Από τη Εύη Βουτσινά για τον Γαστρονόμο
Προετοιμασία: τουλάχιστον 12 ώρες, Ψήσιμο: 40 - 50΄ περίπου
Υλικά (για 6 - 8 άτομα):
1 φύλλο παστός μπακαλιάρος, βάρους περίπου 800 - 1.000 γρ.
1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 αυγά (κατά προτίμηση βιολογικά), χτυπημένα σε ένα μπολ σαν ομελέτα
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
5 - 6 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε φετούλες
1 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
μαύρο πιπέρι
ζουμί από το βράσιμο του μπακαλιάρου
Για την αλιάδα:
5 - 6 σκελίδες σκόρδου
4 μέτριες πατάτες (βιολογικές, βρασμένες,ξεφλουδισμένες)
αλάτι
2 κουτ. σούπας ξίδι
χυμός λεμονιού
1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
Διαδικασία:
Πλένουμε τον μπακαλιάρο για να φύγει το αλάτι και τον βάζουμε σε λεκάνη με μπόλικο νερό (ο χρόνος που θα μείνει στο νερό εξαρτάται από το πόσο παστωμένος είναι). Οταν μαλακώσει, ξύνουμε με ένα μαχαίρι τα λέπια, αφαιρούμε τα πτερύγια και κόβουμε το ψάρι σε κομμάτια. Τα πλένουμε και τα βάζουμε και πάλι στη λεκάνη με νερό για να ξαλμυριστούν. Πρέπει να μείνουν 8 - 10 ώρες, στη διάρκεια των οποίων αλλάζουμε το νερό 3 - 4 φορές. Μετά, πλένουμε τον μπακαλιάρο και κρατάμε 1 μικρό κομμάτι από την ουρά για να το βράσουμε. Τα υπόλοιπα τα βάζουμε με την πέτσα προς τα κάτω και με ένα πιρούνι βγάζουμε το ψαχνό σε κομμάτια.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Σε λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι, το λάδι, τα αυγά, τα κρεμμύδια, το μαϊντανό και μπόλικο πιπέρι. Ανακατεύουμε με κουτάλα και προσθέτουμε όσο νερό χρειαστεί για να γίνει ένα κουρκούτι πηχτό. Ρίχνουμε και ανακατεύουμε τον μπακαλιάρο. Λαδώνουμε ένα ταψί Νο 34 και αδειάζουμε μέσα το υλικό, προσέχοντας ώστε ο μπακαλιάρος να απλωθεί ομοιόμορφα σε όλο το ταψί. Ψήνουμε την κουρκουτόπιτα μέχρι να σταθεροποιηθεί και να ροδίσει (για 40 - 50 λεπτά).
Αλιάδα: Βράζουμε το κομμάτι του μπακαλιάρου που κρατήσαμε σε κατσαρολάκι με νερό. Στο μπλέντερ χτυπάμε το μισό λάδι και τα υπόλοιπα υλικά της αλιάδας μέχρι να γίνουν κρέμα. Τη βάζουμε σε μια λεκανίτσα, προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι, ανακατεύουμε και αραιώνουμε την αλιάδα με σουρωμένο ζουμί από το βραστό μπακαλιάρο, να γίνει μια απαλή κρέμα. Δοκιμάζουμε το αλάτι και το λεμόνι και συμπληρώνουμε ανάλογα.
Κόβουμε την κουρκουτόπιτα μπακαλιάρου σε κομμάτια, μοιράζουμε στα πιάτα και γαρνίρουμε με την αλιάδα.
Προετοιμασία: τουλάχιστον 12 ώρες, Ψήσιμο: 40 - 50΄ περίπου
Υλικά (για 6 - 8 άτομα):
1 φύλλο παστός μπακαλιάρος, βάρους περίπου 800 - 1.000 γρ.
1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 αυγά (κατά προτίμηση βιολογικά), χτυπημένα σε ένα μπολ σαν ομελέτα
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
5 - 6 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε φετούλες
1 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
μαύρο πιπέρι
ζουμί από το βράσιμο του μπακαλιάρου
Για την αλιάδα:
5 - 6 σκελίδες σκόρδου
4 μέτριες πατάτες (βιολογικές, βρασμένες,ξεφλουδισμένες)
αλάτι
2 κουτ. σούπας ξίδι
χυμός λεμονιού
1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
Διαδικασία:
Πλένουμε τον μπακαλιάρο για να φύγει το αλάτι και τον βάζουμε σε λεκάνη με μπόλικο νερό (ο χρόνος που θα μείνει στο νερό εξαρτάται από το πόσο παστωμένος είναι). Οταν μαλακώσει, ξύνουμε με ένα μαχαίρι τα λέπια, αφαιρούμε τα πτερύγια και κόβουμε το ψάρι σε κομμάτια. Τα πλένουμε και τα βάζουμε και πάλι στη λεκάνη με νερό για να ξαλμυριστούν. Πρέπει να μείνουν 8 - 10 ώρες, στη διάρκεια των οποίων αλλάζουμε το νερό 3 - 4 φορές. Μετά, πλένουμε τον μπακαλιάρο και κρατάμε 1 μικρό κομμάτι από την ουρά για να το βράσουμε. Τα υπόλοιπα τα βάζουμε με την πέτσα προς τα κάτω και με ένα πιρούνι βγάζουμε το ψαχνό σε κομμάτια.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Σε λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι, το λάδι, τα αυγά, τα κρεμμύδια, το μαϊντανό και μπόλικο πιπέρι. Ανακατεύουμε με κουτάλα και προσθέτουμε όσο νερό χρειαστεί για να γίνει ένα κουρκούτι πηχτό. Ρίχνουμε και ανακατεύουμε τον μπακαλιάρο. Λαδώνουμε ένα ταψί Νο 34 και αδειάζουμε μέσα το υλικό, προσέχοντας ώστε ο μπακαλιάρος να απλωθεί ομοιόμορφα σε όλο το ταψί. Ψήνουμε την κουρκουτόπιτα μέχρι να σταθεροποιηθεί και να ροδίσει (για 40 - 50 λεπτά).
Αλιάδα: Βράζουμε το κομμάτι του μπακαλιάρου που κρατήσαμε σε κατσαρολάκι με νερό. Στο μπλέντερ χτυπάμε το μισό λάδι και τα υπόλοιπα υλικά της αλιάδας μέχρι να γίνουν κρέμα. Τη βάζουμε σε μια λεκανίτσα, προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι, ανακατεύουμε και αραιώνουμε την αλιάδα με σουρωμένο ζουμί από το βραστό μπακαλιάρο, να γίνει μια απαλή κρέμα. Δοκιμάζουμε το αλάτι και το λεμόνι και συμπληρώνουμε ανάλογα.
Κόβουμε την κουρκουτόπιτα μπακαλιάρου σε κομμάτια, μοιράζουμε στα πιάτα και γαρνίρουμε με την αλιάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.