Γαύροι και Βάζελοι, πως προέκυψαν τα ψευδώνυμα

Πως προέκυψε το ψευδώνυμο Γαύροι για τους οπαδούς του Ολυμπιακού και Βάζελοι για τους οπαδούς του Παναθηναϊκού; Ας δούμε λοιπόν...
Βάζελος ή Βαζέλας
Υπάρχουν δύο εκδοχές για την προέλευση του ψευδωνύμου βάζελος. Κατά την πρώτη, ο χαρακτηρισμός επικράτησε γύρω στο
1965. Σε έναν αγώνα του ΠΑΟ οι οπαδοί του Ολυμπιακού, άλειψαν με βαζελίνη τον πάγκο του Παναθηναϊκού λίγο πριν την έναρξη του μεταξύ τους αγώνα! Σύμφωνα βέβαια, με μια δεύτερη άποψη, λέγεται ότι αυτή η περιπαιχτική ονομασία δόθηκε στους οπαδούς του Παναθηναϊκού, διότι προέρχονταν από τις τάξεις της υψηλής κοινωνίας και συνήθιζαν να στρώνουν με μπραγιαντίνη (ο πρόγονος του ζελέ) τα μαλλιά τους, την οποία οι οπαδοί του Ολυμπιακού ονόμαζαν κοροϊδευτικά βαζελίνη.
Γάυρος
Η ποδοσφαιρική ιδιότυπη αυτή έκφραση – γαύρος – έχει τις ρίζες του στο παρελθόν και όπως και για τον «Βάζελο» αποκτήθηκε για τους οπαδούς του Ολυμπιακού Συνδέσμου Φιλάθλων Πειραιά, την περίφημη δεκαετία του 1960 και πιό συγκεκριμένα το 1965!  Σύμφωνα, λοιπόν, με μία εκδοχή η ονομασία γαύρος, προέκυψε όταν γύρω στο 1965, οι οπαδοί του Παναθηναϊκού υποδέχτηκαν τους παίκτες του Ολυμπιακού με … ψαροκασέλες από γαύρους τις οποίες έιχαν βουτήξει από το λιμάνι του Πειραιά λίγο πριν την έναρξη του αγώνα!
Φυσικά οι γνωστοί αυτοί όροι χρησιμοποιούνται, όπως είναι γνωστό, ακόμα και σήμερα έχοντας αποκτήσει αρνητική σημασία. Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν καν την προέλευση την ψευδωνύμων αυτών και όσο περνάει ο καιρός χάνεται η προέλευση τους!
Ωστόσο αν το καλοσκεφτούμε τα ψευδώνυμα αυτά δεν έχουν τίποτα το κακό! Στην τελική, μία αλοιφή και ένα ψάρι είναι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.