Της Μαρίας Δήμου για τον Οινοχόο
Το τυρί, βασικό συστατικό της καθημερινής μας διατροφής και των γευστικών μας αναμνήσεων, μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε ένα γεύμα, να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον και φυσικά να καθορίσει τις οινικές μας επιλογές. Πόσες φορές δεν ενδίδουμε σε μια τυρόπιτα, δεν εκθειάζουμε το συνηθισμένο, μα πάντα λαχταριστό, τυρί σαγανάκι και δεν αποζητούμε λίγο τυρί για το κρασί μας; Για τον γευστικό συνδυασμό τυριών και κρασιών έχουν γραφτεί πολλά και έχουν ειπωθεί ακόμη περισσότερα. Μα όσο υπάρχουν τυριά και κρασιά από όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, ο συνδυασμός τους δεν θα πάψει να απασχολεί τη γευστική μας επικαιρότητα.
Το τυρί, βασικό συστατικό της καθημερινής μας διατροφής και των γευστικών μας αναμνήσεων, μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε ένα γεύμα, να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον και φυσικά να καθορίσει τις οινικές μας επιλογές. Πόσες φορές δεν ενδίδουμε σε μια τυρόπιτα, δεν εκθειάζουμε το συνηθισμένο, μα πάντα λαχταριστό, τυρί σαγανάκι και δεν αποζητούμε λίγο τυρί για το κρασί μας; Για τον γευστικό συνδυασμό τυριών και κρασιών έχουν γραφτεί πολλά και έχουν ειπωθεί ακόμη περισσότερα. Μα όσο υπάρχουν τυριά και κρασιά από όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, ο συνδυασμός τους δεν θα πάψει να απασχολεί τη γευστική μας επικαιρότητα.
ΤΥΡΟΠΙΤΑ & Ξινόμαυρο
Επί του πρακτέου, λοιπόν, με ποιο κρασί συνοδεύουμε μια τυρόπιτα; Οι επιλογές ποικίλλουν ανάλογα με το είδος των τυριών που περιέχει και με τα υπόλοιπα συστατικά της. Η κλασική τυρόπιτα με φέτα και αυγά, λόγω της αλμυρής και αρκετά όξινης γεύσης της φέτας, απαιτεί ένα δυνατό κρασί με καλή οξύτητα, όπως μια ρετσίνα ή ένα πιπεράτο Ξινόμαυρο. Αν ωστόσο η γεύση της τυρόπιτας είναι πιο ήπια, αν δηλαδή περιέχει ανθότυρο ή κάποιο άλλο τυρί που ισορροπεί την έντονη γεύση της, τότε μπορούμε να τη συνδυάσουμε με ένα λευκό κρασί από Αθήρι. Αν η τυρόπιτα έχει μυρωδικά, ένα Μοσχοφίλερο θα της ταιριάξει γάντι, ενώ για τις τυρόπιτες με μπεσαμέλ προτιμήστε λευκά κρασιά που έχουν ωριμάσει σε δρύινα βαρέλια και διακρίνονται για τη βουτυράτη, παχιά γεύση τους.ΦΟΝΤΙ ΤΥΡΙΩΝ & Σαββατιανό
Για την περίπτωση αυτή αποφύγετε τα ιδιαίτερα αρωματικά κρασιά και ιδίως εκείνα που έχουν έντονη την επιρροή της δρυός, έχουν δηλαδή ζυμωθεί και ωριμάσει για καιρό σε δρύινα βαρέλια. Ιδανική επιλογή είναι ένα λευκό κρασί με ουδέτερο αρωματικό χαρακτήρα και καλή οξύτητα, η οποία θα διασφαλίσει φρεσκάδα στον ουρανίσκο σας και θα σας επιτρέψει να συνεχίσετε ακάθεκτοι τις «βουτιές» στο σκεύος με το λαχταριστό τυρένιο περιεχόμενο. Επιλέξτε ένα Σαββατιανό μονοποικιλιακό ή σε ανάμειξη με κάποια άλλη ποικιλία και φροντίστε να το σερβίρετε δροσερό και όχι παγωμένο. Βλέπετε, η θερμοκρασία του φοντί είναι αρκετά υψηλή και ένα παγωμένο κρασί είναι πιθανό να σας προκαλέσει τόσο γευστικές όσο και… στομαχικές ενοχλήσεις.ΣΟΥΦΛΕ ΤΥΡΙΩΝ & Chardonnay
Αντίστοιχα, ένα ζεστό και περήφανο φουσκωμένο σουφλέ τυριών θα προβάλει αντιρρήσεις μπροστά σε ένα παγωμένο λευκό κρασί. Θα βρει, όμως, το ταίρι του σε ένα ισορροπημένο καλοφτιαγμένο Chardonnay, που θα σεβαστεί και θα αναδείξει την αφράτη μα τόσο πλούσια γεύση του σουφλέ. Σε περίπτωση που θα θέλατε να συνοδεύσετε τόσο το φοντί όσο και το σουφλέ με ένα κόκκινο κρασί, διαλέξτε ένα ελαφρύ Cabernet Franc από τον Λίγηρα ή ένα φρέσκο Αγιωργίτικο από τη Νεμέα.ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΜΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΤΥΡΙΑ & Trebbiano
Αλλο ένα πιάτο με το τυρί σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Η λιπαρότητα των τυριών καθιστά και σ' αυτή την περίπτωση επιβεβλημένη την επιλογή ενός κρασιού με ευδιάκριτη οξύτητα. Ενός κρασιού, δηλαδή, που κατά πάσα πιθανότητα εμπίπτει στην κατηγορία εκείνων που δεν μας ενθουσιάζουν σε μια γευστική δοκιμή λόγω της επιθετικής γεύσης τους, αλλά μας κλέβουν την καρδιά όταν συνοδεύουν λιπαρές γεύσεις, όπως ένας Ροδίτης ή ένα Trebbiano.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.