Να και που κάπου λειτουργεί το opengov. ΟΠΕ: Νέος άνεμος στην Διοίκηση του Οργανισμού με ένα τεχνοκράτη – εξαγωγέα στο τιμόνι του.


Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες (26/4/2011) Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Π.Ε. ορίστηκε (μέσω της διαδικασίας του opengov.gr),  ο Αλκιβιάδης Καλαμπόκης  ένας τεχνοκράτης – εξαγωγέας με μεγάλη εμπειρία σε θέματα εξαγωγών (Επιχειρηματίας της "Καλαμπόκης ΑΕ" εταιρεία με τον «Σητειακός Μύλος» και μια εξαιρετική ιστορία παράδοσης, συνέπειας, ποιότητας και προόδου.

Στις αρχές Ιουνίου παρουσιάστηκε στην έδρα του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου το επιχειρησιακό σχέδιο για τα επόμενα δύο χρόνια (2012-2013) σε ειδική εκδήλωση στην οποία παραβρέθηκε ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, περισσότεροι από 200 εξαγωγείς από διάφορους κλάδους της εξαγωγικής
βιομηχανίας, εκπρόσωποι εξαγωγικών φορέων και του τύπου.

Ο Υπουργός Π.Α.Α. στον χαιρετισμό που απηύθυνε τόνισε  με έμφαση ότι  η εξωστρέφεια είναι η πρώτη προτεραιότητα. Με τον τρόπο αυτό,  εξέφρασε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την πολιτική βούληση για κοινή λογική που επιβάλλει την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στη βάση μιας συγκροτημένης εθνικής στρατηγικής.

«Θέλουμε και μπορούμε να κάνουμε τον ΟΠΕ σημείο συνάντησης και δημιουργίας για την εξωστρέφεια» ήταν το μήνυμα του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΠΕ  Αλκιβιάδη Καλαμπόκη, ο οποίος συνόψισε τους βασικούς στόχους του Οργανισμού

        στην ανάδειξη της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων, με σύγχρονα εργαλεία
        στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση αποτελεσματικών δράσεων καθώς και στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των διαφόρων δράσεων
        στην συνεργασία με όλους τους θεσμικούς φορείς και την επιχειρηματική κοινότητα για  την αξιοποίηση ιδεών
        στην αξιοποίηση όλων των ευκαιριών που παρουσιάζονται στην αγορά

Σύμφωνα με τον νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΠΕ «O προγραμματισμός και η εξειδίκευση των διαφόρων δράσεων προβολής πρέπει να είναι συνεχής και επίκαιρος, επομένως να ενσωματώνει ένα ζωντανό διάλογο με το παραγωγικό δυναμικό της χώρας».  


  
Από την εκδήλωση παρουσίασης του επιχειρησιακού σχεδίου 2012-2013


Για τον σκοπό αυτό ξεκινάει άμεσα διάλογος με όλους  τους παραγωγικούς  φορείς  της χώρας και τα παραγωγικά Υπουργεία ώστε πολύ σύντομα να οριστικοποιηθεί ένα ρεαλιστικό, άμεσα υλοποιήσιμο πρόγραμμα δράσης, για την επόμενη διετία με συνέπεια, συνέχεια, στρατηγικό σχεδιασμό, σαφείς άξονες και προτεραιότητες. Το πρόγραμμα αυτό θα περιλαμβάνει τα σημαντικότερα εκθεσιακά γεγονότα στα οποία η συμμετοχή θα γίνεται με παράπλευρες δράσεις καθώς και στοχευμένες εκδηλώσεις στο εξωτερικό όπως πχ. επιχειρηματικές αποστολές και road shows αλλά και στην Ελλάδα, με προσκλήσεις αγοραστών και δημοσιογράφων. Με  τον τρόπο αναμένεται η δημιουργία μιας ισχυρής και λαμπερής εικόνας για τα ελληνικά προϊόντα.

Στο νέο αυτό «ξεκίνημα» του ΟΠΕ, παρά τα σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ίδιος ο Οργανισμός και η εθνική μας οικονομία, στηρίζουμε σοβαρές ελπίδες.

Κατά το παρελθόν υπήρξαν σοβαρές προσπάθειες με πληθωρικό πακτωλό εκατομμυρίων που δυστυχώς δεν απέφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ασφαλώς δεν είναι η ώρα να κρίνουμε τις προσπάθειες που έγιναν, τα σφάλματα ή τις πετυχημένες δράσεις (υπήρξαν και πολλές τέτοιες), αλλά το συνολικό αποτέλεσμα που σίγουρα θα έπρεπε να είναι πολύ καλύτερο σε σχέση με τα μέσα που διατέθηκαν (για κάποιους, τις σπατάλες που έγιναν).

Η δική μας γνώμη είναι πως ενώ υπήρχαν πολλές άλλες προϋποθέσεις (θέληση, εργατικότητα, χρήματα και μεγάλη κινητικότητα) έλλειψε κάτι πολύ βασικό: Η βαθειά γνώση της διεθνούς αγοράς, η τεχνοκρατική αντίληψη των εξαγωγικών αναγκών και η γνώση των δυνατοτήτων, των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων της ελληνικής εξαγωγικής βιομηχανίας.

Είναι μια από τις σπάνιες φορές που όλα αυτά τα «προσόντα» με επί πλέον πολύτιμη και πολύχρονη πείρα, συγκεντρώνονται στο πρόσωπο ενός ανθρώπου που τοποθετήθηκε (επί τέλους) στην «κατάλληλη θέση».

Αυτός είναι ο λόγος που στηρίζουμε σοβαρές ελπίδες στην νέα Διοίκηση του ΟΠΕ παρ΄ όλο που είναι γνωστά τα πολύ σημαντικά εμπόδια που υπάρχουν (οικονομικό, δυσκίνητος μηχανισμός, γραφειοκρατία κ.α.).

Ας ελπίσουμε ότι το τεράστιο έλλειμμα που έχουμε στο εμπορικό μας ισοζύγιο το 2010 (31,6 δις Ευρώ), το οποίο αν και μειωμένο σε σχέση με το 2009 παραμένει σε τερατώδη ύψη, θα μπορέσει να περιοριστεί σε ανεκτά επίπεδα με την επίτευξη ενός συνδυασμού δύο παράλληλων στόχων:

(1)     Την αύξηση των εξαγωγών – και ο Ο.Π.Ε. αποτελεί ένα από τα λίγα βασικά εργαλεία που διαθέτουμε και
(2) Την εμπέδωση της συνήθειας «Αγοράζουμε Ελληνικά» ώστε να υποκαταστήσουμε εισαγόμενα προϊόντα με Ελληνικά και να πετύχουμε την απόλυτα αναγκαία μείωση των εισαγωγών.

Και όλα αυτά με την πίεση του χρόνου πριν υποχρεωθούμε από τους αδίστακτους δανειστές μας όχι μόνο να υποστούμε πρωτόγνωρη «φορο-επιδρομή» αλλά να ξεπουλήσουμε και εθνικό πλούτο σε τιμές ευκαιρίας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.