Από τη Μυρσίνη Λαμπράκη για τον Γαστρονόμο
Προετοιμασία: 30΄, Μαρινάρισμα: 1 ώρα, Μαγείρεμα + ψήσιμο: 15΄
6 βολβοί παντζαριού (κατά προτίμηση βιολογικοί), καθαρισμένοι και κομμένοι σε φέτες πάχους 1 εκ.
6 μεγάλα καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες πάχους 1 εκ.
700 γρ. σάρκα κολοκύθας, κομμένη σε φέτες πάχους 1 εκ.
Για τη μαρινάδα:
100 ml ελαιόλαδο
20 ml πετιμέζι ή μέλι
1 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
200 ml χυμός μανταρινιού ή πορτοκαλιού
1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κοφτό κουτ. γλυκού πιπέρι λευκό, φρεσκοτριμμένο
Για γαρνίρισμα:
1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο
100 - 150 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού αλάτι χοντρό θαλασσινό
Διαδικασία:
Μαρινάδα: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα υλικά της μαρινάδας (λάδι, πετιμέζι ή μέλι, ξίδι, χυμό μανταρινιού ή πορτοκαλιού, κόλιανδρο, αλάτι, πιπέρι) και τα χτυπάμε ελαφρώς με τον αυγοδάρτη. Βάζουμε τα λαχανικά (παντζάρια, καρότα, κολοκύθα) στο μπολ με τη μαρινάδα και τα αφήνουμε να μαριναριστούν εκτός ψυγείου για τουλάχιστον 1 ώρα. Δεν χρειάζεται να καλύπτει η μαρινάδα τα υλικά, αλλά ανά τακτά διαστήματα τα ανακατεύουμε μέσα στα υγρά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα τα λαχανικά από τη μαρινάδα και τα στρώνουμε πάνω στη μεγάλη λαμαρίνα του φούρνου, που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα. Τα ψήνουμε για 10 λεπτά και άλλα 5 λεπτά στο γκριλ (στην υψηλότερη σκάλα) ή μέχρι να ψηθούν μεν, αλλά να κρατάνε στο δόντι. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος τα αλείφουμε με ένα πινέλο με τη μαρινάδα τους.
Τα βγάζουμε από το φούρνο, τα τακτοποιούμε σε πιατέλα, τα περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με το θυμάρι και λίγο χοντρό αλάτι και σερβίρουμε.
Προετοιμασία: 30΄, Μαρινάρισμα: 1 ώρα, Μαγείρεμα + ψήσιμο: 15΄
6 βολβοί παντζαριού (κατά προτίμηση βιολογικοί), καθαρισμένοι και κομμένοι σε φέτες πάχους 1 εκ.
6 μεγάλα καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες πάχους 1 εκ.
700 γρ. σάρκα κολοκύθας, κομμένη σε φέτες πάχους 1 εκ.
Για τη μαρινάδα:
100 ml ελαιόλαδο
20 ml πετιμέζι ή μέλι
1 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
200 ml χυμός μανταρινιού ή πορτοκαλιού
1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κοφτό κουτ. γλυκού πιπέρι λευκό, φρεσκοτριμμένο
Για γαρνίρισμα:
1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο
100 - 150 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού αλάτι χοντρό θαλασσινό
Διαδικασία:
Μαρινάδα: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα υλικά της μαρινάδας (λάδι, πετιμέζι ή μέλι, ξίδι, χυμό μανταρινιού ή πορτοκαλιού, κόλιανδρο, αλάτι, πιπέρι) και τα χτυπάμε ελαφρώς με τον αυγοδάρτη. Βάζουμε τα λαχανικά (παντζάρια, καρότα, κολοκύθα) στο μπολ με τη μαρινάδα και τα αφήνουμε να μαριναριστούν εκτός ψυγείου για τουλάχιστον 1 ώρα. Δεν χρειάζεται να καλύπτει η μαρινάδα τα υλικά, αλλά ανά τακτά διαστήματα τα ανακατεύουμε μέσα στα υγρά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα τα λαχανικά από τη μαρινάδα και τα στρώνουμε πάνω στη μεγάλη λαμαρίνα του φούρνου, που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα. Τα ψήνουμε για 10 λεπτά και άλλα 5 λεπτά στο γκριλ (στην υψηλότερη σκάλα) ή μέχρι να ψηθούν μεν, αλλά να κρατάνε στο δόντι. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος τα αλείφουμε με ένα πινέλο με τη μαρινάδα τους.
Τα βγάζουμε από το φούρνο, τα τακτοποιούμε σε πιατέλα, τα περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με το θυμάρι και λίγο χοντρό αλάτι και σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.