Εφιάλτης στην Ελλάδα από τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης - Τετ α τετ Παπανδρέου υπουργών

- Τηλεφωνική συνομιλία Παπανδρέου με Ρομπάι
- Τρίζει η 6η δόση και το νέο πακέτο των 109 δισ. ευρώ - Γίνεται γολγοθάς η συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο δάνειο
- Πληροφορίες ότι το ΔΝΤ ζητά "κούρεμα" στα ελληνικά ομόλογα
- Η Ευρώπη δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος διάσωσης της Ιταλίας - Το ευρώ σε κίνδυνο
- Πανικός στις χρηματαγορές - "Μαύρη" Κυριακή για τα χρηματιστήρια του Ισραήλ και αραβικών χωρών

Νέα απαισιόδοξα δεδομένα δημιουργεί για τη χώρα μας η αναταραχή στο παγκόσμιο σύστημα που
μαίνεται και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Το χτύπημα του S&P στις ΗΠΑ προκαλεί νέα αστάθεια καθώς οι ισορροπίες ανατρέπονται σταδιακά, ενώ η Ευρωζώνη σύρεται πάλι πίσω από τις εξελίξεις παρά τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου.

Παρά την απόφαση για νέο δάνειο στην Ελλάδα, οι αγορές δεν σταμάτησαν να χτυπούν, βάζοντας τώρα στο στόχαστρο την Ιταλία - ένα "μέγεθος" πολύ "βαρύ
τερο" για το ευρώ. Ενδεικτικό της ανησυχίας είναι ότι σήμερα Κυριακή η ΕΚΤ συσκέπτεται με βασικό θέμα στο τραπέζι την αγορά ιταλικών ομολόγων.

Τις τελευταίες ώρες έχει αναπτυχθεί μια φημολογία οτι ο Γιώργος Παπανδρεου θέλει να συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στη ΔΕΘ. Πάντως, αυτη την εβδομάδα ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με υπουργούς της κυβέρνησης λόγω  της κρισιμότητας της κατάστασης και της ανάγκης να προωθηθούν γρήγορα οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που εμπεριέχονται στο μεσοπρόθεσμο αλλα και ενόψει της άφιξης του πρώτου κλιμακίου της τρόικας στα τέλη Αυγούστου.

Διαβάστε την είδηση για τα τετ α τετ του Γ. Παπανδρέου

Το απόγευμα της Κυριακής ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, με αφορμή τις εξελίξεις σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι από τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει ανάλογες συνομιλίες και με άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους.

Στη συνομιλία με τον κ. βαν Ρομπάι, τέθηκε το θέμα της πιθανής παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε ότι αφορά τα ιταλικά ομόλογα. Ο κ. Παπανδρέου μίλησε στο πνεύμα της επιστολής που απέστειλε στον πρόεδρο της Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο, για τη γρήγορη και ακριβή εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου, αλλά και για το πώς αναμένεται να αντιδράσουν οι αγορές.

Ως προς την Ελλάδα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας, τα συμφωνηθέντα με την τρόικα υλοποιούνται με αργούς ρυθμούς ενώ σε άλλους τομείς (ιδιωτικοποιήσεις, ΔΕΚΟ, εργασιακά, ασφαλιστικό, το εννιαίο μισθολόγιο και η εργασιακή εφεδρεία και το άνοιγμα επαγγελμάτων) υπάρχει σοβαρή καθυστέρηση.

Εν μέσω αυτού του κλίματος η κυβέρνηση πρέπει να πείσει την τρόικα που θα μείνει στην Αθήνα ως το τέλος Αυγούστου, δουλεύοντας πάνω στο πόρισμα για την έκτη δόση, αλλά και για το νέο δάνειο των 109 δισ. ευρώ με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας, κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι εξελίσσεται σε νέα πηγή ανασφάλειας των αγορών, η διαπραγμάτευση για τη συμμετοχή ιδιωτών στο νέο δάνειο - τη στιγμή μάλιστα που η κρίση φαίνεται να μεταδίδεται από την περιφέρεια όλο και πιο κοντά στο κέντρο της Ευρωζώνης.

Είναι ενδεικτική η επιστολή Παπανδρέου προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στην οποία ο πρωθυπουργός καλεί την ΕΕ σε άμεση υλοποίηση της απόφασης για την Ελλάδα, ώστε να αναχαιτιστεί το κερδοσκοπικό κύμα.

Τώρα η ΕΕ "θυμήθηκε" και το ευρωομόλογο, που όπως είπε ο Επίτροπος Ρεν σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου μέσα στην εβδομάδα, βρίσκεται στο τραπέζι και αναμένονται αποφάσεις τον Σεπτέμβριο για νέα "όπλα" στη φαρέτρα της Ευρώπης.

Η ΕΕ πρέπει να κινηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά, ενώ - σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel - η καγκελάριος Μέρκελ φέρεται να επιμένει στη λιτότητα και στις περικοπές δαπανών ως μόνη συνταγή για την κρίση χρέους στην Ευρώπη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι - αν τα πράγματα φτάσουν σε ανάγκη στήριξης Ιταλίας και Ισπανίας - τα αποθέματα του Μηχανισμού Διάσωσης ανέρχονται σε 440 δισ. ευρώ ενώ ο νέος μηχανισμός ο ESM θα έχει δυνατότητα 500 δισ. ευρώ.

Ωστόσο σε περίπτωση διάσωσης της Ιταλίας θα χρειαστούν σύμφωνα με αναλυτές 490 δισ. ευρώ και της Ισπανίας 290 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας, αν η Ιταλία "πέσει" αμφισβητείται πλέον ο πυρήνας της Ευρωζώνης.

Οι 90 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης διακρατούν ιταλικά ομόλογα αξίας 326 δισ. ευρώ (το αντίστοιχο ποσό για ελληνικά ομόλογα είναι 90 δισ. ευρώ), σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής.

Στο ελληνικό δράμα έρχονται να προστεθούν και οι διαφωνίες εντός του ΔΝΤ καθώς πολλές αναπτυσσόμενες χώρες αντιδρούν για αποδέσμευση νέων κονδυλίων προς την Ευρωζώνη και για την ακρίβεια προς την Ελλάδα.







ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.