Μολυσμένο νερό με ραδιενέργεια χύνεται στη θάλασσα και δεν είναι σαφές ακόμη αν προέρχεται από τον αντιδραστήρα Νο 2 ή από ένα τσιμεντένιο αυλάκι που βρίσκεται κάτω από αυτόν.
Αξιωματούχοι της Tokyo Electric Power Co (TEPCO) δήλωσαν πως η ρωγμή που εντοπίστηκε στο τσιμεντένιο αυλάκι κάτω από τον αντιδραστήρα
ίσως να είναι η αιτία της πρόσφατης μόλυνσης της θάλασσας ανοικτά των βορειο-ανατολικών ακτών. Αξιωματούχοι της Tokyo Electric Power Co (TEPCO) δήλωσαν πως η ρωγμή που εντοπίστηκε στο τσιμεντένιο αυλάκι κάτω από τον αντιδραστήρα
Η ραδιενέργεια μετρήθηκε στα 1.000 μιλισίβερτ την ώρα.
Ο Χιντέχικο Νισιγιάμα, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας είπε σε συνέντευξη Τύπου πως η TEPCO σκοπεύει να αρχίσει την έγχυση τσιμέντου στο αυλάκι για να κλείσει τη ρωγμή.
«Με τα επίπεδα ραδιενέργειας να αυξάνονται στη θάλασσα κοντά στο εργοστάσιο προσπαθήσαμε να επιβεβαιώσουμε τους λόγους και στο πλαίσιο αυτό προχωρήσαμε σε ανάλυση δειγμάτων τόσο από το νερό στο αυλάκι, όσο και από τη θάλασσα κοντά στο εργοστάσιο. Δεν είναι δυνατόν να είμαστε σίγουροι μέχρι να μελετήσουμε τα αποτελέσματα», επισήμανε ο ίδιος.
Νωρίτερα, ανακοινώθηκε ότι το μολυσμένο νερό προερχόταν από από τον κατεστραμμένο αντιδραστήρα Νο2, στον οποίο παρουσιάστηκε ρωγμή.
Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Γιούκιο Αμάνο προειδοποίησε ότι η κρίση στον πυρηνικό σταθμό παραμένει «πολύ σοβαρή» και θα καθυστερήσει πολύ να λήξει.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπα Κι-μουν, στο Ναϊρόμπι της Κένυας, ο Αμάνο εμφανίστηκε αρκετά απαισιόδοξος, σύμφωνα με το ιαπωνικό δίκτυο Kyodo.
«Αν θέλω να φθάσω στο σημείο να μπορώ να πω ότι όλα είναι ξανά φυσιολογικά, τότε πρέπει να σας πω ότι αυτό θα αργήσει ακόμη αρκετά», είπε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της διεθνούς υπηρεσίας, που παρατηρεί και καταγράφει τα ζητήματα που σχετίζονται με την πυρηνική ενέργεια σε όλο τον πλανήτη και έχει την έδρα της στη Βιέννη στην Αυστρία.
Ο διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού κολοσσού General Electric Τζεφ Ίμελτ, που σχεδίασε τους αντιδραστήρες, μεταβαίνει στην Ιαπωνία για σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και οι επικεφαλής της TEPCO, που είναι η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν επισκέφτηκε για πρώτη φορά σε τρεις εβδομάδες την περιοχή της βορειο-ανατολικής Ιαπωνίας που επλήγη από το καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι.
Ο Καν έφτασε με ελικόπτερο από το Τόκιο στο μικρό λιμάνι Ρικουζετακάτα (περιφέρεια της Ιουάτε) που καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς. Περίπου 1.000 κάτοικοι της πόλης έχασαν τη ζωή τους και 1.300 αγνοούνται.
Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με εθελοντές πυροσβέστες και με άστεγους και τους υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να τους βοηθήσει. Επίσης, δήλωσε πως η κυβέρνηση εξετάζει την παροχή οικονομικής βοήθειας προς την θαλάσσια βιομηχανία της περιοχής που δέχτηκε ισχυρό πλήγμα από το τσουνάμι.
Στις 12 Μαρτίου, μια ημέρα μετά τον σεισμό, ο Καν είχε πετάξει με ελικόπτερο πάνω από το πυρηνικό εργοστάσιο και είχε ενημερωθεί για τις ζημιές. Για την ενέργειά του αυτή επικρίθηκε από βουλευτές, οι οποίοι επισήμαναν πως εξαιτίας του καθυστέρησε η κρίσιμη επιχείρηση με στόχο τον έλεγχο και τη μείωση της πίεσης στον αντιδραστήρα Νο 1 του εργοστασίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.