Βιβλίο ΣΟΚ: "O Γκάντι εγκατέλειψε τη γυναίκα του για τον εραστή του" (video)

Σάλο έχει προκαλέσει η δημοσίευση νέας βιογραφίας για τον Μαχάτμα Γκάντι, που τον χαρακτηρίζει ως έναν αμφιφυλόφιλο ρατσιστή, με αποτέλεσμα το βιβλίο να απαγορευτεί στο δυτικό κρατίδιο του Γκουτζάρατ.

Πρόκειται για το βιβλίο του Τζόζεφ Λέλιβελντ "Μεγάλη Ψυχή: Ο Μαχάτμα Γκάντι και η μάχη του με την Ινδία".

Ο Ναρέντρα Μόντι, πρωθυπουργός της κρατιδιακής κυβέρνησης στο Γκουτζαράτ διέταξε την απαγόρευση της κυκλοφορίας της βιογραφίας στο κρατίδιο, περιγράφοντας το κείμενο "απρεπές". "Ο Μαχάτμα Γκάντι είναι ένα είδωλο όχι μόνο στην Ινδία αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο" δήλωσε ο κυβερνήτης.

Η βρετανική εφημερίδα Daily Mail έγραψε για το βιβλίο: "Ο Γκάντι εγκατέλειψε την γυναίκα του για να ζήσει με τον εραστή του". H Daily Telegraph ανέφερε ότι "ο Γκάντι είχε ρατσιστικές απόψεις για τους μαύρους Νοτιοαφρικανούς".

Ο συγγραφέας κατήγγειλε την ερμηνεία του βιβλίου από αυτές τις εφημερίδες, σημειώνοντας ότι όπως φαίνεται προέκυψαν από την ανάλυσή του για τη σχέση του Γκάντι με έναν Γερμανό εβραίο αρχιτέκτονα τον Κάλενμπαχ Χέρμαν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, το βιβλίο απεικονίζει τον Γκάντι ως έναν σεξουαλικά άρρωστο άνθρωπο και ανίκανο στην πολιτική. "Δεν λέω ότι ο Γκάντι ήταν ρατσιστής ή αμφιφυλόφιλος. Η λέξη 'αμφιφυλόφιλος' δεν υπάρχει πουθενά στο βιβλίο" ανέφερε ο συγγραφέας.

Η νέα αυτή βιογραφία του Γκάντι δημοσιεύθηκε χθες Τρίτη στις ΗΠΑ αλλά ακόμη δεν έχει κυκλοφορήσει στην Ινδία.Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ινδίας επέκρινε το νέο βιβλίο και σχεδιάζει να απαγορεύσει την κυκλοφορία του στην χώρα.


Ο "Μαχάτμα" ("Μεγάλη Ψυχή") Γκάντι θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του 20ου αιώνα, ιδίως για το δόγμα της "παθητικής αντίστασης" που υιοθέτησε στον πόλεμο κατά της αποικιοκρατίας και των βρετανικών συμφερόντων στη χώρα του.

Γεννήθηκε στις 2 Οκτωβρίου του 1869 στο Πορμπαντάρ, μία μικρή πόλη στην επαρχία Γκουτζάρατ. Ήταν γόνος ευκατάστατης οικογένειας με προγόνους του να έχουν διατελέσει τοπικοί κυβερνήτες της πόλης. Καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του έπαιξε η μητέρα του Πουτλιμπάι, που του εμφύσησε τις αρετές της συμπόνοιας για όλα τα πλάσματα, τη χορτοφαγία και την ανοχή στις διαφορετικές απόψεις.

Το 1883 σε ηλικία 13 ετών ο Μοχάντας όπως ήταν το όνομά του, παντρεύεται την 14χρονη Καστουρμπάι. Το 1888 ταξιδεύει για νομικές σπουδές στο Λονδίνο όπου κρατά τον όρκο που έδωσε στη μητέρα του να εφαρμόζει τις πρακτικές του Ινδουισμού.

Επιστρέφει στην Ινδία το 1891 και αποφασίζει να εξασκήσει το επάγγελμα του δικηγόρου στη Βομβάη - εγχείρημα που δεν γνώρισε επιτυχία, πράγμα που τον απογοητεύει. Με αφορμή επαγγελματική πρόταση που δέχεται από μία εταιρεία, ταξιδεύει στην Νότια Αφρική το 1893.

Ο Γκάντι έρχεται σε επαφή με το καθεστώς του απαρτχάιντ, γεγονός που τον ευαισθητοποιεί για να αγωνιστεί για τα πολιτικά δικαιώματα της ινδικής κοινότητας. Θα μείνει στην Ν. Αφρική για 20 χρόνια και σε αυτή την περίοδο θα διδάξει την πολιτική του θεωρία της παθητικής αντίστασης, ενώ θα υποστεί διώξεις και φυλακίσεις.

Ο αγώνας του αποδίδει καρπούς όταν το 1914 η κυβέρνηση αναγνωρίζει δικαιώματα των ινδικής καταγωγής κατοίκων της Νοτιοαφρικανικής Ένωσης.

Τον ίδιο χρόνο επιστρέφει στην Ινδία όπου για δύο χρόνια ταξιδεύει από άκρου εις άκρον τη χώρα αναπτύσσοντας δράση κατά των Βρετανών. Αναδεικνύεται σε κεντρική μορφή του αγώνα των Ινδών για ανεξαρτησία.

Το 1928 παραιτήθηκε από την ηγεσία του εθνικού κινήματος υπέρ του "Παντίτ" Νεχρού και αφοσιώθηκε στη διαπαιδαγώγηση του λαού και στα προβλήματα των ανθρώπων της κατώτερης κάστας.

Ο Γκάντι δολοφονείται το 1948 από έναν ινδό εθνικιστή στο Νέο Δελχί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.