νέου δικτύου άνω των 7.000 m, και 1 έργο αποχέτευσης (μήκος δικτύου 500 m). Επίσης έχουν ήδη εκπονηθεί 3 μελέτες ύδρευσης η δημοπράτηση των οποίων επίκειται (μήκος δικτύων 27.000 m). Τα παραπάνω έργα έχουν οδηγήσει σε πρακτική εξάλειψη των βλαβών αποτέλεσμα των οποίων μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις κατά το απώτερο παρελθόν να ήταν η παροδική παρουσία θολότητας στο νερό αμέσως μετά την αποκατάσταση της βλάβης λόγω εισροής χώματος.
Όσον αφορά σε πρόσφατα δημοσιεύματα, αυτά είναι παντελώς ανυπόστατα και ανακριβή με προφανή στόχο τη δυσφήμιση της ποιότητας του νερού Λουτρακίου που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την υπόσταση και την ιστορία της πόλης. Έναντι των δημοσιευμάτων αυτών έχουμε αντιδράσει από κοινού με τον οικείο Δήμο και έχουν καθοριστεί περαιτέρω ενέργειες σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 134/13/2011 απόφαση ΔΣ ΔΕΥΑΛ-Π, η οποία επισυνάπτεται προς ενημέρωση σας. Παραμένουμε στη διάθεση σας για κάθε συμπληρωματική πληροφορία ή διευκρίνιση.

Ο Γεν. Δ/ντής Τάσος Κ. Μαστραντωνάκης Μηχανολόγος Μηχανικός ΠΕ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.